Şeker ölçüm cihazı nasıl kullanılır?

Kan şekeri ölçümü genellikle sağlık kuruluşlarında yapılır ancak teknolojinin gelişmesiyle bazı tahliller için küçük cihazlar üretilmiştir. Şeker ölçüm cihazı bu tip cihazlardandır. Şeker ölçüm cihazı evde kan şeker düzeyinin ölçümünü sağladıkları için özellikle şeker hastalarına büyük kolaylık sağlamıştır. Böylece hastaların kan şeker düzeyini ölçtürmek için evinden çıkmasına, bir sağlık kuruluşuna veya bir tıbbi laboratuvara gitmesine gerek kalmamıştır.

Şeker ölçüm cihazı

Birbirinden farklı görünse de tüm şeker ölçüm cihazlarının prensibi aynıdır. Bir damla kan şeker ölçüm çubuğuna damlatılır ve cihaza verilerek belli bir sürede kan şekeri sonucu çıkar. Bu süreci başından başlayarak anlatalım:



Şeker ölçüm cihazı nasıl kullanılır?



1.Şeker ölçüm cihazını ilk aldığımızda öncelikle nasıl kullanılacağını öğrenmemiz gerekir. Cihaz ile verilen kullanım kılavuzu (prospektüs) cihazın nasıl çalıştığını ve ölçümün nasıl yapıldığını tarif eder. Bu kılavuz dikkatlice okunmalı, anlaşılmayan yerler sorulmalı ve gerektiğinde yeniden bakabilmek üzere saklanmalıdır.

kan şekeri ölçüm cihazı

2.İşleme başlamadan önce şeker ölçüm cihazı, parmağımızı delecek lanset veya iğne aparatı, test ölçüm çubuğu kutusu ve alkollü pamuk hazır bulundurulmalıdır. Şeker ölçüm cihazının doğru sonuç vermesi için ayarının yapılması ve kontrol edilmesi gerekir. Bunun için belirli solüsyonların tedarik edilmesi gerekir.

3.Eller yıkandıktan sonra kurulanmalı ve delinecek olan parmak alkollü pamukla silinmelidir. Parmağı delmeden önce mutlaka alkolün kuruması beklenmelidir.

4.Parmak lanset veya iğne aparatı ile delindikten sonra bir damla kan çubuğa damlatılır. Bazı çubuklar kan damlası değdirildiğinde gerekli miktarda kanı çeker.

5.Cihaz açma-kapama tuşuna basılarak açılır, test stribi cihaza uygun şekilde yerleştirilerek sonuç vermesi beklenir. Birkaç saniye içinde sonuç cihazın ekranında belirir ve işlem tamamlanır.

6.Cihazların genellikle belli sayıdaki ölçüm sonucunu hafızasında tutma (memory) işlevleri vardır. Böylece kayıt altına alınan sonuçlar istendiği zaman hafızadan görüntülenebilir.  

7.Test sonrası cihaz kapatılır, kullanılan lanset ve test stribi uygun şekilde atılır, tekrar kullanılmaz.

8.Şeker ölçüm çubuklarının belli bir kullanım süresi vardır ve bu süreden sonra kullanımı sakıncalı olabilir. Şeker ölçüm çubuklarının ambalajının üzerinde son kullanma tarihi bulunur. Bu tarihe dikkat ederek kullanılması gerekir.

Yorumlar

  1. levent.demir12 Ocak 2017 05:42

    şeker ölçme cihazını yeni kullanmaya başladım.lanset iğnesi deldiği yerde kırmızı bir iz bırakıyor bu iz kalıcımıdır değilmidir ? kullanılan marka ile ilgisi varmıdır? eğer kalıcı ise parmaklarımın hali ne olacak? teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Lansetin deriniz üzerinde bıraktığı iz geçicidir. Nasıl bir sivrisinek ısırdığında meydana gelen iz bir süre sonra geçiyorsa, lansetin bıraktığı iz de geçecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. şeker ölçüm çihazının cubuklarının kullanmanma talimatı yani kac ay kac yıl kullanılır o cubuklar kullanılmazsa bozulmazmı TEŞEKÜR EDERİM BİRAZ ANLATIMIM KIT ÖZÜR DİLERİM

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Şeker ölçüm çubuklarının bir kullanım süresi vardır ve bu süreden sonra kullanımı sakıncalı olabilir. Şeker ölçüm çubuklarının ambalajının üzerinde son kullanma tarihi bulunur. Bu tarihe dikkat ederek kullanılması gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Şeker ölçüm cihazları bozulurmu? Ömrü ne kadardır?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Şeker ölçüm cihazları elektronik aletlerdir. Diğer elektronik aletler nasıl bir süre sonra bozulursa, şeker ölçüm cihazları da bozulabilir. Ayrıca şeker ölçüm cihazlarının doğru ölçüm yapıp yapmadığı da zaman zaman kontrol edilmelidir. Cihazlar normal çalışsa da ayarları yapılmadığı için yanlış ölçüm yapabilirler.
    Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder