Açlık Kan Şekeri (AKŞ) nedir?

Açlık kan şekeri, kişinin aç olduğu dönemde kan dolaşımındaki şeker miktarını gösterir. Açlık kan şekeri düzeyi çeşitli hastalıklarda değiştiğinden, sağlık veya hastalık durumunun önemli bir göstergesidir. Açlık kan şekeri tahlili sağlık kuruluşlarında en fazla istenen tahlillerden biridir. Açlık kan şekeri, açlık kan glukozu ya da kısaca AKŞ olarak da bilinir.


Açlık kan şekeri tahlili yaptırmak için belirli bir süre aç kalmak gerekir. Aç kalma süresi en az 8 saat olmalıdır ancak çeşitli kaynaklarda 10-12 saat aç kalınması da önerilmektedir.


Bu sürenin sonunda alınan kan örneğinde yapılan testin sonucu doktor tarafından değerlendirilerek kişinin sağlık durumu, şeker hastası olup olmadığı, şeker hastası ise tedavinin başarısı gibi konularda bilgi sahibi olunur. 

Açlık kan şekeri tahlilindeki şeker nedir?


açlık kan şekeri akş

Şeker çoğu besinde bulunan veya kullanılan, tatlı tadında bileşiklere verilen genel isimdir. Aslında şekerler karbonhidrat adı verilen bir besin grubuna dahil olup, yapılarında belirli sayıda karbon (C), hidrojen (H) ve oksijen (O) bulundururlar.


Besinlerle vücudumuza giren karbonhidratların büyük miktarı “glukoz” adı verilen şekerdir. Karbonhidratların sindirimi ile ortaya çıkan glukoz yemek sonrası kısa bir sürede bağırsaklardan emilir ve kan dolaşımına geçer. Kan dolaşımında kan şekeri seviyesi artar. Sağlıklı bir yaşam için kanımızda dolaşan şeker düzeyinin belirli bir aralık içinde bulunması gerekir.



Kan şeker seviyesi nasıl ayarlanır?



Kan dolaşımındaki glukozun seviyesi insülin ve glukagon adı verilen hormonlar sayesinde ayarlanır. Bu hormonların pankreastan düzenli salgılanması ve vücutta işlev görmesi ile kan şeker düzeyleri besin alımından sonra aşırı derecede yükselmez veya bunun tam tersi, açlıkta hayatı tehdit edici derecede düşmez. Bu hormonlar açlıkta veya toklukta kan şeker düzeyinin ayarlanmasında görev yapar. Açlıkta; açlık kan şekeri, toklukta ise tokluk kan şekeri gibi tahliller sayesinde kişinin kan şeker seviyeleri belirlenebilir.  



Kan şekeri vücudumuzda ne işe yarar?



Glukoz vücudumuzdaki tüm hücreler için bir enerji kaynağıdır. Tüm doku ve organların işlev görebilmesi ve hücrelerin hayatını sürdürebilmesi için kan dolaşımında bulunan şekerden sağladığı enerjiye ihtiyacı vardır. 


açlık kan şekeri değerleri



Vücut fonksiyonları hakkında fikir vermesi açısından belki de en çok gerek duyulan ve doktorlar tarafından istenen test “açlık kan şekeri” (AKŞ) dir.


Test aç olarak yapılması gerektiğinden AKŞ olarak da bilinir. AKŞ testinde ölçülen madde kan dolaşımında bulunan “glukoz” düzeyidir.



Kan şeker düzeyi neden aç iken ölçülmelidir?




Kişi en az 8 saattir aç iken açlık kan şekerinin ölçülmesi gerekir. Böylece yemek yedikten sonra besinlerle alınan şekerin AKŞ test sonucunu etkilemesi önlenmiş olur.


Besin alımından sonra kan şeker düzeyi hızla yükselir. Yüksek kan şeker düzeyi kişinin şeker hastası olabileceğini düşündürür. Aç olmayıp AKŞ ölçtüren bir kişinin tahlil sonucunun yüksek çıkması sebebiyle o kişiye yanlış teşhis konabilir.


Ayrıca, tokluk durumunda kan dolaşımında bulunabilen bazı maddeler ölçüm yapılırken hatalı sonuçlar elde edilmesine yol açabilir.



Bu yüzden, AKŞ tahlili öncesi sorulan “aç mısınız?” sorusuna işimizin çabuk görülmesi için yanlış cevap verilmemesi gerekir. AKŞ tahlili için mutlaka kişi en az 8 saat aç kalmalıdır.

açlık kan şekeri için kan alma



Açlık kan şekerinin normal değeri nedir?



AKŞ düzeyi normal kişilerde 70-100 miligram/desilitre (mg/dL) arasında bulunur. Bu seviyelerin dışında elde edilen AKŞ değerlerinin nedeni araştırılmalı, altında yatan sebep ortaya çıkarılmalıdır.


Doç. Dr. Giray BOZKAYA


Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı

Yorumlar

  1. teşekkürler,bu konuda dahada bilgilenmiş ve eksiklerimizi görmüş olduk.

    YanıtlaSil
  2. wbc:17.8 mpv:6.85 neu:13.3 mono:1.64akş:110 keratının:0.52 crp:4.13 fıbrınojen:402.1 benim tahlillerim böyle çıktı.

    YanıtlaSil
  3. Açlık kan şekeri düzeyi normal kişilerde 70-100 miligram/desilitre (mg/dL) arasında olması gerektiğine göre benim ölçümlerimde bunun biraz üzerinde çıkmış, doktor kontrolüne gitmemde fayda var bu durumda, bilgi için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Wbc.4.50 çok dusuk bu ne anlama geliyor

    YanıtlaSil
  5. Kanser supesi hangi degerlerle anlasilir..

    YanıtlaSil
  6. Sitemizde bulunan ve aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabileceğiniz sayfalarda Wbc ile ilgili bilgiler ayrıntılı olarak verilmektedir. Sağlıklı günler temennisiyle.
    https://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/wbc-lokosit-akyuvar-testi-nedir.html
    https://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/wbc-lokosit-akyuvar-yuksekligi.html
    https://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/wbc-lokosit-akyuvar-testi-nedir.html

    YanıtlaSil
  7. Kan şekerine bakarak kanser hakkında bir yorum yapmak pek mümkün değildir.

    YanıtlaSil
  8. açlık kan şekerim 60-110 alt üst değer olmak üzere 100 çıktı..risk taşıyor muyum

    YanıtlaSil
  9. Sanırız şeker hastalığı riski taşıyıp taşımadığınızı soruyorsunuz. Alt ve üst değerlere göre açlık kan şekeriniz normal gözükmektedir. Risk değerlendirmesi için açlık kan şekeri yanında başka bir takım faktörler de göz önüne alınmalıdır. Test sonucunuz ile birlikte bir dahiliye uzmanına müracaat etmeniz daha doğru olur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  10. merhaba 18 yaşındayım insülin direncim olup olmadığını merak ediyorum sonuçlar aşağıda şimdiden teşekkürler
    İnsülin 7,5
    Trigliserid 207
    RBC 5,09

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,
    İnsülün direnciniz olup olmadığının hesaplanabilmesi için açlık kan şekeri sonucunuzun da bilinmesi gereklidir. Eğer açlık kan şekeri sonucunuzu da gönderirseniz, insülin direncinizi hesaplayabiliriz. Bu arada web sitemizdeki insülin direnci yazımızı da okuyabilirsiniz. Ancak sizin yaşınızdaki bir kişi için trigliserit değerinizin de yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  12. Açlık Kan Şekerim 80

    YanıtlaSil
  13. İnsülin direnci: 1.48. Bu sonuca göre insülin direnciniz yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  14. merhabalar benim 3,5 yasında bir kızım var bugun rutün kontrolleri yapıldı tokluk kan sekeri 66 cıktı bu beni cok endiselendiriyor lütfen bu durum normalmi beni bilgilendirirseniz cok sevinicem saygılar.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    Tek bir test sonucu ile yorum yapmak yanlış olacaktır. Çocuğunuzun tokluk kan şekeri sonucu ile ilgili olarak en iyisi bir çocuk endokrinoloji uzmanına başvurabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  16. Akş 148 ne yapmaliyim

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    Bu durumda doktorunuz muhtemelen kısa bir süre sonra tekrar AKŞ testi isteyecek ve yine 126'nın üzerinde çıkması durumunda size şeker hastalığı teşhisi koyacaktır. Siz de lütfen onun tavsiyelerine uyunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  18. halil ibrahim3 Ocak 2016 16:14

    merhaba kızım bugun saat 16 cıvarı bayıldı ve havale gecırdı bu 2 ıncı havalagecırmesı .38 derece atesle havale cıktı bazı tetkıtlerı sonucları yuksek cıktı glukoz Akş 193 KREATININ 0.37 MPV 6 ,8 LYM 17,4 GRAN 75,1 NOLUR YARDIMCI OLUN DAHA 34 AYLIK SIMDIDEN TŞK EDERİM

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,
    Çocuğunuzun havale sebebinin ortaya çıkarılabilmesi için bir çocuk nöroloğuna başvurmanız yerinde olacaktır. Böylece konunun uzmanı doktor tarafından değerlendirilebilecektir. Test sonuçları da onun tarafından yorumlanacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  20. Hocam iyi günler,
    Bugünkü şeker tahlillerim,
    Saat sabah 8 de açkarnına gittim ve kan verdim.
    Glukoz 84
    HB 10,281
    A1C 0,414
    HBA1C 5.8
    Karnımı doyurup 2 saat sonra kanı tekrar verdim
    Tokluk kan şekerim 104
    Şeker hastasımıyım ?


    Tokluk kan şekeri 104

    YanıtlaSil
  21. Merhaba,
    Şeker hastası değilsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  22. merhaba;15 ocak 2016 tarihinde yaptırdığım labratuar sonuçları bu şekilde; yorumlarınızı beklerim.
    Glukoz (AKŞ) : 116
    İDRAR (PROTEİN) : eser
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,
    Kan şekeri ölçümünüz en az 8 saatlik açlık sonrası yapıldıysa, bozulmuş açlık şekeri adı verilen durum söz konusudur. Bu durumda doktorunuz kısa bir süre sonra ölçümünüzü tekrarlatabilir veya şeker yükleme testi isteyebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  24. merhaba hocam bugünkü tahlilim
    GLUKOz(akş) 120
    şeker hastası mıyım

    YanıtlaSil
  25. mrb

    hocam testi bu gün yaptırdım açlık 125

    tokluk ilk saat 108 ıkıncı saat 114

    sizce bir sıkıntı var mı?

    teşekkürler iyi çalışmalar dilerim

    YanıtlaSil
  26. Merhaba,
    Açlık kan şekeriniz yüksek çıkmış. Bu seviye size "açlık kan şekeri testi" ile şeker hastası teşhisi konmasına sebep olacak değerin sadece 1mg/dL altı.
    Tokluk kan şekerinin 140mg/dL'nin altında çıkması beklenir. Sizin değeriniz 114 çıktığına göre yine şeker hastalığı olarak değerlendirilme sınırının altında bulunmaktasınız.
    Tokluk birinci saat ölçümü pek alışılmış bir ölçüm değildir.
    Tokluk kan şekeri ölçümü sabah kahvaltıya başlarken saate bakıp tam ikinci saat yapılan kan şeker ölçümüdür.
    Sizin ölçümünüz de bu şekilde mi yapılmıştır ?
    Acaba şeker yükleme testi mi kast edilmektedir? Bazı yerlerde şeker yükleme testi yapılırken birinci saat kan şeker düzeyi de ölçülmektedir.
    Yine de şekere karşı toleransınızda azalma olduğu söylenebilir.
    Bu sebeple test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. O size gerekli tavsiyelerde bulunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  27. gürkan turgut21 Haziran 2016 09:35

    Hocam ;bugün vermiş olduğum kan tahlili sonuçlarım aşağıdaki gibi çıktı acaba şekerim normal midir? yoksa şeker hastalığı başlangıcı mı?
    açlık kan şekerim 96
    Kalsiyum 9.9
    Kreatinin,serum 0.87

    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  28. Merhaba,
    Şekeriniz normal gözüküyor. Ancak tolerans bozukluğu olarak adlandırılacak seviyeye yakınsınız. Bu sebeple karbonhidrat içeren yiyeceklerde aşırıya kaçmamanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  29. hocam bugün kan tahlili yaptırdım yorumlarmısınız
    Glukoz [H] 113 mg/dL 74 - 106
    Kreatinin 0,63 mg/dL 0,5 - 0,9
    CKD-EPI 115,8 mL/dk
    Alanin aminotransferaz (ALT,
    SGPT)
    26 U/L 7 - 49
    Trigliserid 91 mg/dL 0 - 200
    Kolesterol [H] 215 mg/dL 50 - 200
    HDL -Kolesterol 52 mg/dL 45 - 65
    LDL-kolesterol [H] 146 mg/dL 0 - 129

    Vitamin B12 382
    RBC [H] 5,17 10³ mm3 3,85 - 5,16
    HGB 14,23 g/dL 12 - 15
    HCT 43,68 RU 34,8 - 45
    PLT 297,20 10³ mm3 130 - 400
    MCV 84,53 fl 80 - 99
    MCH 27,54 pg 27 - 31
    MCHC [L] 32,58 g/dL 33 - 37
    MPV [L] 6,90 fl 7,2 - 11,1
    PCT 0,20 % 0,2 - 0,5
    PDW [L] 19,47 % 25 - 6

    LYM % 36,11 RU 19 - 48
    LYM# 3,05 10³ mm3 0,9 - 5,2
    MON % 6,48 RU 3,4 - 9
    MON# 0,55 10³ mm3 0,16 - 1
    NEUT % 55,47 RU 40 - 74
    NEUT# 4,688 10³ mm3 1,9 - 8
    EOS % 0,82 RU 0 - 7
    EOS# 0,07 10³ mm3 0 - 0,8

    YanıtlaSil
  30. Merhaba,
    Şeker, kolesterol ve LDL düzeyleri yüksek çıkmış. Bir Dahiliye uzmanına gitmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  31. Hocam iyi günler acilde kan tahlili yaptılar, aç değildim.
    AKŞ 164
    Direk Bilirubin 0,08
    WBC 12
    NE% 92,3
    LYM% 6,2
    MONO% 0,5
    NEU# 11,1
    LYM# 0,7
    MONO# 0,1
    MCH 26,6
    MCHC 32
    MPV 6,9

    YanıtlaSil
  32. Merhaba,
    Kan şekeriniz yüksek çıkmış ama belirttiğiniz gibi aç olmadığınız için net birşey söylemek mümkün değil. Kan şekeriniz ile ilgili bir problem olup olmadığının belirlenmesi için yazımızda da belirttiğimiz gibi en az 8-10 saatlik açlık sonrası tahlil yaptırmalısınız. O zaman çıkacak sonuca göre doğru bir değerlendirme yapılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  33. Merhaba; Açlık kan şekerim 31 çıktı. Yorumlarınızı rica ediyorum. Saygılar;

    YanıtlaSil
  34. Merhaba,
    Bir dahiliye veya endokrinoloji uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  35. Mrb
    akş 111
    hbA1c 4,9
    aso 400
    rf 10
    yorumlarsanız sevinirim teşekkürler..

    YanıtlaSil
  36. Merhaba,
    Kan şekerinizin 111 mg/dL çıkmış olması vücudunuzun şekere olan toleransında azalma olduğunu işaret edebilir. Ancak kan şekeri testinin en az 8-10 saatlik açlıktan sonra yapılıp yapılmadığına bağlı olmak üzere değerlendirme değişir. Ayrıca, herhangi bir hastalığınız olup olmadığı, herhangi bir ilaç kullanıp kullanmadığınıza bağlı olarak da değişiklik görülebilir. HbA1c sonucunuzun %4.9 olması geçmiş 3 aya dönük kan şeker düzeyinin normal olduğunu gösterse de, kansızlık bulunup bulunmadığına bağlı olarak yorum değişebilir. ASO test sonucu daha önceden streptokok adı verilen bakterilerin sebep olduğu bir enfeksiyon geçirdiğinizi işaret etmektedir. RF test sonucu sizde romatizmal bir hastalığın belirtileri olup olmamasına göre farklı şekillerde değerlendirilebilir.
    Görüldüğü üzere bizim buradan test sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapmamız zordur ve bazen kafa karışıklıklarına da yol açabilir. Bu sebeple, istenen test sonuçları o testleri isteyen doktor tarafından değerlendirilmelidir. Çünkü doktorunuz hem sizi muayene ederek, hem de çeşitli sorular sorarak çıkan test sonuçlarının ne anlama gelebileceğini daha doğru olarak yorumlayabilir.
    Umarız yardımcı olmuşuzdur.
    Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  37. merhaba, 8 aylık hamileyim ve gebelik şekeri teşhisi kondu. tokluk kan şekerimi diyetle dengelemeyi başardım, ancak açlıklar bu ara yüksek seyrediyor. 97-98-99 gibi bu durumda ne yapmalıyım? sizce bu değerler insilün kullanmayı gerektirir mi ve bu akş değerleri bebeğime zarar verecek seviyede mi ? acil cevap verirseniz çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  38. Merhaba,
    Bu değerler çok yüksek değerler değildir. Bu sebeple stres yapmamalısınız. Stres yapmanız bebeğinize daha fazla zarar verebilir. Yine de doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz. Doktorunuzun kontrolu altında sağlıklı doğumlar dileriz.

    YanıtlaSil
  39. ömer faruk akbaş7 Ekim 2016 06:20

    Hocam Merhaba,

    Açlık Kan Şekeri : 97,29
    HOMA-IR: 6.15
    HbA1c : 5.81
    İnsülin: 25.60

    Sonucu yorumlarsanız sevinirim.
    Çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  40. Merhaba,
    İnsülin direnciniz olduğu anlaşılıyor. Bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  41. Mehmet Ali AKMANŞEN17 Ekim 2016 14:39

    Hayırlı akşamlar. Aşağıdaki tahlil sonuçlarını değerlendiriverirseniz mütehassis kılarsınız ve müteşekkir bir dost olurum. Saygılarımla.
    Örnek No: 1023124 Laboratuvar
    Açlık Kan Şekeri (Glukoz) 109 mg/dL 70 - 110 15.10.2016
    Örnek No: 1023125 Laboratuvar
    Hemoglobin HbA1C (HPLC ile) H 6,60 % 4.4 - 6.3 15.10.2016
    Örnek No: 1023126 Laboratuvar
    Hemogram 22 parametre 15.10.2016
    WBC 6.17 uL 4,500 - 10,800
    NEU 2.55 uL 2,500 - 6,300
    LYM 2.62 uL ,800 - 3,200
    MONO H 0.79 uL ,200 - ,700
    EOS 0.13 uL ,050 - ,500
    BASO 0.08 uL 0 - ,200
    %NEU 41.4 % 37 - 80
    %LYM 42.4 % 10 - 50
    %MONO H 12.8 % 0 - 12
    %EOS 2.1 % 0 - 7
    %BASO 1.3 % 0 - 2,5
    RBC 4.74 G/uL 4,40 - 6,25
    HGB 13.4 g/dL 12,5 - 18,1
    HCT 40.0 % 40,0 - 53,0
    MCV 84.3 fL 80 - 98
    MCH 28.3 pg 25,5 - 33,5
    MCHC 33.5 g/dL 30,0 - 36,5
    PLT 160 K/uL 150 - 400
    RDW 14.6 % 11,0 - 16,6
    MPV 8.0 fL 7 - 11
    PCT L 0.13 % 0.16 - 0.36
    PDW 36.9 % 11 - 56

    YanıtlaSil
  42. Merhaba,
    Açlık kan şekeri ve HbA1c test sonuçlarınız yüksek çıkmış. Buna göre şeker hastalığı yönünden değerlendirilmek üzere bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  43. Vitamin D3 (25-OH-Kolekalsiferol 17.9
    Trigliserit 187
    ALT (SGPT) 61
    Açlık Kan Şekeri (AKŞ) 105
    AST (SGOT) 38
    MCHC 35.1 g/dL
    HGB 17.6 g/L
    hocam merhaba bu sonucu değerlendirirseniz sevinirim

    YanıtlaSil
  44. Merhaba,
    D vitamini düzeyiniz düşük gözüküyor. Açlık kan şekerinizin düzeyi bozulmuş açlık glukozunu işaret ediyor. Karaciğer fonksiyon testleriniz de yükselmiş. Size bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  45. Merhabalar,
    3 yarındaki oğlumun 10 saatlik açlıktan sonra AKŞ : 87 HbA1c : 5.1 insulin : 1.3 çıktı. insülinin dülşük olması nasıl yorumlanabilir. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  46. Merhaba,
    Normal olarak yorumlanır. Kan şekeri ve HbA1c değerleri de gayet normaldir. Doktorunuzun yorumunu da almayı ihmal etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  47. merhaba 57 yaşındayım AKŞ sonucum 142 İNSULÜN 38.79 Şeker hastasımıyım.

    YanıtlaSil
  48. hocam yardımcı olabilirmisiniz tşkler Glukoz *254
    Kreatin 1.05
    Albumin 5.1
    AST 19
    ALT 20
    Trigliserit *219
    Total Kolesterol *215
    HDL Kolesterol 45
    LDL Kolesterol 126
    Sodyum 139
    Potasyum 4.6
    Klor 99
    TSH 2.44
    LI Normal
    IK Normal
    HE Normal
    Hb A1c Mor HbA1c *5.9

    YanıtlaSil
  49. hocam yardımcı olabilirmisiniz tşkler

    Glukoz *254
    Kreatin 1.05
    Albumin 5.1
    AST 19
    ALT 20
    Trigliserit *219
    Total Kolesterol *215
    HDL Kolesterol 45
    LDL Kolesterol 126
    Sodyum 139
    Potasyum 4.6
    Klor 99
    TSH 2.44
    LI Normal
    IK Normal
    HE Normal
    Hb A1c Mor HbA1c *5.9

    YanıtlaSil
  50. Merhaba,
    Kan şekeriniz 10-12 saatlik açlıktan sonra yapıldıysa şeker hastası olduğunuz söylenebilir. Test sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. O size gerekli açıklamaları yapacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  51. Merhaba,
    Test sonuçlarınızın değerlendirilmesi için bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  52. hocam mrb
    alp 133
    Trigliserid 231
    Kreatinin 0.63
    HDL Kolesterol 33
    glkoz akş 127
    aptt 36.6
    wbc 11.6
    rbc 6.15
    mcv 77.8
    mch 26.2
    ly 4
    Sedimantasyon 4
    hocam alerjı ılacı kullanıyorum 10 gundur mıde korucu da kullanıyorum

    YanıtlaSil
  53. Merhaba,
    Yaşınızı yazmadığınız için ALP değeriniz hakkında bir yorum yapamıyoruz. Diyabet ilacı kullandığınıza göre şeker hastası olduğunuzu düşünüyoruz. Ancak Açlık Kan Şekeri test sonucunuz yüksek çıkmış. Acaba HbA1c testi yaptırdınız mı? Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  54. Hocam merhaba Acilde kan tahlili yaptırdım açlık glukoz 134 çıktı.iki gün sonra telaşlanarak dahiliye ye gittim tekrar tahlil yapıldı açlık glukoz 92,açlık insülin 12.47,Hba1c 4.5 çıktı ve ayrıca idrar yolu enfeksiyonum olduğu söylendi 134 çıkan şekerim in enfeksiyondan yükseldiği söylendi.Enfeksiyon şekeri bu kadar yükseltebilir mi yorumunuz nedir?

    YanıtlaSil
  55. Merhaba Ayşe hanım,
    Aylin adıyla Hiperglisemi sayfamızdan yazdığınız sorunuzun cevabı verilmiştir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  56. savaş doğancı23 Ocak 2017 03:45

    merhaba açlık glugozilk92 sonrası96 mg/dl referans70-99

    tokluk120 dakikada 76 mg/dl

    insülüm9.2 uU/ML REFERANS 2.6-24.9

    İNSÜLÜM 120 DAKİKA 14.8uıUL


    ACABA ŞEKER HASTASIMIYIM HOCAM

    YanıtlaSil
  57. Merhaba,
    Sonuçlarınız gayet normaldir. Bu sonuçlara göre şeker hastası değilsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  58. Merhaba açlık glukoz 85 çıktı.Fakat birim kısmının altına denk gelen yerde H yazıyor bu sonucun yüksek çıktığı anlamına mı geliyor?

    YanıtlaSil
  59. Merhaba,
    H genellikle sonucun yüksek çıkmış olduğunu belirten bir işarettir. Ancak sizin 85 çıkan açlık kan şekeri sonucunuz normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  60. Tekrar merhaba Kan tahlilimde glukoz testinin referans aralığı belirtilmediği için yani 0-0 yazdığı için 85 çıkan açlık kan şekerime H yazılmış olabilir mi?

    YanıtlaSil
  61. Merhaba,
    Evet, büyük bir ihtimalle sebep budur. Bilgisayar sistemi üst sınırı sıfır gördüğü için 85 sonucunu üst sınırın üzerinde kabul etmiş ve H işaretini koymuştur. Testi yaptırdığınız laboratuvarın bilgi sisteminde referans aralık düzeltmesinin yapılması gerekir. Bundan sonra bu durum ortadan kalkacaktır. Geçen defa yazdığımız gibi sizin açlık kan şeker sonucunuz normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  62. Merhabalar hocam bende sık sık sadece dudak kurumasi oluyor ve aksam ustu 19.00 gibi halsizlik oluyor. Seker dudakta kuruluk yaparmi. Sebebi nedir.

    YanıtlaSil
  63. Merhaba,
    Dudak kuruması daha çok dudakların yalanması ve çatlaması sebebiyle karşımıza çıkmaktadır. Akşamüzeri hissedilen halsizliğin de çeşitli sebepleri olabilir. Bunların sebebinin kan şekeri olup olmadığının anlaşılması için açlık kan şekeri testi yaptırabilirsiniz. Çıkan sonuca göre daha sonra farklı testler de istenebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  64. Hocam bende 3 gundur carpinti oluyordu bunun icin hastanede yaptirdigim tahlilde aclik glokuz 123 cikmisti. Hba1c 5.1 cikmisti. Tomografim, egk, efor testi normal cikti. Concor ilac verdi ama normale dondu atislarim , bunu icmelimiyim. Diger eski testlerimde ise glokuz 105 ile 115 arasinda degisiyordu. Sıklıkla dudak kurumasi oluyor. B12 de. 258 cikmisti. Birde Aksam uzeri uyku basmasi iki gunde bir oluyor. Kafamda sersemlik hissi ve goz kapaklarimda agirlik oluyor. Denge kaybi hissini de cok yasiyorum.

    YanıtlaSil
  65. Merhaba,
    Çarpıntınıza iyi geldiğini söylediğiniz ilacı ne kadar süreyle kullanmanız gerektiğini doktorunuza sormalısınız.
    Eğer yazdığınız kan şekeri sonuçları açlık kan şekeri sonuçları ise şekere olan toleransınızın azaldığı söylenebilir. En az 8-10 saatlik açlık sonrası yapılan açlık kan şekeri testinde çıkan bu gibi sonuçlar gizli şeker olabileceğinin göstergesi olabilir.
    Denge kaybı ve sersemlik hissi gibi durumlar tansiyon düşüklüğünün de belirtisi olabilir.
    En iyisi bir dahiliye uzmanına başvurarak şikayetlerinizi anlatmanızdır. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  66. glukoz 96.4 tokluk kan şekerim 96.3 (yemekten 2 saat sonra)insülin açlık 14 hemoglobin A1C 5.6 trigliserit 98 çıktı yorumlayabilirmisiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
  67. Merhaba,
    Test sonuçlarınız normal sınırlar içindedir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  68. glukoz 96.4 tokluk kan şekerim 96.3 (yemekten 2 saat sonra)insülin açlık 14 hemoglobin A1C 5.6 trigliserit 98 çıktı gittiğim doktor insülin direnciniz 3.3 yani insülin direnciniz var dediği için bilgi almak istemiştim insülin direncim var mı teşekkürler

    YanıtlaSil
  69. boyum 1.55 kilom 67

    YanıtlaSil
  70. HOCAM Merhabalar bugün yapılan testlerimde
    Aclik şekeri 89
    75 lik glikoz aç 1.saat 114, 2.saat 104 3.saat 109
    alt 51 ref 0-35
    d Vit 6.27 ref 30-100
    Hg1a 5
    total kolestrol 229 ref 0-200

    4 ay önce hg1a 6 idi. Tarçın kullanıyordum kullanmayi biraktim ve 5 e dustu bugün bununla bir bağı var mı.. kilo verme sorunum var. Boy 166 kilo 68 bel çevresi 103 cm. gecen 2 hafta icinde evde yaptığım ölçümler yüzde 80 düdük 57-58-61-62 açlık tokluk 62-75-81-146. Bu durumda hg1a 5 normal mi hocam.








    Hg1a

    YanıtlaSil
  71. Merhaba,
    Bugün yapılan testlerinize göre kan şekeri ve hemoglobin A1c değerleriniz normaldir. D vitamini değeriniz düşüktür. Bununla ilgili doktorunuzun tavsiyelerimi dinleyiniz ve D vitamininden zengin besleniniz. D vitamininin nelerde bulunduğuna dair yazımızın linkini veriyoruz. Tıklayarak yazıya ulaşabilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz. https://www.hayatisaglik.com/saglik-bilgiler/d-vitamini-nelerde-bulunur.html Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  72. Kan sonuçlarımı yorumlaya bilirmisiniz.kalın bağırsak kanseri atlattım. LEUKO=9.2,ERY=4.3,HB=12.5,HK=38.0,MCH=28.9,MCHC=32.9,RDW=12.1,THROMB=196,MPV=7.5,GLUK-F=96,CHOL=170,HS=4.6,KREA=0.64,CKDEPI=113,GOT=34,CK=632,,CK-MB=18.1,CKCKMB=3,KLBBT

    YanıtlaSil
  73. Merhaba,
    CK değeriniz yüksek çıkmış, biraz da kansızlık bulunabilir. Doktorunuzun görüşünü almanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  74. Hocam merhaba dün aldığım sonuçlarımda açlık kan şekerim 426 mg/dl kollestrol 497 mg/dl aile hekimi dahiliyiyeye görünmemi söyledi ama en erken 21 ine randevu alabiliyorum yaşım 44 lütfen bilgilendirirmisiniz teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  75. Merhaba,
    Açlık kan şekeriniz ve kolesterolünüz çok yüksek çıkmış. Bu sonuçlara göre şeker hastası olmalısınız. Bir an önce kan şekerinizin kontrol altına alınması gerekir. Biz de en kısa zamanda bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  76. Açlık kan testi yapılmasa nolur ki hamileyken

    YanıtlaSil
  77. hocam 2 yıl önce tahlil yaptırdım psikolojik hastalık takıntım vardı glukoz(akş): 81 total kolst:167 trig:110 vs. vs. hepsi normal sınırlarda görünüyo benim sorum sık sık tahlile gerek varmı ne kadar sıklıkla yaptırmam gerekir 2 yılda değişirmi teşekkurler

    YanıtlaSil
  78. Merhaba,
    Tahlil yaptırma sıklığını yaşınız ve çıkan sonuçların düzeyleri belirler. Eğer hiçbir şikayetiniz yoksa kontrol amacıyla senede bir kez tahlil yaptırmakta fayda vardır. Sizin sonuçlarınız normal çıkmıştır. Endişe edilecek bir durum yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  79. hocam yaşım 34 kg:76 şeker yüklemesi yapıldı 0.dakika:9.4 // 1.saat:80,36 // 2.saat:41,79 çıktı bu insilün galiba.. glukoz da 0.saat:79 // 1.saat:100 // 2.saat:85 çıktı.. Dr. beni diyetisyene yönlendirdi ve tam olarak aydınlatmadı beni.. 2 sene dikkat et diyetisyenin dediklerini yap düzelir dedi. şimdi ben nelerden uzak durmalıyım ne yemeliyim ne yememeliyim.. teşekkürler

    YanıtlaSil
  80. Merhaba,
    Şeker yükleme testinde kan şeker düzeyi ile ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Ancak insülin düzeyleriniz bize biraz yüksek geldi. Bu sebeple bizce bir endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  81. Hocam merhaba geçen sene yaptırdığım tahlillere göre
    Glukoz,açlık 97 mg/dl
    Üre 22 mg/dl
    Kreatinin 0,75 mg/dL
    Kolesterol, total 187 mg/dL
    Trigliserid 95 mg/dL sonuçları çıkmıştır, ancak prediyabetten şüpheleniyorum: aniden sinirlenme, agız kuruması, baş bölgesi terleme gibi. geçen seneden bu yana düzenli olarak spor yaptım ve 8 kilo verdim. Sizce Prediyabet olma olasılığım var mı? Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  82. Merhaba,
    Prediyabetten şüphelenmek için geçen sene yapılan tahlillere değil, bu sene yapılan açlık kan şekeri sonucuna bakmak gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  83. Merhaba bugun yapılan aclık kan sekerım 135 tokluk ınsulınım 61 aclık ınsulınım 16 sızce nasıl

    YanıtlaSil
  84. Merhaba,
    Bizce şeker hastası sayılırsınız. Ancak teşhis koyacak kişi doktorunuzdur. Bu sebeple tahlil sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  85. Merhaba;
    Tahlllerim aşağıdaki gibi çıktı 30 ve 60 dk'lıklar yüksek çıkmış.
    Glukoz (açlık kan şekeri ): 92
    Glukoz, Serum 30 Dakika:200
    Glukoz, Serum 60 Dakika:216
    Glukoz, Serum 120 Dakika:137
    Glukoz, İdrar 120 Dakika: Negatif

    YanıtlaSil
  86. Merhaba,
    Bu sonuçlar şeker yükleme testinin sonuçları ise normal sayılabilir. Ancak teşhis koyacak kişi doktorunuzdur. Bu sebeple tahlil sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  87. MERHABa

    OGGT (75gr 0.dk) 112

    Glukoz(75gr 60.dk) 250

    glukoz(75gr120.dk) 220

    glukoz(75gr180.dk) 118 Doktor ilaç başladı sizin yorumunuz nedir.TŞkler

    YanıtlaSil
  88. Merhaba,
    Doktorunuzun size şeker hastalığı teşhisi koyduğu anlaşılıyor. Bu durumda ilaç başlaması ve tavsiyelerde bulunması gayet doğaldır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  89. Merhabalar 1 ay önce ağız kuruluğu için doktora gittim kan tahlili ve idrar tahlili yaptırdım. Her şey normal dedi yaşım 17. Açlık kan şekerim 87 çıkmıştı. Ağız kuruluğu geçti gibi lakin geceleri devam ediyor. Hatta sık idrara çıkma başladım. Sizce tekrar tahlil olayım mı? Kilom normal. Tıp 2 olmam imsız dedi doktor.
    Yi 2

    YanıtlaSil
  90. Merhaba,
    Ağız kuruluğunun başlıca nedeni şeker hastalığı değildir. Açlık kan şekeriniz de normal çıktığına göre şikayetiniz ile ilgili başka şeylerin araştırılması gerekir. Geceleri ortam havasının içerdiği nem miktarının az olması veya sizin susuz kalmanız gibi sebepler de ağız kuruluğu yapabilir. Aşırı heyecanlı kişilerin de ağzı kuruyabilir. Bütün bu sebepleri göz önüne alarak bir değerlendirme yapılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  91. Anladım hocam ilginiz için teşekkür ederim. Pekâlâ tekrar tahlil yaptırayım mı gerek varmı?

    YanıtlaSil
  92. Bizce tekrar Açlık Kan şekeri tahlili yaptırmanıza gerek yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  93. MERHABALAR HOCAM,
    Öncelikle değerli vaktinizi ayırdığınız için çok teşekkür ederim,
    bugün tahlil yaptırdım ellerimin üzerinde lekeler çıktı kırmızı ve kahverengi vs. şeklinde.
    kan tahlil sonucum,
    GLUKOZ: 117 - 70-105
    DEMİR (SERUM):257 -50-170
    UIBC 61=120-370
    LDL KOLESTROL: 110 - 130
    VLDL KOLESTROL 25- 30
    BENİM GÖZÜME TAKILAN BUNLAR OLDU TAHLİLLERİMDE YARDIMCI OLABİLİRMİSİNİZ.
    NE gibi sonuc olabilir

    YanıtlaSil
  94. Merhaba,
    Kan şekeriniz yüksek çıkmış, eğer açlık kan şekeri tahlilini gerçekten 10-12 saat açlık sonrası yaptırdıysanız bunun sebebi gizli şeker olabilir. Ayrıca demir düzeyiniz yükselmiş. Eğer demir ilacı kullanıyorsanız doktorunuzun tavsiyesi ile demir kullanmaya ara verebilirsiniz. Bu durumlarla ilgili olarak doktorunuza müracaat etmenizi öneririz. O gereken tetkikleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  95. Hocam iyi günler
    Şu an oruç tutuyorum. Annem ve babam şeker hastası 43 yaşındayım düzeli spor yapıyorum evde kendim şekerimi ölçüm açlık 110 ve 128 arası çıkıyor tokluk 140 bazen 170 ve spor yapmayınca kalbim ağrıyor ben şeker hastasıyım
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  96. Merhaba,
    Doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız ve kan şekerinizi kontrol altında tutarsanız şeker hastalığı ile bir ömür boyu yaşarsınız ve vücuda verdiği zararları azaltabilirsiniz. Ancak kan şekerinizi kontrol altında tutamazsanız şeker hastalığı kan damarları başta olmak üzere vücudunuza büyük zararlar verir ve ileri yaşlarda bunun sıkıntısını çok çekersiniz. Bu sebeple dikkatli olmanızı öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  97. Hocam birde ben şeker ölçme cihazı aldım. Sabahları 85 yemek sonrası 110 felana çıkıyor. u sonuçlar güvenlidir. Birde tıp 1 diyabet teşhisi bu şekilde yapılır mı?

    YanıtlaSil
  98. Merhaba,
    Yemek sonrası kaçıncı saatte 110 çıktığı önemlidir. Açlık değeriniz normaldir. Yemek sonrası ikinci saatte ölçüm yaptıysanız 110 değeri de normaldir. Bu tip cihazlar teşhis koymak yerine tedaviyi takip etmek için kullanılır. Teşhis koymak için hastanelerde veya tıbbi tahlil laboratuvarlarında yapılan tahlil sonuçları kullanılır.

    YanıtlaSil
  99. Hocam hemogram açlık kan şekeri ve üre kan alımı sonuçlarında çıkıyor değil mi

    YanıtlaSil
  100. Merhaba,
    Kan alınırken hangi testler istendiyse ona göre kan alınır. Doktorunuz kan tahlili isterken adı geçen testleri istediyse sonuçlarda istenen testler çıkacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  101. Dün teyzemin şeker ölçüm aletiyle sırf meraktan ölçtüm kahvaltıdan en az iki saat sonra 229 du bugün sabah aç karnına ölçtüm 186 çıktı 38 yaşındayım hangi doktora gitmeliyim

    YanıtlaSil
  102. Merhaba,
    Bu tahlil sonuçlarına göre şeker hastası sayılırsınız.Bir dahiliye uzmanına gitmelisiniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  103. Merhaba
    Glukoz değeri 61 çıktı. Ben şeker hastası mi oluyorum? Kilo almama sebep olur mu? Ne kadar tehlikeli bi durum

    YanıtlaSil
  104. Merhaba Cansel hanım,
    Şeker hastalığı kan şekerinin yüksek çıkması durumunda düşünülebilecek bir durumdur. Sizin kan şekeriniz aksine düşük çıkmıştır. Kan şekerinizin daha da düşüp düşmediği açısından durumunuz bir dahiliye uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Çünkü kan şekeri düşüklüğü yüksekliğinden daha tehlikeli bir durum olabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  105. Merhabalar, yaklaşık 11 saat once cikolata yedim. Ve suyun dışinda başka bisey yemedim icmedim. 11 saat açliktan sonra kan tahlili yapildi. Açlik kan sekeri 103 çikti. 3 ay once yapilan tahlilde 87 idi. Yuksek çıkmasi çikolatadan olabilirmi.

    YanıtlaSil
  106. Merhaba Oktay bey,
    Kan şekeri yüksekliğinin çikolataya bağlı olabileceğini düşünmüyoruz. Tahlil öncesi yaşanan stersli bir durum bile açlık kan şekerinizin yüksek çıkması yol açabilir. Bu sebeple bir süre sonra açlık kan şekeri testinizi yenilemenizi ve mümkünse bir HbA1c testi de yaptırmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  107. Ilginize çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  108. Merhaba hocam bugün tahlil oldum glukoz 90 üre 14 insülin 9.28 çıktı sürekli tatlı yeme isteği duyuyorum ve yemedigim zaman da elim ayağım buz gibi oluyor

    YanıtlaSil
  109. Merhaba Zeynep hanım,
    Bu sonuçlar normaldir. Anormal bir durum yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  110. mrb. benim tahlil sonucunda aks 103 cikti doktorsa normal dedi bu konuda bana yardimci olabilirmisiniz. simdiden tesekkurler

    YanıtlaSil
  111. Merhaba Gökhan bey,
    Doktorunuzun normal dediği bir sonuç hakkında bizden nasıl bir yardım bekliyorsunuz? Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  112. Merhaba hocam benim açlık kan şekerim 108 çıktı ama hastahanenin referans aralığı 70-110 yazıyo ben astsubaylık için heyet raporu alıyorum bi sıkıntı olurmu heyette, görebilirmiyim.

    YanıtlaSil
  113. Merhaba Orhan bey,
    Referans aralığı içinde olması nedeniyle bir sorun olabileceğini düşünmüyoruz. Ancak sizin yaşınızdaki biri için bu değer yüksektir. Olası bir gizli şeker durumunun araştırılması gerekebilir. Bunun için bir dahiliye uzmanına görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  114. merhaba glukoz değerlerim sonuç:77 mg/dL referans aralığı ise 74-106 yazıyor sonuçlarda bu normalmi ??

    YanıtlaSil
  115. Merhaba Reşit bey,
    Sonucunuz normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  116. merhaba glukozum 109,5 cıktı sınırda dedi doktorum dikkatli ol dedi şimdi ben şeker hastasımı oluyorum ailemde var şeker hastası buna gizli şekerde de deniliyormuş.halk asarsında daha tehlikeli deniyor.nasıl beslenmeliyim.bu rada yaşım 45

    YanıtlaSil
  117. Merhaba Sabriye hanım,
    Kan şeker seviyeniz henüz size şeker hastalığı teşhisi koyduracak düzeyde değildir. Daha tehlikeli denmesinin sebebi belkide "nasılsa şeker hastası değilim" diyerek belki de önemsenmemesidir. Size tavsiyemiz bir endokrinoloji uzmanına başvurmanız ve onun tavsiyelerine uymanızdır. Doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız sağlıklı ve uzun bir yaşam sizi bekliyor demektir. Endişe etmeyiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  118. yaşar zengin15 Ocak 2018 07:59

    merhaba hocam yaşım 32 bugün sabah bayılma derecesine geldim acil hastaneye götürdüler. kan tahlili sonuçlarımda kan şekerim 145 çıktı. kahvaltıda sadece çeyrek simit yemiştim çay bile içmemiştim. bu şekilde arada bir tekrarlıyor bende ama genellikle gece geç saatlerde olurdu. son zamanlarda sabahlarıda olmaya başladı. kan şekeri sanki biraz yüksek gibi geldi bana ama doktor bununla ilgili birşey demedi.

    YanıtlaSil
  119. Merhaba Yaşar bey,
    Kan şekeri hakkında değerlendirme yapabilmek için en az 8-10 saatlik açlık sonrası ölçülen kan şekeri sonucuna bakmak gerekir. Bu sebeple 145 çıkan kan şekeri sonucu hakkında doktorunuzun bir yorum yapmaması normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  120. Aç şeker 94 75 mu şeker yükleme 1 saat 180 2.saat 123 çıktı şeker diyeti verdi yaş 54 boy 1.74 kilo78.7 şeker hastasımıyım

    YanıtlaSil
  121. Merhaba Suvat bey,
    Şeker hastası değilsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  122. Merhaba ben 30 yasindayim gecen gun kan tahlili yaptirdim. Aclik glukoz: 93 referans: 74-118, kolesterol: 197 referans:0-200, HDL Kolestrol 82 referans: 33-90, LDL Kolesterol 103 referans:0-130. Trigliserid 61 referans: 0-150, Kreatinin 0.8 eeferans:0.51-0.95, urik asit 4.5 referans 2.6-6.0. Ure:32 referans:15-40, Albumin 5.1 referans: 3.5-5.2 serbest t3:5.96 referans 3.8-6.4, Serbest T4 :12.87 referans:7.9-14.4 kanda ki ure ve kreatinin oranim sizce yuksek mi? Birde kahvalti ettikten sonra aclik kan degerimi evde olctum en fazla 105 cikti sizce yuksek mi insulin direnci mi bilmiyorum bu olcumlere bagli yuksek cikar mi? Simdiden cok tesekkur ederim ilginiz icin

    YanıtlaSil
  123. Merhaba Gül hanım,
    Sonuçlarınız çok güzel ve hepsi de normal sınırlar içinde bulunmaktadır. Az su içiyorsanız biraz daha fazla su içmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  124. Merhaba 31 yaşındayım kan şekerim 103 çıktı

    YanıtlaSil
  125. Merhaba Cumhur bey,
    Kan şekeri ölçümü en az 8-10 saatlik açlıktan sonra bir kez daha tekrarlanmalıdır. İkinci ölçüm sonrası değerlendirme daha doğru olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  126. Hocam merhaba ağız kurulugu için gittim doktora şeker istedi sonuçlar şekerin yok dedi ama ağzım kuruyor su içiyorum sürekli neden sizce ? yaş 19

    Glukoz 85
    hdl kolesterol 41
    kolesterol 142
    ldl kolestrol 85.8
    hba1c 5.1
    hb h 18.76
    hba1c L 0.61

    YanıtlaSil
  127. Merhaba Kaan bey,
    Stresli bir yaşam da ağız kuruluğuna sebep olabilir. Ayrıca ağız kuruluğu yazımızda belirtilen sebep ve çareleri uygulayabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  128. Merhaba hocam bugun sabah kahvaltıdan sonra yaklaşık 5 saat sonra sadece merak edip evde ölçtürdüğüm açlık kan şekerim 26 çıktı daha sonra yemek yedigimde 126 oldu normal mi

    YanıtlaSil
  129. Merhaba Neslihan hanım,
    Cihazınızın yanlış ölçüm yaptığını düşünüyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  130. Merhaba hocam aks 152 çıktı normalmi yas 42

    YanıtlaSil
  131. Merhaba Ali İhsan bey,
    Eğer en az 8-10 saat arasındaki açlık süresinden sonra tahlil yaptırdıysanız bu sonuç şeker hastası olduğunuzu gösterir. Ancak şeker hastalığı teşhisi konmadan önce aynı şartlarda tekrar bir açlık kan şekeri testi yaptırmak gerekir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  132. Çok teşekkür ederim 10 12 saat açlıktan sonra ölçümü bu birde aynı gece baygınlık oldu sabah ölçümleri bu sonuç çıktı şeker baygınlık yapar mı

    YanıtlaSil
  133. Merhaba Ali İhsan bey,
    şeker düzeyi çok düşerse baygınlık yapabilir. Ama 152 şeker baygınlık yapacak bir seviye değil. Bir kez daha açlık kan şekeri testi yaptırmanızı öneririz. O da 126 veya üzerinde çıkarsa şeker hastalığı teşhisi konulabilir. Bir dahiliye uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  134. Çok teşekkür ederim iyi çalışmalar dilerim hocam

    YanıtlaSil
  135. Merhaba açlık 112 tokluk 80 ben ne ilcı kullanmalıyım gulukofenmi yoksa gulucobaymı acaba teşekkürler.

    YanıtlaSil
  136. Merhaba Zeynep hanım,
    İlaç kullanıp kullanmamanıza doktorunuz karar vermelidir. Bu sebeple bir dahiliye uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  137. Açlık kan şekeri testini su içmek hangı mekanizma ile nasıl etkiler, sabah kalkıp test yapılacak merkeze doğru yaptığımız yolculuk şeker AKŞ seviyesini etkiler mi.
    Cevabınız için teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar dilerim

    YanıtlaSil
  138. Merhaba İlker bey,
    Yarım çay bardağına bir kaşık şeker attığınızdaki şeker yoğunluğu ile 1 çay bardağına bir kaşık şeker attığınızdaki şeker yoğunluğundan nasıl farklı ise su içmek de açlık kan şekerini bu şekilde etkileyebilir. Umarız benzetme açıklayıcı olmuştur.
    Test yapılacak merkeze doğru yaptığımız yolculuktan kastınızın ne olduğu anlaşılamamıştır.
    Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  139. Merhabalar benım adet düzensizliğim vardı ve horman ve ultrason yaptırdım lh degerım yüksek ve sağ överde 17-11 mm anekoik kist çıktı ama onemlı olmadığını soyledı başka bır doktora gosterdıgımde akş testı istedi sizce ciddi bır durum var mı ?

    YanıtlaSil
  140. Merhaba Gülşen hanım,
    Kist ile ilgili değerlendirme konusunda bizim bir yorum yapmamız mümkün değildir. Doktorunuzun istediği kan şekeri testini yaptırınız. Bir kişinin metabolik durumunu en iyi gösteren testlerden biri Açlık Kan Şekeri testidir. Onun sonucuna göre değerlendirme yapabiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  141. Merhaba,
    Yaşım 36
    kilom 86
    boy 1.72
    son 3 aydır Sürekli acıkma hissi ellerde titreme terleme baş dönmesi gibi şikayetlerim var. 3 gün önce yaptırdığım tahlil sonuçları yüksek görülmektedir. Özellikle insülin direncim 15,2 Doktorum 20 altını düşük görüyoruz diyor ama şikayetlerim hep devam ediyor. İnsülin direncini düşürmek mümkün müdür? Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.


    Glukoz (Tokluk) 107
    Glukoz (AKŞ) 102 74-106' mg/dl
    Üre 32 17-43' mg/dl
    Ürik asit 5,7 3,5-7,2' mg/dl
    Kreatinin 0,8 0,84-1,25' mg/dl
    Kolesterol 244 110-240' mg/dl
    Trigliserid 380 50-200' mg/dl
    LDL kolesterol 160 100-160' mg/dl
    HDL kolesterol 37 35-85' mg/dl
    Aspartat transaminaz (AST) 25 0-50' U/L
    Alanin aminotransferaz (ALT) 43 0-50' U/L

    Vitamin B12 238 126,5-505' pg/ml
    İnsülin (Açlık) 15,2 0-0' µIU/mL

    YanıtlaSil
  142. Merhaba Serkan bey,
    Yazmış olduğunuz sonuçlara göre insülin direnciniz var. İnsülin direncinizi düşürmek için öncelikle kilo vermeniz gerekecektir. İyi bir diyetisyen in vereceği bir diyet programının yanında yapacağınız düzenli spor ve fiziksel hareketlerle insülin direncinizi düşürebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  143. açlık kan şekerim 103 ,82 gr şeker yüklemesi 190, insilün direncim 18,hemolobın a1c 6,4 ,54 yaşındayım 155 boy 65 kilo ben şeker hasatasımıyım

    YanıtlaSil
  144. Merhaba Pelin hanım,
    Bu tahlil sonuçları size şeker hastalığı teşhisi koydurmaz ancak şekere karşı toleransınızın bozulduğu söylene bilir. Bir dahiliye uzmanına başvurunuz. O sizi gerektiği şekilde yönlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  145. Ökkeş kaplan6 Mart 2018 02:11

    Hocam benim akş değerim 102 şeker yüklemesi yapıldı 139 çıktı hocam bende şeker varmı

    YanıtlaSil
  146. Merhaba Ökkeş bey,
    Bu sonuçlara göre sizde şeker hastalığı yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  147. Tokluk kanım 61 çıkıyor sizce bir sorun varmı

    YanıtlaSil
  148. Merhaba Tuğçe hanım,
    Tokluk kan şekeri testi için nasıl hazırlandığınızı bize anlatabilir misiniz? Ne zaman kahvaltı yaptınız, ne zaman kan verdiniz gibi bilgileri bize yazabilirseniz sonucunuzu değerlendirmeye çalışabiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  149. Bugun aclik tokluk kan sekeri ölçümü yaptirdim
    Aclik 121
    Tokluk 152
    Bu ne anlama geliyor acaba

    YanıtlaSil
  150. Aclik kansekerim : 121
    Tokluk ise: 152
    Bu ne anlama geliyor acaba ilgilenirseniz cok sevinirim

    YanıtlaSil
  151. Merhaba Cemil bey,
    Sorunuzun cevabını sitemizde yayınladığımız ve linkini verdiğimiz yazıda bulabilirsiniz: https://www.hayatisaglik.com/laboratuvar/kan-sekeri-sinirda-cikarsa.html Eğer yine sorunuz olursa sorabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  152. Şeker açlık ve tokluk kaç olmalı

    YanıtlaSil
  153. 96 açlık tokluk 98 dr sınırdasın dedi doğrumu 71 kilom 15 kilo vermem gerekmiyormuş

    YanıtlaSil
  154. Merhaba Durdu hanım,
    Açlık kan şekeri 70-100 arasında olmalıdır. Sonucunuz 96 çıktığı için doktorunuz sınırdasın demiştir. Tokluk kan şekeri ise 140'ın altında olmalıdır. Fazla kilonuz varsa vermeniz kan şekerinizin düzenlenmesi, varsa insülin direncinin düşürülmesi açısından önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  155. Merhaba Durdu hanım,
    Açlık kan şekeri 70-100 arasında olmalıdır. Sonucunuz 96 çıktığı için doktorunuz sınırdasın demiştir. Tokluk kan şekeri ise 140'ın altında olmalıdır. Fazla kilonuz varsa vermeniz kan şekerinizin düzenlenmesi, varsa insülin direncinin düşürülmesi açısından önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  156. Mrh dahiliye bölümünde glukoz yüklemesi yaptırdım 75gr
    açlık=111.0
    Açlık 1saat=169.3
    Açlık 2saat=66.6
    Dr hipoglisemi tanısı koydu ilaç vermedi ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  157. Merhaba,
    Hipoglisemi teşhisi konduğuna göre bunun sebebi araştırılabilir. Bunun için endokrinoloji bölümüne müracaat edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  158. yasim 17 boy 170 kilo 52 aclik kan sekerim 114 cikti normal midir?

    YanıtlaSil
  159. Merhaba Selin hanım,
    Açlık kan şekeri sonucunuz gerçekten en az 12 saatlik açlıktan sonra yapıldıysa bu sonuç biraz yüksektir. Bir dahiliye ya da endokrinoloji uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  160. Hocam sık idrara çıkma şikayetiyle gittiğim hastanede yapilan tahliller de tip 2 diyabetli olduğumu öğrendim.evde ölçümlerinde AC 140 180,tok 160 250 arasi degerlerim vardı.doktor ilaç yazdı fakat benkullanmadim çok iyi bir diyet ve egzersiz yaptım,1 ay sonra AC 96 125 tok 110 140 arasında..10 kilo zayıfladim. Yas 48 boy 1.80 kilom 72..tavsiye ve yorumlarını?

    YanıtlaSil
  161. Merhaba Enis bey,
    Egzersiz ve diyet ile açlık ve tokluk kan şeker düzeylerinizde epey düşüş gerçekleşmiş. Ancak vermiş olduğunuz değerlerde yine de üst sınırlara yakın düzeyler çıktığı görülüyor (açlıkta 125, toklukta 140 gibi). Bu testlere ilaveten HbA1c adı verilen testi de yaptırmanızı öneririz. Bu test genelde vücuttaki şeker düzeylerinin ne seviyelerde olduğunu gösterir. Yüksek şeker seviyelerine maruz kalmak vücutta bir takım sorunlara yol açar. Özellikle kılcal kan damarları bundan etkilenir ki, ileride telafisi zor durumlar oluşabilir. Bu sebeple şeker kontrolu son derece önemlidir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  162. Hocam benim asil amacım ilaç kullanmadan seker degerlerimi dengede tutabilmek,birazda bitkisel destek alcagim ve basarabilecegime inanıyorum.doktor 3 ay sonra kontrol için ve tekrar tahliller için çağırmıştı,en azından ilaç dozunu değiştirip azaltabilir diye düşünüyorum.. Tesekkur ederim

    YanıtlaSil
  163. Merhaba Enis bey,
    İlaç kullanmadığınızı belirttiğinizi hatırlıyorum. Ancak ''ilaç dozunu değiştirip azaltabilir'' diye yazmışsınız?

    YanıtlaSil
  164. Hocam sanırım sorumu yanlış sordum..evet hic ilaç kullanmadan bu dengeyi saylayabildim.. Doktor günde 2 kez kullanmami söylemişti sanırım 2 ay sonraki tahlillerden sonra bu dozda değişikliğe gider diye düşünüyorum.tabiki hic kullanma demesini çok isterim

    YanıtlaSil
  165. Merhaba Enis bey,
    Şeker seviyelerinizi diyet ve egzersiz ile düşürmüş olmanız gayet güzel. Ancak bitkisel destek alırken dikkatli olmanızı ve belirli aralıklarla karaciğer fonksiyon testleri yaptırmanızı öneririz. Bazı bitkisel takviyeler bazı kişilere zararlı olabilmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  166. Merhaba hocam diyetisyene yönlendirilmeden önce test yapıldı
    Post prandial kan şekeri (tokluk kan şekeri) 84
    Kreatinin 0.64 mg/dl 0.6 - 1.1
    Glikozile hemoglobin (Hb A1C) HPLC ile 5.3 % 4 - 6.2
    Tam Kan (Hemogram)
    Glukoz 78 mg/dl 74 - 110
    Alanin aminotransferaz (ALT) 10 U/L 0 - 45
    Kolesterol 207 mg/dl 0 - 200
    Trigliserid 82 mg/dl 0 - 150
    HDL kolesterol 44
    İdrar tetkiki (tam otomatik idrar biyokimyası ve mikroskopisi)
    Serbest T4 1.08 ng/dl 0.88 - 1.72
    25-Hidroksi Vitamin D 19.0 ng/mL 6.6 - 49.9
    Vitamin B12 259 pg/ml 214 - 914
    Ferritin 19

    Bu sonuçlar çıktı doktor glifor 1000 yazıldı insilin direnci düzensizliği olduğu için 1 ay kullan tekrar kan ver dediler 1 temmuzdan beri kullanıyorum. tansiyon düşüklüğü yaptı. 10 / 6 9/5 yan etkilerde de yazmıyor neden olabilir. ilaç kullanmadan önce tansiyonum 11/7 12/8 di neden olabilir.

    YanıtlaSil
  167. Merhaba Sevtap hanım,
    İnsülin sonucunuzu yazmamışsınız ama sizde insülin direnci olduğunu düşünmüyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  168. Hocam.merhabalar
    11 saatlik açlık kan şekeri testi yaptırdım 104 çıktı tokluk kan şekeri 2 saatlik yaptırdım.o da 110 çıktı
    Glikolize hemoglobin Hba1c 5.8
    Trigliserid 148
    Hdl kolesterol 42
    Kolesterol 145 çıktı hocam hani bazen böyle sanki bi şeker hastasının yaşadığı hissi yaşamış gibi oluyorum sebebi ne olabilir

    YanıtlaSil
  169. Merhaba Ercan bey,
    Sonuçlarınız normal çıkmış olsa da üst sınıra yakın değerler. Bu sebeple yakın gelecekte şeker hastası olabileceğiniz söylenebilir. Bu nedenle dikkatli olmanızda fayda vardır. Diyetinize dikkat edip fiziksel aktivitenizi artırmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  170. Evimle.işyerim.arasi yürüme mesafesi 30 dakika gidip gelmem 1 saati sürüyor hocam sürekli yürüyorum ve meyveye ağırlık vermeye calisiyorum ayrıca şeker ve tuzu da baya azalttım bunları da sürekli uygularsam yine de şeker hastalığına yakalanacak miyim

    YanıtlaSil
  171. Hocam ayrıca doktor bana testlerin normal dedi gizli şekerin de yok dedi ama bilimsel değerlere bakınca biraz sınırdayım gibi çözemedim gitti

    YanıtlaSil
  172. Merhaba Ercan bey,
    Doktorunuz haklıdır. Şu an size şeker hastasısınız denemez. Ancak değerler sınırda olduğu için bir adaylık söz konusu olabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  173. Teşekkür ederim.hocam bi ufak sorum daha olacaktı ?
    Hocam benim ayaklarda yanma oluyor parmaklarda ve üst tarafında yanma oluyor ben özel bir şirkette calisiyorum sürekli kundura giyiyorum uzun zamandır giyiyorum ama son 2 aydır bu yanma hissi başladı bunlar genellikle şeker hastaları olanlarda görülen bir vakadır ama tabi her yanma da şekerden kaynaklanmıyor diye biliyorum sizin ince fikriniz nedir az çok
    iyi çalışmalar dilerim

    YanıtlaSil
  174. Merhaba Ercan bey,
    Ayaklardaki yanma ile ilgili olarak bir nöroloji uzmanına görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  175. Hocam merhaba seker yüklemesi yaptırdım sonuclarım normalmi?

    Glukoz 75gr. 2h/İns.-0´ 98.22
    İnsülin 75gr 2h/İns.-0´ 5.3
    Glukoz 75gr. 2h/İns.-120´ 87.6
    İnsülin 75gr 2h/İns.-120´ * 12.45

    YanıtlaSil
  176. Merhaba Burcu hanım,
    Şeker yükleme test sonucunuza göre şeker hastası değilsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  177. Merhaba ben şeker yüklemesi yaptırdım.
    Açlık 0 dakika 82
    Açlık 60 dakika 107
    Açlık 120 dakika 61
    İnsülin değerim 55
    Değerlendirebilir misiniz ?
    İyi günler dilerim

    YanıtlaSil
  178. Hocam 16 yaşındayım.Annem ve babam şeker hastası. Açlık şekerim 105,yemek yedikten 2 saat sonda 228 çıktı daha sonra tekrar tokluğumu test ettim 183 çıktı.Sizce şeker hastası mıyım?

    YanıtlaSil
  179. Merhaba Zehra hanım,
    Açlık kan şekerinize göre şeker hastası denmese de, tokluk kan şekeriniz sınırın üzerinde çıkmış. HbA1c ve şeker yükleme testi de yaptırmanızı öneririz. Çıkan sonuçlara göre daha iyi bir değerlendirme yapılabilir. Anne ve babanızın şeker hastası olması sizin de riskinizi artırmaktadır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  180. Merhaba Merve hanım,
    Şeker yükleme test sonucunuza göre şeker hastası değilsiniz. Ancak ikinci saat şeker düzeyiniz (61) düşük, insülin düzeyiniz (55) yüksektir. Bunun için bir dahiliye veya endokrinoloji uzmanı ile görüşmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder