Hiperglisemi (kan şekeri yüksekliği) nedir ?

Sağlıklı bir kişinin kan dolaşımındaki şeker seviyesi belirli bir değer aralığında bulunur. Kan dolaşımında bulunan şeker düzeyinin belirlenen aralığın üzerine çıkarak yükselmesine “hiperglisemi” adı verilir. Terim Yunanca’da; hiper-(yükselmiş), -glis- (tatlı) ve –emia (kan) kelimelerinin birleşiminden meydana gelmiştir.


Açlık kan şekerinin normal değer aralığı nedir?


En az 8-10 saatlik açlık sonrasında, yetişkinlerde açlık kan şekerinin normal değeri  70-100mg/dL arasında olmalı, 125mg/dL’yi geçmemelidir. Eğer kişinin açlık kan şeker düzeyi bu sınır değeri aşıyorsa “hiperglisemi” var demektir.


Hiperglisemi sebepleri nelerdir?


Kan şeker düzeyimizin düşürülmesi sağlayan insülin adlı hormonun eksikliği, azalması veya etkisizliği hiperglisemi’nin en başta gelen sebeplerindendir. Ayrıca, bir tartışma sebebiyle sinirlerin gerilmesi, geçirilen bir hastalığa bağlı yaşanan stres bile kan şeker düzeyimizi yükseltebilir.

Geçici hiperglisemiler çoğunlukla belirti vermez. Uzun süreli hiperglisemi durumunda vücutta bir takım değişiklikler meydana gelmeye başlar ki bunlar fark edilmezse önüne geçilemeyen sorunlara sebep olabilir. O yüzden belirtilerin erken dönemde anlaşılması son derece önemlidir.

Hiperglisemi belirtileri

Hiperglisemi belirtileri nelerdir?

Hiperglisemi belirtilerinin en başında; çok yemek yeme, çok su içme ve sık idrara çıkma’dan oluşan 3’lü gelir. Bunlardan başka; kilo kaybı, ağız kuruması, kuru cilt, halsizlik, görme bulanıklığı gibi belirtiler göze çarpar. Bu belirtiler zamanında fark edilmeli, kan şeker düzeyini belirlemek için kan tahlili yapılmalıdır. Böylece; böbrekler, sinir sistemi ve göz kılcal damarlarında şeker yüksekliğine bağlı meydana gelecek hasarların önüne erken dönemde geçilebilir.

Yorumlar

  1. Merhaba Acilde vermiş olduğum kan tahlilinde açlık glukozum un 134 çıkması nedeniyle iki gün sonra dahiliye ye gidip tekrar tahlil verdim açlık glukoz 92,açlık insülin 12.47,Hba1c 4.5 çıktı.İdrar yolu enfeksiyonum olduğu söylendi ve 134 çıkan şekerim in enfeksiyondan kaynaklandığı söylendi enfeksiyonlar şekeri bu kadar yükseltir mi yorumunuz nedir?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Doktorunuzun söylediği doğrudur. Dahiliye muayenesi sonrası yapılan test sonuçlarına göre şeker hastası olmadığınız ortaya çıkmıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Stres ve heyecan diyabeti olmayan bir bireyin kan şekerini ne kadar yükseltebilir?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Stres ve heyecan ne kadar fazla ise kan şekerini de o ölçüde yükseltebilir. Bu durumda yanlış olarak kişinin diyabeti olduğu sanılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder