Hipoglisemi (kan şekeri düşüklüğü) nedir ?

Kan dolaşımında bulunan şeker düzeyinin normal seviyelerin altına inmesine "hipoglisemi" adı verilir. Normal bir kişide açlık kan şeker düzeyi 70-100mg/dL arasında olmalıdır. Açlık kan şeker düzeyinin 70mg/dL’nin altında olması hipoglisemi olarak adlandırılır. Hipoglisemi, tıbbi olarak “acil” bir durumdur ve hızla düzeltilmesi gerekir çünkü beyine yeterli miktarda şeker gitmediği için beyin fonksiyonlarında bozulma meydana gelir.


Hipogliseminin sebepleri nelerdir ?


Hipogliseminin en başta gelen nedeni şeker hastalığı tedavisinde kullanılan insülinin dozunun yanlışlıkla fazla yapılmasıdır.

Bunun dışında, vücutta insülin üretiminde bir artış olması, doğumsal bazı hastalıklar, kullanılan bazı ilaçlar, hormon eksiklikleri, çok uzun süreli açlık ve çeşitli enfeksiyonlar da kan şeker düzeyini düşmesine neden olabilir.



Kan şekeri düştüğünde görülen belirtiler nelerdir ?

Hipoglisemi durumunda görülen başlıca belirtiler; baş dönmesi, baş ağrısı, tedirginlik hali, sinirlilik, huy değişikliği, güçsüzlük, bitkinlik, açlık hissi, görme bozukluğu, terleme, titremedir. Tüm bu belirtiler bilinmeli ve önemsenmelidir çünkü acil bir durum olan hipogliseminin şiddeti artarsa kişiyi komaya sokabilir. Ancak, belirtiler hemen fark edilebilirse o an elimizin altında bulunabilecek bir çorba kaşığı toz şeker, bal veya bir avuç kuru üzüm yiyerek hızla şekerimizi yükseltebiliriz. Böylece, durum ağırlaşmadan tedavisini yapmış oluruz.

Ağır durumlarda ise bir sağlık kuruluşunda tedavi yapılarak hem kan şeker düzeyi yükseltilebilir hem de hipogliseminin sebebi araştırılarak tekrar meydana gelmesi engellenebilir.

Yorumlar

  1. Glukoz değeri 61 çıktı bu ne kadar derecede tehlikeli

    YanıtlaSil

Yorum Gönder