Ağız ve Diş Sağlığı İçin Önemli Bilgiler

Kaliteli bir yaşam sürdürmek için ağız ve diş sağlığı çok önemlidir. Günlük yaşantımızda ufak değişiklikler yaparak, dişlerimizi korumaya yardımcı oluruz. Böylece dişlerimiz uzun yıllar boyunca problem çıkartmadan sağlıklı kalırlar.


Diş sağlığı için neler yapılmalıdır?


diş temizliği için diş ipi kullanımı


Dişlerinize faydalı besinler tüketmeye çalışın.

Elma, armut, kereviz, havuç, karnıbahar, çilek ve benzeri meyve veya sebzelerin içinde bulunan lifler tükürüğümüzle birleşerek dişlerin temizliğine yardımcı olur, bakterileri öldürür. Bunlar faydalı besinlerdir.

Bazı yiyecekler, içecekler ise ağız ve diş sağlığımızı bozarak kötü yönde etkiler. Bunlara örnek verecek olursak kahve, çay, yaban mersini, frenk üzümü, turunçgillerin suları, gazlı içecekler (kola, fanta, gazoz gibi), kırmızı şarap dişler üzerinde lekeler bırakırlar ve kolay çürümesine sebep olurlar.


Dişlerinizi düzenli yeterli bir süre fırçalayın.

Dişlerin fırçalanmasını sıradan bir iş gibi; olsa da olur, olmasa da olur gibi düşünmeyin. Mutlaka yapılması gereken, sağlıklı yaşamın gereklerinden biri olarak düşünün.

Dişlerinizi fırçalamak için en az 2 dakikanızı ayırın ve gerçek anlamda dişlerinizi temizleyin. Fırçalama süresinde diş etleriniz kanarsa, dişleriniz sağlıksız demektir ama diş etlerinizi kanıyor diye fırçalamayı ihmal etmeyin.

Eğer diş kanamalarınız uzun süre devam ediyorsa mutlaka bir diş hekimine görünüp, tedavisini yaptırmalısınız.

Yazının devamı için "Sonraki sayfa" yı tıklayınız:


Diş sağlığı için uygun diş fırçası kullanın.


diş fırçası

Diş ve ağız sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak yeterli değildir. Bu bilgileri günlük hayatımızda uygulamak da çok önemlidir. Bunlardan birisi de uygun bir diş fırçası ile dişlerimizi fırçalamaktır.
Diş doktorlarının ortak kanısı düz küçük başlı ve yumuşak diş fırçalarının, plakları iyi temizlediği için en iyi seçim olduğudur.

Pilli, şarjlı diş fırçaları da dişlerin temizliğinde etkilidir.

Eğer fırçanın görünümü, işlevi normal ise 3 ay süresince kullanılabilir. Üç ay sonra eskimemiş görünse bile fırça değiştirilmelidir. Bazı fırçalar daha da kısa sürede bozulabilir, kılları dökülebilir bundan dolayıda diş etlerimize zarar verebilir. Böyle durumlarda ise fırça hemen yenisi ile değiştirilmelidir.

Bazı durumlarda ise diş fırçasının tüyleri dişlerin her yerine ulaşamayabilirler. Bu durumda o bölgenin temizliği için diş ipi ile temizlik yapılması uygundur. Bu şekilde diş aralarında kalan artıklar ve plaklar temizlenmiş olacaktır.


Ağız gargarası kullanın

Dişler ağzın sadece küçük bir bölümünü kaplamaktadır. Ağızdaki diğer bölümlerininde temizliği yapılmalıdır. Çünkü ağızda bulunan diğer bakteriler zamanla çoğalırlar, ağıza yayılırlar ve sağlığımızı tehdit etmeye başlarlar. Bu bakterilerin de ağızdan atılması için diş fırçalama, diş ipi kullanımı ile birlikte ağız gargarası kullanılmalıdır. Sabah ve akşam ağıza gargara yapmak, fırçanın ulaşamadığı, diş ipinin etkili olamadığı bölümlerdeki tüm bakterileri yok eder.

Yorumlar

  1. Ağız ve diş sağlığı konusunda çok dikkatli olmamız gerektiğini bir kez daha bu paylaşımı okuduktan sonra öğrenmiş oldum. Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmediği zaman tüm hastalıklara yol açabilmektedir.

    YanıtlaSil
  2. Sağlıklı dişler için, hergün düzenli fırçalamak, diş ipi kullanmak, diş üzerindeki plakları temizlemek için ağız suyu kullanmak benim yaptığım işlemler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder