Hemoglobin A1c (HbA1c) nedir?

Hemoglobin A1c (HbA1c) uzun yıllardan beri şeker hastalarının tedavisinin takibinde kullanılan ve günümüzde şeker hastalığı teşhisinde de kullanılmaya başlayan bir kan testidir. Hemoglobin, alyuvarlarımızda bulunan bir protein olup akciğerlerden yüklediği oksijeni doku ve hücrelerimize taşırken, hücrelerimizde üretilen karbondioksitin akciğerlere taşınarak vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.

Başlıca işlevi "hücrelere oksijen taşımak" olan hemoglobin kandaki şeker (glukoz) düzeyinden etkilenmektedir. Kan şekeri yükseldikçe hemoglobine bağlanmaya başlar.

Kan şekeri ne kadar yüksekse, şekilde görüldüğü gibi, hemoglobine bağlanan şeker de o kadar yüksek olur ve Hemoglobin A1c düzeyi artar.


Hemoglobin A1c'nin normal sınırları nedir ?


HbA1c'nin normal düzeyi %4 ile %5.6 arasında bulunur ve hemoglobinin şeker ile bağlanma oranını gösterir.

HbA1c geçmiş 3 aylık dönemin kan şeker düzeyini gösterir.

Doktorlar, açlık kan şekeri ile kişinin o günkü kan şeker düzeyini tespit ederlerken, HbA1c testi ile geçmiş 3 aylık kan şekeri düzeyi hakkında fikir sahibi olur. Çünkü alyuvarların yaşam ömrü takriben 3 aydır. HbA1c de alyuvarların içinde bulunduğundan elde edilen HbA1c seviyesi bu üç aylık dönemdeki kan şekeri yükselme veya düşüşlerini ortaya koyar.


HbA1c testinin şeker hastalığı tedavisi ile ilişkisi nedir ?

Bir şeker hastasının tedavisinin başarısı HbA1c testi ile ortaya çıkar.

Kişi eğer ilaçlarını düzenli kullandıysa ve diyetine dikkat ettiyse kan şeker düzeyi kontrol altında tutulur. HbA1c yükselmez ve %7'nin altında bulunur. Zaten bir şeker hastasında hedeflenen değer de budur.

Ancak, kişi ilaçlarını aksatır ve diyetine uymazsa HbA1c seviyesi yükselerek kendisini ele verir. Bir şeker hastasında yüksek seyreden HbA1c, şeker hastalığına bağlı damar ve sinir hasarlarının hızlı gelişeceği anlamına gelir.

yüksek düşük hemoglobin A1c


Hemoglobin A1c testi için nasıl hazırlanmak gerekir ?


HbA1c testi yaptırmak için aç olmak gerekmez. Bu sebeple günün herhangi bir saatinde alınan kan ile HbA1c testi yapılabilir.


Şeker hastaları HbA1c testini hangi sıklıkta yaptırmalıdır ?


Şeker hastası olanlar 3-6 ayda bir HbA1c testi yaptırmalıdır.


hemoglobin A1c


Normal kişilerin HbA1c testi yaptırmasına gerek var mıdır ?


HbA1c testi şeker hastalığı olup olmadığını belirlemek amacıyla da kullanılmaya başlamıştır. Bu yüzden senede 1 kez HbA1c testi yaptırılabilir. 

HbA1c testi


HbA1c test sonucunu etkileyen faktörler nelerdir?

Alyuvarların yaşam süresini etkileyen bazı hastalıklar HbA1c düzeyinin düşük çıkmasına sebep olabilir. Bu hastalıklara örnek olarak hemolitik anemiler verilebilir.

Farklı hemoglobin türlerinin bulunduğu hastalıklar da HbA1c seviyesini etkilemektedir. Örneğin hemoglobin S bulunan bir hastada HbA1c düzeyi düşük çıkar.

Kansızlığı veya aşırı kanaması olan kişilerde de HbA1c seviyesi düşüktür.

Demir eksikliği olan kişilerin HbA1c seviyesi yüksek çıkabilir. Demir eksikliği tedavi edildikten sonra HbA1c düşecektir.

Eritropoietin tedavisi alanlarda veya kan nakli yapılanlardaki HbA1c seviyesi de gerçeği yansıtmayabilir. 

Yorumlar

  1. Orhan Degirmenci21 Ocak 2017 02:31

    Merhaba,
    1 ay önce yaptırdığım tahlilde
    açlık kan şekeri 312 mg
    Hemoglobin 5.1
    çıkmıştı.
    dün yaptırdığım tahlilde ise
    açlık kan şekeri 175 mg, tokluk kan şekeri 222 mg
    Hemoglobin ise 10.9
    çıktı.
    Rakkamlar çok farklı çıkınca kafam karıştı. Ne önerirsiniz?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Hocam merhaba B12 vitamini eksikliği Hba1c seviyesini etkiler mi?

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,
    Bu sonuçlara göre şeker hastası olmalısınız. Önerimiz bir dahiliye uzmanına başvurmanızdır. Doktorunuz gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    B12 eksikliği kansızlığa sebep olduysa, HbA1c seviyesi düşük çıkabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Hocam merhaba hemoglobin 14.9 ref:(12-16),demir 125 ref:(37-145),demir bağlama 152 ref:(110-370),vitamin B12 149 ref:(187-883) Hba1c 4.5 ref:(4-6) olarak çıktı.Bu durumda sadece B12 vitamini eksikliğinden dolayı hba1c değerim olduğundan düşük çıkar mı?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Hemoglobin değeriniz normal görünmektedir. Kansızlık olmadığı için B12 düşüklüğünün HbA1c düzeyine etkisi olmadığını düşünüyoruz. Kan şekerinizden hiç bahsetmemişsiniz. Bu HbA1c değerine göre kan şekerinizin de gayet normal olması beklenir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. Hocam tekrar merhaba açlık glukozum 92 hba1c 4.5 çıktı.Farklı bir yerde tekrar tahlil yaptırdım açlık glukoz 98,hba1c yine 4.5 çıktı.Tokluk şekerime bakılmadı. Fakat ben açlık glukozum un dikkat ettiğim halde 90 üzeri çıkmasından dolayı çok endişeleniyorum.Gizli şeker olabilir mi?Görüşünüz nedir?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Kan şeker sonuçlarınıza göre şu an için gizli şekeriniz olduğu söylenemez. HbA1c değeriniz de gayet normal. Bu sebeple endişelenmenize gerek yoktur diye düşünüyoruz. Stres yapmak, endişelenmek de kan şekerini yükselten faktörlerdendir. Fiziksel aktivite yapmaya, yediklerinize dikkat etmeye, aşırı kalori almamaya çalışırsanız, kan şekerinizin yükselmesini de engelleyebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. merhabalar;
    Glukoz 77 mg/dl Hemoglobin a1c aç karna 5,6 % çıktı şeker hastalığı var mıdır. 6 ay 3 günlük hamileyim. Şeker yüklemesi yapmam gerekiyor mu? Şimdiden teşekkür ederim. Sağlık günler dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Bu sonuçlara göre şeker hastalığınız yoktur. Doktorunuz konu ile ilgili sizi aydınlatacaktır. Şeker yüklemesi yaptırıp yaptırmamaya siz vereceksiniz. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba yaptırdığım HBA1C testinin yanında HB ve HBA1 tahlilleri de yer alıyordu.Bunlar ne anlama geliyor?HBA1 0.274 ref:(0-10),HB 10.834 ref:(-1000-1000),HBA1C 4.5 ref:(4.0-6.2)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Hemoglobinin çeşitli fraksiyonları vardır. Bu testte bu fraksiyonlardan HbA1c'nin ölçümü yapılmaktadır. Sizin HbA1c sonucunuzun normal olduğunu daha önce de yazmıştık. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  13. merhabalar hemoglobin A1C değerimi nerde ve nasıl ölçtürebilirim?

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    HbA1c testini özel veya kamu hastanelerinde veya Tıbbi Tahlil Laboratuvarlarında yaptırabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba,
    Kan şekeri sonucunuz biraz yüksek çıkmış ama HbA1c düzeyiniz normal aralıkta bulunmaktadır. Kan yağlarınız yüksek, bunun yanında demir deponuz azalmıştır. Demir deposunun boşalmasına bağlı olarak kansızlık görülecek, halsizlik, çabuk yorulma ve göz kararması gibi belirtiler görülecektir. Tüm bu bulguların değerlendirilmesi için bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,Bugün itibariyle Glukoz 103 glikozile hemoglabin (hba1c) 5.6 Ferritin 6.6. Trigileserid 217 kolestorel 221 ldl kolesterol 133.6 ferritin 6.6 olarak sonuçlarım çıktı.Doğum yapalı 1 yıl oldu ve hamilelik süresince insulin iğne kullandım.bu konuda fikrinize ihtiyacim var yardımcı olurmusunuz lütfen

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    Kan şekeri sonucunuz biraz yüksek çıkmış ama HbA1c düzeyiniz normal aralıkta bulunmaktadır. Kan yağlarınız yüksek, bunun yanında demir deponuz azalmıştır. Demir deposunun boşalmasına bağlı olarak kansızlık görülecek, halsizlik, çabuk yorulma ve göz kararması gibi belirtiler görülecektir. Tüm bu bulguların değerlendirilmesi için bir dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba HbA1c değeri 28 normal değerler ise - şeklinde görülüyor glikoz açlık 102 total kolestrerol 194 (HDL 59 LDL 117) trigliserid ise 90 yorumunuzu çok rica ederiz. (insülin açlık 18,66 )

    YanıtlaSil
  19. Merhaba,
    HbA1c değerinizin biriminin % ile değil de mmol/mol şeklinde verilmiş olabileceğini düşünüyoruz. Tahlil raporunuzun üzerinde HbA1c için yazılan birime bakınız. Genellikle % şeklinde verilen HbA1c birimi son yıllarda mmol/mol birimi ile de rapor edilmektedir. Eğer bu durum söz konusu ise, değeriniz normaldir.
    Ancak yazmış olduğunuz açlık kan şekeri ve insülin düzeylerine göre yaptığımız hesaplamada vücudunuzda insülin direnci olduğu anlaşılıyor. Eğer tahlilleriniz gerçekten 12 saatlik açlık süresinden sonra yapıldıysa, elde edilen sonuçlara göre sizde gizli şeker olabilir.
    Eğer fazla kilolu iseniz, kilo vermek insülin direncini düşürecektir. Bunun için iyi bir diyet programı ve fiziksel aktivite gerekir. Aksi halde zamanla şeker hastalığı gelişecek ve şeker hastalığının etkisiyle kalp damar, böbrek ve sinir sistemi hastalıklarına yakalanmanız kaçınılmaz olacaktır.
    Test sonuçlarınız ile birlikte doktorunuza müracaat etmenizi öneririz. O gereken tavsiyelerde bulunacaktır.

    YanıtlaSil
  20. merhaba kardeşim 19 yaşında ve 379 şeker değeriyle hastaneye yatırıldı ve tip 1 şeker tanısı konuldu günde 4 kez insülin kullanıyor ama biz araştırma hastanesinede gönderdikhemoglobini %16 tı çıktı ne yapmamız lazım insüline devam ediyoruz cevabınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  21. Merhaba,
    Kardeşinize ne zaman teşhis konduğunu ve ne zamandan beri tedavi uygulandığını yazmamışsınız. Eğer bunlar yakın zamanda olduysa HbA1c'nin normale dönmesi biraz zaman alabilir çünkü HbA1c testi son 3 ayın kan şeker düzeyi hakkında fikir verir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  22. 10 gün önce kondu hocam teşhis ve ayrıca bazı testler yaptılar onun sonuçlarını da bekliyoruz peki hocam tip 1 şeker çıkarsa bu onun hayatını nasıl etkiler çok teşekkür ederim görüşleriniz için

    YanıtlaSil
  23. Merhaba,
    Dün de yazdığımız gibi, teşhis yeni konmuş ve tedaviye yeni başlanmış. Bu durumda HbA1c zamanla normale dönecektir. Eğer tedavi başarılı olursa ve kan şekeri normal seviyelere inerse, 3 ay sonra kardeşinizin HbA1c değeri epey düşecektir. Tip 1 şeker hastalığı, doktorunuzun tavsiyelerine uyduğu sürece kardeşiniz için sorun yaratmayacaktır. Çünkü alınan tedavi önlemleri sayesinde genellikle çoğu kimsenin dikkat etmediği önlemlere dikkat edeceği için sağlıklı bir hayatı olacaktır. Ancak kardeşinizin şuna dikkat etmesi şarttır: Doktorunun tavsiyelerine harfiyen uymalı ve bir süre sonra bunları terk etmemelidir. Tip 1 şeker hastalığı hayatı boyunca devam edecek bir hastalıktır ama kurallara uyulduğu sürece sorun yaratmayacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba hocam, benim cok su ıcme ayaklarda yanma ve görme bozukluklaı gıbı sıkayetlerım var ayrıca aılemde de dıabet öyküsü mevcut. Dün HbA1c baktırdım 6.1 geldı. Normalde tokluk sekerım 65-90 arasında geliyor arada baktırıyorum. Sızce tum bunlar tanı icin yeterlimidir? Teşekkür edıyorum ıyı günler.

    YanıtlaSil
  25. Merhaba,
    Vücudunuzun şeker toleransını ölçmek için şeker yükleme testi de yapılabilir. Biz dahiliye uzmanına başvurmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  26. benim hbac1 son 3 er aylık devrelerde 6.7 7.2 7.4 devamlı yükselme gösteriyor buna karşın aclık kan şekeri 144 141 134 düşüş gösteriyor bu normalmıdır kan şekeri düşerken hbacı neden yükseliyor

    YanıtlaSil
  27. Merhaba,
    Açlık kan şekeri düzeyiniz kan alındığı zamanki kan şeker düzeyini gösterir. Ancak kan şekeri gün boyunca değişiklik göstermektedir. HbA1c değerinizin yükselmekte olması kan şekerinizin kontrol altında olmadığını göstermektedir. Bir şeker hastasının verilen tedaviyi ve diyeti düzgün uyguladığı taktirde kan şekerinin ve HbA1c değerinin düşmesi beklenir. Yazmış olduğunuz AKŞ ve HbA1c düzeylerinize göre sizin tedavinizde istenen hedefe ulaşılamamış olduğu anlaşılıyor. Tedavinizde aksayan yönlerin gözden geçirilmesi ve giderilmesi durumunda hedeflenen kan şekeri ve HbA1c değerlerine ulaşılacaktır. Umarız açıklamamız anlaşılır olmuştur. Başka sorularınız olursa yazmaktan çekinmeyiniz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  28. merhaba
    oğlum 17 yaşında yapılan tahlillerde açlık kan şekeri 93 açlık insilün 7.48
    insilün rezistansı 1.72 bu sonuçlara göre oğlumda insilün direnci var mıdır

    YanıtlaSil
  29. Merhaba,
    İnsülin direnci yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  30. Hocam HbA1c 6.0 cikti aclik sekeri normal 6.0 cikmasi tehlikemi

    YanıtlaSil
  31. Merhaba,
    Sonucunuz sınırda çıkmıştır. Açlık kan şekeriniz normal çıkmış olsa da, gizli şeker yönünden araştırılmanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  32. Merhaba
    Hb A1c 7.2
    HDL 41
    LDL 158
    TRIGLISERID 389
    AC KARNINA YAPILAN KAN TAHLILI SONUCLARIM.
    NEONERIRSINIZ.TESEKKUR EDERIM

    YanıtlaSil
  33. Merhaba,
    Bir dahiliye uzmanına muayene olmanızı ve tahlil sonuçlarınızı göstermenizi öneririz. O gereken tavsiyelerde bulunacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  34. Merhabalar benim oğlum ateşlendi boğaz enfeksiyonu vardı. GLUKOZ 73, crp 6.5 hba1c 6.7 çıktı. Ben biraz endişelendim. Doktorumuz yediklerine dikkat etsin dedi. Bir ay sonra tekrarını istedi. Oğlumda şimdi gizli şekermi var ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
  35. Merhaba,
    Enfeksiyon geçtikten bir süre sonra tahlillerin tekrarlanması ve bu arada doktorunuzun tavsiyesine uymasını öneririz. Ayrıca oğlunuzda demir eksikliği olup olmadığının da belirlenmesi gerekir. Demir eksikliğine bağlı kansızlık olması durumunda HbA1c değeri yanlış olarak yüksek çıkmış olabilir. Demir eksikliği varsa ve tedavi edilirse HBA1c düzeyi de normale inecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  36. Serdar Akçal3 Temmuz 2017 08:48

    Merhaba hocam, Glukoz (AKŞ): 95, Total Kolestrol: 215, Trigliserid: 134, HDL Kolestrol: 50, LDL Kolestrol: 138, İnsülin: 15,46, Glikolize HbA1c: 5,1 henüz tokluk kan testi yaptırmadım hocam sizce durumum nedir? Gizli Şeker var mıdır?

    YanıtlaSil
  37. Merhaba,
    Tokluk kan şekeri testi veya şeker yükleme testinden sonra şeker hastalığı olup olmadığı netlik kazanır. Ancak sizin tahlil sonuçlarınıza göre şeker hastalığı çıkmayacağını düşünüyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  38. hocam hba1c 6,6 çıktı ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  39. Merhaba,
    Herhangi bir hastalığınız bulunup bulunmadığını, şeker hastası olup olmadığınızı bilmiyoruz. Bu sonuç normale göre yüksek bir sonuçtur. Bir dahiliye uzmanına görünmenizi tavsiye ederiz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  40. Merhabalar Açlık kan şekeri 118, Hba1c 4,7 çıktı. Görüşünüzü öğrenmek istiyorum. Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba Kemal bey,
    Açlık kan şekeriniz yüksek çıkmış ancak HbA1c sonucunuz kan şekeriniz ile uyumlu değil. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Kansızlık, vücuttaki bir enfeksiyon, yeterli süre aç kalmamış olmak bu uyumsuzluğun sebebi olabilir. Bunlar doktorunuz tarafından değerlendirilecektir. Biz bu iki sonuca göre ancak bu kadar yorum yapabiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  42. merhaba dün yaptırdığım tahlilde açlık kan şekeri 127, hba1c 6.1, d vitamini9,7 çıktı. şeker hastası olmuşmuyum, yoksa şeker hastası adayımıyım. Yorumlarsanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkür ederim. Sağlık günler dilerim.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba, dün yaptırdığım tahlilde, açlık şekerim 127, hbac 6.1 d vitamini 9,7 çıktı. Şeker hastasımıyım, yoksa adaymıyım. Görüşlerinizi bekliyorum. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  44. Merhaba Müge hanım,
    10-12 saatlik açlık sonrası yapılan tahlilde açlık kan şekeri 126 ve üzeri çıkarsa şeker hastalığı teşhisi konur. Sizin sonuçlarınıza göre siz şeker hastası sayılırsınız. Ancak bu teşhisi doktorunuz koymalıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  45. Kezban alemdar28 Ekim 2017 17:57

    Merhabalar.trigliserid 237...chol kolesterol 226...glukoz aclik 93...hdl 48...ldl 131 ...insülin aclik 17.05 ...hba1c 5.4 sorum şu hocam.bu degerler ne ifade ediyor.ilacsiz kontrol altina alinabilirmi?

    YanıtlaSil
  46. Kezban alemdar28 Ekim 2017 19:02

    HbA1c nin referans ust sinirida 5.7

    YanıtlaSil
  47. Merhaba Kezban hanım,
    Kan yağlarınızın yüksek olduğu anlaşılıyor. Bunun için çeşitli diyet seçenekleri denenebilir. Fiziksel aktiviteye de önem vermek gerekir. HbA1c düzeyiniz de normal çıkmış. Şu an için kan şekeri normal gözüküyor ve yapılması gereken bir şey yok. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  48. Kezban alemdar29 Ekim 2017 05:53

    Cok sagolun sn dr.admin.alt degerimde 60 dr bana raporlu matofin ve alvastin yazdi.ankyetem tetiklendi bu yuzden.panik atagimda var.

    YanıtlaSil
  49. Merhaba Kezban hanım,
    Kan yağlarını düşürmek için ilaçlardan önce diyet ve egzersizin denenmesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Endişe edilecek bir durum yoktur. ALT değerinizi belirli aralıklarla kontrol ettirmenizde fayda vardır. Vücut ağırlığınızı bilemiyoruz ancak fazla kilolu olanlarda AST ve aLT test sonuçları karaciğer yağlanmasına bağlı olarak yükselebilmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  50. Oktay çakır9 Kasım 2017 08:31

    H1a1c 14.3 trigilasit 2650 kolesterol 600 buna göre açlık kan şekerim 320 tokluğu ölçtürmedim cevabınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  51. Oktay çakır9 Kasım 2017 08:35

    Ben birde kollesterolden bir şey anlamıyorum bir yazıyor 2650 bir yazıyor 600 bunda hangisi gerçek

    YanıtlaSil
  52. Merhaba Oktay bey,
    Bu sonuçlara göre şeker hastası olmalısınız. Ayrıca kan yağları ile ilgili de probleminiz vardır. Sizin bir dahiliye uzmanına görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  53. Merhaba Glukoz=88. Hba1c %5.5. .hba1c(mmol/mol).36.62. Bu sonuçlar normalmidir teşekkürler şimdiden

    YanıtlaSil
  54. Merhaba Seçkin bey,
    Sonuçlarınız normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  55. Hocam merhaba
    HbA1c 5.8 çıkmıştı, Tokluk kan şekerim de 160 çıktı. Herhangi bir önlem almam veya dahiliye uzmanına gitmem gerekir mi? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  56. Merhaba Atakan bey,
    Şu an için bu değerler normal sayılabilir. Ancak ailede şeker hastalığı varsa, yaşınız ilerlemişse veya şeker hastalığı risk faktörleriniz bulunuyorsa kan şekerinizi belirli aralıklarla kontrol ettirmenizde fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  57. yaşım 20 çocuk emziriyorum. HgA1C =6.6 çıktı. Şeker hastası mıyım. Annemde şeker hastalığı var.Dahiliye uzmanım Tip 1 mi 2 mi Beni Endokrin bölümüne yönlendirdi. Bende Şeker Hastası mıyım yoksa Aday mıyım bu hastalığa

    YanıtlaSil
  58. Merhaba Asya hanım,
    HbA1c'nin 6.5'in üzerinde olması durumunda test bir süre sonra tekrar yapılır. Eğer yine 6.5 ve üzerinde çıkarsa şeker hastalığı teşhisi konur. Endokrin uzman doktoru sizi bu konuda daha fazla aydınlatacaktır. geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  59. Merhaba hocam. 30 yaşim var açlik kan şekerim 90
    Hemoglobin 5.09
    Prolaktin 17,82
    İnsülin 9,75 şeker hastasi ola bilirmiyim.

    YanıtlaSil
  60. Merhaba Terane,
    Açlık kan şekeri ve HbA1c değerleriniz normaldir. Merak etmeyin şeker hastası değilsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  61. Hocam iyi günler. Yaşım 18 ve 12 saatlik akş değerim 121 çıktı. 5 gün ara ile tekrar 12 saatlik akş değeri 117 ve hba1c (4,35) çıktı sizce normal midir.? Teşekkür ederim. .
    .

    YanıtlaSil
  62. Merhaba Sema hanım,
    Açlık kan şekeriniz yüksek çıkmış. HbA1c düzeyinizin kan şekerinize göre düşük çıkmasının farklı sebepleri olabilir. Kansızlık veya bir hemoglobin varyantı varlığına göre hemoglobin miktarınız düşük, buna bağlı olarak HbA1c düzeyiniz de düşük çıkmış olabilir. Bunun tam tersi de mümkün olabilir. Doktorunuz bu durumları araştırmak için farklı tetkikler isteyebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  63. Osman saygılı28 Şubat 2018 15:35

    10 Aralık 2017 açken yapılan tahlilde glukoz 110 hbac1 6.77 çıktı gloifor hap verildi sabah akşam 1 er tane .Ocak 11 de aç tahlil yaptırdım glukoz 104 çıktı gloifor sabah akşam yarima düştü doktor.bazende kendim şeker aletleriyle tokluk toklukimiolctugumde 90-100-110 gibi değerler görüyorum.hbac1 ortalama 3 ayda yapıldığı icin Mart 10 tarihini bekliyorum.aralik 2017 de 82 kilogram diyetisyene gittim şuan 73 kiloya düştüm.bu yazdıklarıma göre bende şeker hastaligi varmı 10 karttaki hbac1 tahlilinde degerlerim kaç olmalı acaba

    YanıtlaSil
  64. Merhaba Osman bey,
    Kan şekeri sonuçlarınız ile sizde "şeker hastalığı" olduğu söylenemez. Yapılacak olan HbA1c test sonucunuzun 6.77'den daha düşük çıkması beklenir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  65. Hakkı çelik3 Mart 2018 03:21

    Eşim hamile açlık kan şekeri 95 ile 105 arasında değişiyor,A1c:5.77. Normal mi ne dersiniz

    YanıtlaSil
  66. Merhaba Hakkı bey,
    Hamileliğin farklı dönemlerine göre kan şekeri değerleri değişkenlik gösterebilir. Bu sebeple kan şekeri değerlerinizi doktorunuza gösteriniz. Onun değerlendirmesi doğru olacaktır. Sağlıklı bir hamilelik dileriz.

    YanıtlaSil
  67. cengiz sigoss4 Mart 2018 19:52

    merhabalar.AKŞ İLK ÖLÇÜM 326 A1C 12.8 ÇIKTI. ÜÇ HAFTA SONRA İLAÇ KULLANIMIYLA AKŞ 113 A1C 11.5 ÇIKTI. KESİN ŞEKER HASTASIMIYIM? DİĞER DEĞERLER NORMALMİŞ.HDL.LDL V.S

    YanıtlaSil
  68. Merhaba Cengiz bey,
    Bu sonuçlara göre şeker hastasısınız. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  69. Merhaba Hocam,
    Açlık kan şekerim 102, insülin direncim 5.5 çıktı.
    HB A1C (NGSP) 6.1 (43) ve HB A1C ( IFCC) değeri ise 43.

    Bunlar ne anlama geliyor? Yazarsanız sevinirim.

    Şimdiden teşekkürler. Zeynep

    YanıtlaSil
  70. Merhaba hocam. Glukoz 88 , tokluk 95 HbA1c 5.6
    Sonuçlar normal mi ? Gizli şeker olma ihtimali var mıdır?

    YanıtlaSil
  71. Merhaba,
    Sonuçlarınız normaldir. Gizli şeker olma durumu yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  72. mahmut kılıç19 Haziran 2018 07:39

    1 yıl önce hba1c 13.4, akş 330 ile teşhis konuldu, 2 hafta insülin+glifix plus beraber kullandım ve 2 hafta sonundan bu güne kadar günde 2x1 glifix plus'a devam ediyorum.Kdemeli olarak hba1c ve kan şekeri değerlerim düştü ve
    Şan mevcut değerlerim:
    Hba1c: 5,8
    akş; 102
    tokluk şekerim 100 ile 160 arasında değişiyor.

    YanıtlaSil
  73. Merhaba Mahmut bey,
    Tedavi ile normale döndüğünüzü görmek bizi memnun etmiştir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  74. Hocam 10 gundur aclik sekerim yuksek 127 ile 178 arasi degisiyor 3 aylik seker testim 6.1 cikti normal dediler ve seker hapi basladidar nornalmi

    YanıtlaSil
  75. Bu sonuçlar şeker hastası olduğunuzu gösterir. Açlık şeker tahlilinizin gerçek açlıktan sonra, yani 12 saat aç kaldıktan sonra yapılmasına özen gösteriniz. 3 aylık şeker testinin bu seviyelerde tutulabilmesi istenir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  76. Mrhaba babamin tahlileri şu sekilde:glukoz;106. Hba1c;4.5 hdl;50 ldl;126 trigliserid; 128 ast;23 alt;21 crp;1,3 sedimentasyon;5 vitamin d;70 ferritin;121 yasi 62. Tahlil sonuclarini degerlendirirseniz sevinirim hocam.

    YanıtlaSil
  77. Merhaba,
    Glukoz sonucu hafif yüksek olsa da, tahlil sonuçları bizce normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  78. Hocam açlıkşekeri 95. Hb1ac 6.24. Hdl 48. Ldl. 111 t.gliserit 96. Sabah ve akşam birer glifor 1000 alıyorum.Dozu arttırmak gerekirmi.Ayrıca ferritin değeri 17.44 UIBC değerin 503.Değerli yorumlarınızı bekliyorum.Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  79. Merhaba Nejat bey,
    Kan şekeriniz ile ilgili düzenleme gerekip gerekmediğine doktorunuz karar vermelidir. Ayrıca demir eksikliğine bağlı bir kansızlık ve kansızlığa dair şikayetleriniz olup olmamasına bağlı olarak doktorunuz değerlendirme yapacaktır. Bizim sadece verdiğiniz rakamsal sonuçlara göre bir değerlendirme yapmamız uygun değildir. Sonuçlarınızı lütfen doktorunuza gösteriniz, o gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder