İnsülin direnci testi (HOMA testi) nedir?

İnsülin hormonuna vücut hücrelerinin uygun yanıt vermemesi "insülin direnci" olarak adlandırılır. Kişide insülin direnci olup olmadığını belirlemek için kullanılan teste HOMA testi adı verilir. İnsülinin başlıca görevi kan şekerini düşürmektir. İnsülin direnci bulunan kişilerde kan şekeri yüksektir. İnsülin direnci önemli bir sağlık sorunudur ve gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Artan obezite problemi ile birlikte insülin direnci de gün geçtikçe artmaktadır. İnsülin direnci genellikle fazla kilolu olanlarda görülür ve  kilo kaybedildikçe insülin direnci de azalır. 


HOMA testi nasıl yapılır ?


İnsülin direnci ya da HOMA testi matematiksel bir formül olup, en az 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan örneğinde ölçülen kan şekeri ve insülin düzeyleri kullanılarak hesaplanır. Kan örneği genellikle kişinin kolundaki bir toplardamardan alınır. Alınan kan örneği Tıbbi Biyokimya Laboratuvarı'nda gerekli işlemlerden geçirildikten sonra tahlil edilir. Yani, insülin direncini belirlemek için açlık kan şekeri (AKŞ) ve insülin testlerinin sonucunun bilinmesi gerekir.

İnsülin direnci

İnsülin direnci nasıl hesaplanır ?

Açlık kan şekeri düzeyi ile açlık insülin düzeyi sonuçları birbiri ile çarpılarak çıkan sonuç 405'e bölünür ve HOMA-IR adı da verilen insülin direnci sonucu ortaya çıkar.

Formülde açlık kan şekerinin birimi miligram/desilitre (mg/dL), insülin hormonunun birimi ise mikroünite/mililitre (uU/mL) olmalıdır.


Sonuç nasıl yorumlanır ?


Hesaplama sonucu çıkan sonuç 2.5'in üzerinde ise kişide insülin direnci var demektir.


İnsülin direnci olanlar ne yapmalıdır ?


İnsülin direnci olanlar doktorunun verdiği diyet ve egzersiz programını uygulamalıdır. Aksi halde kişinin belirli bir süre sonra şeker hastalığına yakalanma riski artacaktır.

Yorumlar

  1. Merhaba homa testine göre insülin direnci kaç olunca ilaç tedavisine başlanmalıdır?Yani her insülin direnci olan kişide mutlaka ilaç tedavisine başlanmalı mıdır?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Buna karar verecek olan kişi doktorunuzdur. HOMA sonucunuz 2.5'in üzerinde ise insülin direnci var demektir. Bu durumda insülin direnci sebeplerini ortadan kaldırmak için çeşitli şeyler yapılır. Öncelikle kişi şişman ise fazla kilolardan kurtulmak için adımlar atılmalıdır. Kişinin kilo vermesi ve vücudundaki yağlardan kurtulması insülin direncini düşürecektir. Alınacak önlemler ile ilgili sizi doktorunuz yönlendirecektir. Çünkü o sizin şikayetlerinizi dinlemiş, muayene etmiş ve çeşitli tetkikler isteyerek bunları değerlendirmiş olan kişidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Hocam iyi günler. İnsülin direncimi . 4.8 çıktı. Normal değerlerin üstünde midir ? Eğer bu direnci kıramazsam ileride şeker hastası olur muyum ? Hocam , bir de kilo vermek için çok uğraşıyorum. Bu durum da kilo vermemi engelliyor olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    İnsülin direnci değeriniz sınır değerin 2 katı yüksek çıkmış. Bu durumda ilk akla gelen şey yakın gelecekte şeker hastası olmaya aday olduğunuzdur. Şu an için sizde "gizli şeker" adı verilen durum söz konusudur. Anlaşıldığı kadarıyla fazla kilolusunuz. İnsülin direncinin azalması için yapmanız gereken şey sizin de söylediğiniz gibi kilo vermektir. Ciddi bir diyet ve fiziksel aktivitenizi artırarak insülin direncinizi düşürebilirsiniz. Gazlı içeceklerden ve aşırı kalori içeren besinlerden uzak durmanızı öneririz. Aksi halde zamanla şeker hastalığının etkisiyle kalp damar, böbrek ve sinir sistemi hastalıklarına yakalanmanız kaçınılmaz olacaktır. Bizden söylemesi. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. İnsülin sonucumda değer 3.9 henüz 19 yaşındayım ve 40 kiloyum sebebi ne olabilir genetik mi acaba ve kilo da alamıyorum

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Kilo alamamanın çeşitli sebepleri olabilir. İnsülin değerinin 3.9 olması bu sebebplerden bir olarak görülmemelidir. Açlık durumunda insüline gerek olmadığı için insülinin seviyesi düşük olabilir. İnsülin ancak kan dolaşımındaki şeker düzeyi yükselince artar. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. hocam merhaba benim oğlum 5 buçuk yaşında açlık insulin 1.60 çıktı evde ölçüm aleti ile baktığımda şekerinin açlık değeri hep 110 üzeri ve eşimin baba tarafı hep şeker hastasi sizce oglum şeker hastasi olabilir mi ?

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Çocuğunuzun doktoruna danışmanızda fayda vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba benim değerim tam 2,50. Yani tam sınır. Diyet yapıyorum ve çok zor, gram gram veriyorum yada bazen 1 ayda gram veremiyorum. D vit eksikliğim vardı dvit3 verdi doktor kullanıyorum. Ancak insülin direncimin sınır olması beni endişelendiriyor

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Bu durumda diyetinize daha fazla dikkat etmeniz ve diyet yanında fiziksel hareketliliğinizi artırmanız gerekmektedir. Aksi halde yakın gelecekte şeker hastası olma riskiniz vardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. Homair onceden 3.97 dün yaptırdım 2.83 çıktı
    LDH 322refarens araligi 125 220 sonuçlar nasil

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Sonuçlarınız normal değil. Doktorunuza sonuçlarınızı göstermeyi ihmal etmeyiniz.

    YanıtlaSil
  13. Doktora gittim birşey yok dedi napmam lazım
    Kötü birşey varmi sonucta

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Homa-IR sonucunuzun onceden 3.97 sonra 2.83 olduğunu yazmışsınız. Eğer HOMA-IR değeriniz 2.50'nin üzerinde ise insülin direnci var demektir. Gerçi insülin direnci değerinizde bir düzelme vardır. Ancak değer hala yüksektir. Eğer fazla kilolu iseniz kilo vermeye çalışmanızda fayda vardır. Önceki değerden 2.83'e düşüş için neler yaptıysanız yapmaya devam ediniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba insulin direncim icin ilac kullandim
    LDH tahlil sonucunda değeri iyimi

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,
    LDH sonucunuz yüksek. Bunun çeşitli sebepleri Yazımızda belirtilmiştir. Sizde sebebin ne olabileceğini söylemek doktorunuzun işidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  17. Doktor bna insülin direncin yüksek çıktı dedi sonuç kısmında 16.64 yazıyor referans aralığı 2.6 yazıyor ve biraz ilerisinde 24.9 yazıyor bunların ne olduğunu anlamadım doktor da bir şey demedi sadece yüksek çıktı dedi

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,
    Muhtemelen aşırı kilonuz vardır. Bu durumda doktorunun verdiği diyet ve egzersiz programını uygulamanız ve kilo vermeniz gerekir. Böylece insülin direnci düşecektir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  19. insülin direncini belirlemede açlık/tokluk kan şekerine bakılması yeterlimidir.Dr gerek görmedi sadece kan şekerlerime baktı.Bu değerlerin normal olması direncim olmadığını gösterir mi.teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  20. Merhaba Nalan hanım,
    İnsülin direnci bulunması durumunda açlık ve tokluk kan şekeri düzeyleriniz yükselecektir. Muhtemelen sizin AKŞ ve TKŞ sonuçlarınız normaldir ve doktorunuz bu sebeple insülin direnci ölçmeye gerek duymamıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  21. Mürşide İmece15 Kasım 2017 07:42

    Merhabalar. Tahlil yaptırdım yaklaşık 1 ay kadar önce. Hematoloji ve Biyokimya sonuçlarımda birşey çıkmadı. Acaba insülin direncim yüksek mi? ona ayrıyetten mi baktırmam gerek? Cevabınızı bekliyorum iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  22. Merhaba Mürşide hanım,
    Açlık kan şekeri ve açlık insülin testlerini yaptırdıysanız ve düzeylerinizi bildirirseniz insülin direnci sonucunuzu hesaplayabiliriz. Ayrıca test yaptırmanıza gerek yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  23. MerhabaHomair testi 2.49

    YanıtlaSil
  24. Demir 23 ürktüğü asit 6.3 nasil

    YanıtlaSil
  25. Ürik asit 6.3 Demir 23

    YanıtlaSil
  26. Merhaba Şeyma hanım,
    İnsülin direnci şimdilik normal ama sınırdadır. İnsülin direncinin yükselmemesi için dikkat etmeniz gerekir. Demir ve ürik asit test sonuçları için laboratuvarın verdiği referans aralıkları bilmek gerekir. Değerlendirme buna göre yapılır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  27. Urit asit referans araligi 2.6 6.0 demir 50 170 referans araligi

    YanıtlaSil
  28. Merhaba Şeyma hanım,
    Buna göre demir düzeyiniz düşük, ürik asit düzeyiniz biraz yüksektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  29. Merhaba benim insülin direncim 2,73 cıktı referans ağırlığı 2,7 yazıyordu doktor bana hafif bir insülin direncin var dedi glifor diye bir ilaç yazdı ve kilo vermemi söyledi ilacı kullanmak konusunda terettüt ediyorum.

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Elif hanım,
    İnsülin direncinizi düşürmek için ilaç kullanmak istemiyorsanız sitemizdeki linkini verdiğimiz yazımızı okuyup uygulayabilirsiniz. https://www.hayatisaglik.com/saglik-bilgiler/insulin-direnci-nasil-duzelir.html Bir süre denedikten sonra başarılı olursanız ilaç kullanmaktan kurtulmuş olursunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  31. kolay gelsin. açlık kan 90 çıktı. daha onceki tahlillerde de 95 cıkmıstı.
    insülin 11.78 cıktı. normalmidir

    YanıtlaSil
  32. Merhaba Betül hanım,
    Sonuçlarınız normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  33. Açlık kan şekeri 103 açlık insülin direnci 17.81cikti insülin direnci normal mi değil mi

    YanıtlaSil
  34. Merhaba Huriye hanım,
    İnsülin direnciniz 4.5 olarak hesaplanmıştır ve bu yüksek bir değerdir. Bir dahiliye uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  35. MerhabaHomaır testi 3.45 referans aralığı 2.4 demir 40 referans aralığı 50 .170 trigleserit 55 referans aralığı 150 kolesterol 176 referans aralığı 200 ldl 101 referans aralığı 130 alt 11 referans aralığı 37 ast13 referans aralığı 31 sonuçlar nasildir

    YanıtlaSil
  36. Nejla yilmaz6 Nisan 2018 18:06

    Merhaba hocam 12 yasinda oglun 6.2 cikti biraz ileride 2.6. Biraz ilerde 24 .9 aclik insulin direci.

    YanıtlaSil
  37. Merhaba Şeyma hanım,
    Sizde insülin direnci ve muhtemelen demir eksikliğine bağlı kansızlık bulunmaktadır. Sonuçlarınızı bir dahiliye uzmanına gösteriniz. O gerekenleri yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  38. Göktuğ yilmaz7 Nisan 2018 03:51

    12 yaşında oglum insulin aclik 6 .02 biraz ötede 2.6. Biraz ilerisinde 24.9 nasil hocam degerleri

    YanıtlaSil
  39. Göktuğ yilmaz7 Nisan 2018 03:54

    Hocam a oğlun 12 yaşında insulin aclik 6 .02 biraz erişme .2.6 biraz erişme 24 .9

    YanıtlaSil
  40. Merhaba Göktuğ bey,
    Anlaşıldığı kadarıyla oğlunuzun insülin test sonucu 6.02 çıkmış. Laboratuvarın vermiş olduğu 2.6-24.9 ise testin referans aralığı olmalı. Buna göre sonuç normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  41. Merhaba Göktuğ bey,
    Anlaşıldığı kadarıyla oğlunuzun insülin test sonucu 6.02 çıkmış. Laboratuvarın vermiş olduğu 2.6-24.9 ise testin referans aralığı olmalı. Buna göre sonuç normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  42. Merhaba Nejla hanım,
    Anlaşıldığı kadarıyla oğlunuzun insülin test sonucu 6.02 çıkmış. Laboratuvarın vermiş olduğu 2.6-24.9 ise testin referans aralığı olmalı. Buna göre sonuç normaldir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  43. Merhaba hocam benim insülin açlık 19.8 2.6-24.9 acaba bende insülin direnci varmı

    YanıtlaSil
  44. Merhaba Safiye hanım,
    Bunu söyleyebilmek için sizin açlık kan şekeri sonucunuzu bilmemiz gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  45. Merhaba hocam benim açlık kan sekerim 74- 106 . Insulin değerim 19.8
    2.6 - 24.9 . Acaba insülin direnci bende var mı. Şimdiden tesekkür ederim

    YanıtlaSil
  46. hangisi açlık kan şekeriniz? 74 mü yoksa 106 mı? Yoksa açlık kan şekerinizin referans aralığını mı yazdınız?

    YanıtlaSil
  47. Merhaba tam tahlil lerim Glukoz 105 mg/dL 74-106 93 insülin 19.8 2.6 24.9

    YanıtlaSil
  48. Merhaba,
    Eğer açlık kan şekeriniz 105, insülin düzeyiniz 19.8 ise insülin direnciniz vardır. Doktorunuza başvurunuz, o gerekeni yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  49. merhaba benim
    HOMA-IR 2.73
    insülin 13
    Glukoz 85
    cikti kanimi sabah ac karnina aldilar bir sorun var mi sizce

    YanıtlaSil
  50. Merhaba Sevgi hanım,
    İnsülin direnciniz sınırın biraz üzerinde çıkmış. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  51. çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için peki bu bir sorun olur mu sizce bir önlem almama gerek var mı endişe etmeli miyim

    YanıtlaSil
  52. Merhaba Sevgi hanım,
    Eğer kilo fazlanız varsa kilo vermeniz insülin direncini düşürmede faydalı olacaktır. Ayrıca uygun bir diyet yapmanız da etkili olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  53. 1 58 boyum kilom 50 sizce sağlıksız mı 18 yasindayim

    YanıtlaSil
  54. bide ben güneşe neredeyse hic çıkmıyorum kan değerlerimde D vitamini çok düşük çıktı o yüzden olabilir mi bir ilgisi var mı homa ir ile

    YanıtlaSil
  55. Merhaba Sevgi hanım,
    D vitamini açısından güneşe çıkmak çok önemlidir. Güneş vücutta D vitamini oluşmasına sebep olur. Bu durum insülin direncinden farklıdır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  56. Merhaba Sevgi hanım,
    Bizce bir sorun yoktur ancak bir doktora müracaat ederek muayene olabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  57. Merhaba
    Açlık kan sekerim 87
    Insulin 19.8
    Insulin direnci 4.25
    Çok tehlikeli bir değer mi ilaç kullanmalı mıyım? Diyetle düzelir mi ?

    YanıtlaSil
  58. Merhaba Emine hanım,
    Bu soruları lütfen doktorunuza sorunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  59. ben aile hekimine gittim 2 73 olan homa ir değerimle ilgili bir sorun yok dedi diyer gibi bir şey önermedi istediğini yiyebilirsin hiç sorun yok dedi sadece D vitamini yazdı okadar sizce baska doktara gitmeli miyim bu değerin düşmesi gerekiyor mu

    YanıtlaSil
  60. bide sizce ben tip 1 diyabet olabilirmiyim homa ir 2 73 diye

    YanıtlaSil
  61. Merhaba Sevgi hanım,
    İnsülin direnci değerinin 2,5'in altında olması gerekir. Bunun için eğer fazla kilonuz varsa diyet yaparak kilo vermeniz HOMA-IR değerini düşürecektir. Mümkün olduğu kadar da fiziksel aktivite yapmanızı öneririz. Tip 1 diyabet olmadığınızı düşünüyoruz. Ancak yaş ve açlık kan şekeri sonucunuzu da yazabilirseniz iyi olur. Başka bir doktora gitmenize gerek olmadığını düşünüyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  62. glukoz 85
    insülin 13
    kanimi sabah ac karnina aldilar D vitaminim 6 çıktı safece o düşük dedi 2 73 ü düşürmem veya kilo vermemle ilgili birsey soylemedi 160 boylarindayim 50 kiloyum 18 yasindayim 50 kilodan daha mi az olmali kilo mu vermeliyim

    YanıtlaSil
  63. Merhaba tokluk kan şekerim 79 çıktı. Sizce sorun var mı

    YanıtlaSil
  64. Merhaba tokluk kan şekerim 79 çıktı. Sizce sorun var mı

    YanıtlaSil
  65. Merhaba Sultan hanım,
    Tokluk kan şekeriniz için bizim açımızdan bir sorun yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  66. Merhaba Sultan hanım,
    Tokluk kan şekeriniz için bizim açımızdan bir sorun yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  67. İyi günler ogtt sonucu açlık 108 ref.70-110. 1.saat 285 2.saat 244 insülin açlık 15.42 normalmidir acaba

    YanıtlaSil
  68. Merhabalar ogtt açlık 108 1.saat 285 2.saat 244 insülin açlık 15.42 sizce normalmidir

    YanıtlaSil
  69. Merhaba Sedef hanım,
    Bu sonuca göre şeker hastası sayılırsınız. Sonuçlarınızı doktorunuza gösteriniz ve gerekli diyet, tedavi ve egzersiz programına başlayınız. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  70. Sayılırsınız derken tip 2 mi oluyor.yada olmama ihtimalim varmıdır.annen şeker hastası insülin kullanıyor

    YanıtlaSil
  71. Şeker yükleme testi sonucunuza göre Tip 2 şeker hastasısınız. Annenizin şeker hastası olması sizin de şeker hastası olma olasılığınızı artıran bir etkendir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  72. Şeker hastası sayılırsınız demişsiniz hocam .annem şeker hastası insülin kullanıyor tip 2 diyabet mi denir yada olmama ihtimali varmıdır

    YanıtlaSil
  73. Merhaba Sedef hanım,
    Bu sorunuza da cevap verilmişti ancak sanırım görmediniz.
    Şeker yükleme testi sonucunuza göre Tip 2 şeker hastasısınız. Annenizin şeker hastası olması sizin de şeker hastası olma olasılığınızı artıran bir etkendir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  74. merhaba hocam,
    açlık kan şekerim 97... Homa 1 IR 2.94 çıktı
    33 yaşında 1.63 boyunda 61 kiloym kadın doğumcun insilün direncim oldğunu ve ilaca başlamam gerektiğini söyledi siz ne düşünüyorsunuz

    YanıtlaSil
  75. Merhaba Pınark,
    Bizce kilo vermenizi sağlayacak bir diyet yanında biraz fizik aktivite ve egzersiz yaparak insülin direncinizi düşürebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  76. Merhaba
    Glukoz 93 beklenen değer 70. 105
    İnsülin 15.5 beklenen değer 1.9 -23
    Glukoz homa- ır 3.56 beklenen değer 2.4
    C peptit 2.72 beklenen değer 0.90 7.10
    Demir serum 35 beklenen değer 50. 170
    Demir bağlama kapasitesi 409 beklenen değer 120 - 370 sonuçlar nasıl

    YanıtlaSil
  77. Merhaba Şeyma hanım,
    Tahlil sonuçlarınıza göre sizde demir eksikliğine bağlı bir kansızlık yanında insülin direnci bulunmaktadır. Vücut ağırlığınız fazla ise ilk olarak kilo vermeniz gerekmektedir. Ayrıca demir eksikliğini gidermek için ilaç kullanmanız gerekecektir. Sonuçlarınızı doktorunuza göstermenizi ve onun tavsiyelerine uymanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  78. Merhaba hocam alt sonuç :49 refans aralığı 5_40sonuc nasıl

    YanıtlaSil
  79. Merhaba Şeyma hanım,
    ALT test sonucunuz normalin biraz üzerindedir. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Sizdeki sebebin bulunması için doktorunuz sizden farklı bir takım tetkikler isteyebileceği gibi testin bir süre sonra tekrarlanmasını da isteyebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  80. Merhaba açlık glukoz:82 açlık insülin:12,6 çıktı
    Sedimantasyon: 35 çıktı referans değeri 0- 20 sizce sonuçlar nasıldır.

    YanıtlaSil
  81. Merhaba sedimantasyon=35 çıktı referans değeri 0-20
    Homaır=2.55 çıktı sonuçlar nasıl

    YanıtlaSil
  82. Sedimentasyon 35mm/saat çıktı Referans aralığı 0_25 nasıl hocam birde hocam cevapları göremiyorum neden

    YanıtlaSil
  83. Sedimentasyon 35mm/saat çıktı Referans aralığı 0_25 nasıl hocam yazdıklarınızı cevapları neden göremiyorum

    YanıtlaSil
  84. Hocam sonuçları nasıl görebilirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder