Bozulmuş açlık şekeri nedir?

Normal bir kişinin açlık kan şekeri (AKŞ) 8-10 saatlik bir açlık dönemi sonrasında 70-100 mg/dL arasında olmalıdır. En az 8-10 saatlik açlık sonrası açlık kan şekeri 100-126mg/dL arasında çıkarsa “bozulmuş açlık şekeri” adı verilen durum söz konusudur. Bozulmuş açlık glukozu da denilen bu durum, kişinin açlık kan şeker düzeyinin normal sınırların üzerinde olmasına rağmen “şeker hastalığı” teşhisi koyduracak kadar yüksek olmamasıdır ve genellikle bu kişilerde “insülin direnci” adı verilen bir durum da vardır.


İnsülin direnci nedir? 


gizli şeker bozulmuş açlık şekeri

İnsülin direncinde, pankreas tarafından insülin üretilmesine rağmen hücrelerin insülin etkisine olan cevabı bozulmuştur. Bunun sonucu olarak insülin hormonu etkisi ile şeker hücre içine giremez ve kullanılamaz (Bakınız: İnsülin direnci).


Hücre içine giremeyen şeker kan dolaşımında yüksek miktarda bulunur. İnsülin direnci erken dönemde bozulmuş açlık şekerine sebep olur.



Bozulmuş açlık şekeri neden önemlidir?


bozulmuş açlık şekeri değerlendirme

Bozulmuş açlık şekeri olan kişilerin gelecek 10 yıllık dönemde şeker hastası olma ihtimali %30-50 dolaylarındadır. Bu sebeple bu döneme "prediyabetik" yani "diyabet öncesi" dönem adı verilir.

Bozulmuş açlık şekeri olan kişilerin kan dolaşımındaki şeker seviyesi şeker hastalığı teşhisi koyabilecek kadar yüksek değildir. Fakat bu kişilerin açlık kan şekeri 100-126mg/dL arasında çıktığı için şeker hastası olma ihtimali bulunmaktadır. Bu sebeple bu kişilerde "gizli şeker" varlığından söz edilir.

Özellikle ailesel yatkınlığı olan, yani anne veya babasında şeker hastalığı olan kişiler başta olmak üzere belirli aralıklarla açlık kan şekeri testi yaptırmak son derece önemlidir. Böylece, ilaç tedavisine başlamadan, yaşam biçimindeki değişiklikler ile şeker hastalığı başlangıcı geciktirilebilir.

Yorumlar

  1. Merhaba hocam. Ac karnina verdiğim kan tahlilinde
    A1C değeri ..578,
    HbA1c değeri 5.1 hemoglobin ise 17.987 cikti. Glokuzda 123 normal mi. Birde tokken yapilan Glikuz değeri ise 130 çikti. Yaş 35 boyuma gore 25 kg fazlaliligim var.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Test sonuçlarınız şekere karşı vücudunuzun toleransının azaldığını göstermektedir. Bunun en büyük sebebi 25 kilo fazlalığınız olmasıdır. Bu sebeple kan şekerini düşürmekle görevli insülin hormonu iş göremez hale gelmektedir. Hemoglobin A1c test sonucunuz (5.1) şu an için normal olsa da, zamanla o da yükselecektir. Şimdiden önlem alınmaması durumunda yakın gelecekte şeker hastası olma riskiniz yüksektir. Ciddi bir diyet programı ve fiziksel aktivite artışı ile fazla kilolarınızı vermelisiniz. Bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. O gereken tavsiyelerde bulunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba hocam açken yaptırdığım kan testinde glukoz:103 çıktı yaşım 20 sizce tehlike varmı? Testi yaptırmadan önceki gece 2 tane çikolatalı gofret yemiştim o yüzden yüksek çıkmış olabilirmi ?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Açlık kan şekeri tahlili yaptırmadan önce en az 8-10 saat aç kalmak gerekir. Eğer bu süre kadar aç kalınmadıysa bu tip sorular aklımızı kurcalar. Ancak 8-10 saatlik açlık süresine uyulduysa bu durumda yazımızda da belirttiğimiz gibi bozulmuş açlık şekerinden bahsedilir ki araştırılması gerekir. Açlık dışında halihazırda bir enfeksiyon da varsa açlık kan şekerinde yükselme görülebilir. Açlık kan şekeri tahlilini açlık süresine uyarak tekrarlamakta fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Tetkik Adı Sonuç Birim Ref.Değ Önc.Sonuç Açıklama
    Glukoz 91 mg/dL 74-106
    Kreatinin 0.71 mg/dL 0.67-1.17
    Kolesterol 166 mg/dL 0-200
    Trigliserid 110 mg/dL 0-150
    HDL Kolesterol 39 mg/dL 40-60

    LDL Kolesterol 105 mg/dL 0-130
    AST 24 U/L 0-50
    ALT 13 U/L 0-50
    Sodyum 140 mmol/L 136-146
    Potasyum 4.51 mmol/L 3.5-5.1
    eGFR (CKD-EPI) beyaz
    ırk için 120.7 mL/dk/1.73 > 60- risk varmi

    YanıtlaSil
  6. Aç karın sonucu

    YanıtlaSil
  7. Sayın Necdet bey,
    Tahlil sonuçlarınız normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder