Rh Faktörü nedir

Rh faktörü, kan dolaşımında alyuvarların yüzeyinde bulunan bir proteine verilen isimdir. Eğer kişinin kanında bu faktör bulunuyorsa kişinin kan grubu yanına Rh pozitif (+) yazılır. Kanda bu faktör yoksa, kişi Rh negatif (-) kan grubuna sahiptir. Örneğin; A Rh (+) veya A Rh (-) gibi.
Kan gruplarında önceleri sadece ABO sistemi biliniyordu. Kan grupları ile ilgili bilimsel çalışmalar yapılırken, sonradan "Rh faktörü" olarak adlandırılan bir proteinin varlığı tespit edilmiştir.  Bu buluş, Rhesus cinsi maymun kanının tavşanlara enjekte edilmesi sonrasında, maymun kanının, tavşan kanında antikor adı verilen proteinlerin oluşumuna sebep olduğunun saptanması sayesinde yapılmıştır.

Yani tavşanın kanında, yabancı bir maddeye karşı savunma mekanizması gelişmiştir. Maymun kanındaki yabancı bu madde "Rh faktörü" adı verilen bir antijendir. Bu faktörün isimlendirilmesi maymun cinsi Rhesus'un, ilk 2 harfi alınarak yapılmış, kanında bu madde bulunanlar Rh pozitif (+) ve olmayanlar ise Rh negatif (-) işaretleriyle belirtilmeye başlanmıştır.

Rh faktörü

Rh faktörü bebeğe nasıl aktarılır?


Baba Rh pozitif, Anne Rh pozitif ise; bebek Rh pozitif veya Rh negatif olabilir.

Baba Rh pozitif, Anne Rh negatif ise; bebek Rh pozitif veya Rh negatif olabilir.

Baba Rh negatif, Anne Rh negatif ise; bebek Rh negatif olabilir.


Yazının devamı için aşağıdaki 'sonraki sayfa'ya tıklayınız'


İnsanlarda Rh faktörü oranı nedir?

İnsanların yaklaşık olarak %85' i Rh faktörüne sahiptir yani bunlar Rh (+) pozitif'tir, diğer %15' in kanında ise Rh faktörü bulunmaz ve bunlar Rh (-) negatif olarak ifade edilir.

Kanımızda Rh faktörü bulunması, yani Rh pozitif olmamız sağlığımızı etkilemez. Bu durum hamilelikte Rh (-) annenin, Rh (+) bebeği olması durumunda sorun yaratabilir. Hamilelikte, Rh (-) annenin Rh (+) bebeğinin kanı annenin dolaşımına geçerse anne kanında Rh faktörüne karşı "antikor" adı verilen savunma proteinleri oluşmasına neden olur. Bu antikorlar, sonraki gebeliklerde, bebeğin Rh (+) olması durumunda, bebeğin kanına geçerek kan hücrelerinin parçalanmasına yol açar. Özellikle anne ve bebeğin kan gruplarında görülecek uyuşmazlık neticesinde kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasına sebep olur.

Doğum öncesi annenin ve babanın Rh faktörünün belirlenmesi önemlidir. Rh faktör testi, Rh negatif mi pozitif mi olduğunuzu belirlemekte kullanılan basit bir kan testidir. Rh faktör testi risk taşımaz ve özel bir hazırlık gerektirmez.

kan grubu rh

Doğum sonrası bebeğin de Rh faktörünün belirlenmesi son derece önemlidir. Eğer anne ile bebek arasında bir uyumsuzluk varsa, anneye uygulanacak tedavi ile anne kanındaki antikorlar yok edilir. Böylece, sonraki gebeliklerde olası uyumsuzluk durumunda bebeğin zarar görmesi engellenir.

Yorumlar

  1. aradıgım şeyi bulamadım

    YanıtlaSil
  2. Aradığınız şey nedir ?

    YanıtlaSil
  3. Bizde kan uyuşmazlığı var ve ben etkilenmiş rh olmusum kan grubum A rh - tir iki tane ölü dogu m yaptım bu yüzden tek şansım rh - bir bebek. Eşimin kanı + . iki bebekte eşimin kanından hayatta olan bir cocugum var onun kanı + .sorum eşimin eksi genetiğine nasıl bakılır ve nasıl bir yöntem izlemek lazım

    YanıtlaSil
  4. Bu konu ile ilgili sizi bilgilendirecek olan kişi doktorunuzdur. Neler yapılması gerektiğini, uyuşmazlık durumunda nelerin yapılacağını size anlatacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. aradımı bulamadım

    YanıtlaSil
  6. hangi durumlarda çocuğun kanı rh+ yada rh- olur

    YanıtlaSil
  7. hangi durumlarda çocuğun kanı rh+ yada rh- olur.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Bebeğin Rh faktörü anne ve babanın Rh faktörüne göre pozitif veya negatif olur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. bende aradığım cümleyi bulamadım tam olarak faktör çeşitleri yazmıyor

    YanıtlaSil
  10. Bu durumda rh, antikor oluyor arkadaşlar. ED
    Bakıyorum.
    rh Rhesus(Al yanaklı) maymunuyla bulunduğu için, rh'ı maymunun adının kısaltılışı yapmışlar.

    YanıtlaSil
  11. Aydınlatıcı bilgi olmuş. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Mehmet bey,
    Yazımızı beğenmenize sevindik. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder