Göbek bağının temizlenmesi

Yeni doğan bebeğin göbek bağının temizlenmesi anne-babaların en çok endişelendiği konuların başında gelir. Göbek bağı, doğumdan sonra bebeğin cildinden yaklaşık 1,5-2 cm yukarıdan kesilir. Göbek bağının rengi zamanla sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1-3 hafta içinde kendiliğinden düşer. Göbek bağının kendiliğinden düşmesi için bağın kurumasına izin verilmeli, bölge bebek bezi ya da iç çamaşırı ile kapatılmamalıdır.

göbek kordonu


Göbek bağının temizlenmesi nasıl olmalıdır?


Göbek bağının kuru kalması, düşmesini çabuklaştıracaktır. Bu nedenle göbek bağı düşene kadar bebeğinizi küvette yıkamamanız ya da bu bölgeyi ıslatmamanız, göbek bağının daha kolay düşmesini sağlar.

Göbek bağının havayla temas etmesi de daha çabuk kurumasını sağlayacağı için bu bölge bebek bezi, naylon külot veya iç çamaşırı ile kapatılmamalıdır. 

Enfeksiyon kapma tehlikesine karşı göbek bağına günde en az bir defa olmak koşuluyla pansuman ve temizlik işlemleri yapılmalı ancak bu işlemde doktorun önerdiği solüsyonlar kullanılmalıdır.

Göbek bağı kalıntısının düşmesine kadar geçecek olan süre içinde, bebeğe banyo yaptırırken süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak bebek temizlenmelidir.

Göbek bağının çevresinde iltihap sızıntısı ya da kanama olursa veya kızarıp şişerse, enfeksiyon belirtisi olabileceği için doktorunuza danışılmalıdır.

Göbek bağı kökünden düştükten sonra birkaç damla kan görülmesi normaldir. Göbek bağı kalıntısının düşmesinden sonra kanama devam ediyor ve ayrıca yeşil akıntı, pis koku geliyorsa ve göbek çevresinde kızarıklık varsa enfeksiyondan şüphelenilir.

göbek bağı temizliği

Göbek bağı kalıntısı düştükten sonra bebeğin ilk banyosu kısa sürede ve dikkatlice yaptırılmalıdır. Göbek bağı kalıntısı düştükten sonra küvet içinde banyo yaptırılabilir. Göbek bağının düştüğü yer ıslak bırakılmamalıdır.

Yorumlar