Tokluk kan şekeri nedir?

Kan şekeri tahlili aç iken yapıldığı gibi tok iken de yapılır ve doktor tarafından ona göre değerlendirilir. Tokluk kan şekeri ya da kısa adı ile TKŞ, adından da anlaşılacağı gibi, tok iken yapılan kan şekeri ölçümüne verilen isimdir. Ancak bu tokluk "süreli" yani zamana bağlı bir tokluktur ve her tok olan kişiye, süresine bakılmaksızın TKŞ testi yapılmaz.



Tokluk kan şekeri testinin yapılması için kişinin yemeye başladığı andan sonra tam olarak ikinci saatte kan alınması gerekir. Bu süreye uyulmazsa çıkan sonuç gerçek TKŞ sonucu olarak değerlendirilemez. Eğer bu kurala uyulmazsa çıkan sonuç doktorun değerlendirme yapmasını güçleştirecektir.  
TKŞ testi yapmanın amacı, besinlerle alınan şekere vücudun verdiği cevabı görmektir.

Besin alımından sonra kan şekeri nasıl değişir?


Normalde besin alımından sonra kan şekeri kısa bir sürede yükselmeye başlar.

Bu yükselişe yanıt olarak, pankreastan insülin hormonu salınmaya başlar. İnsülin kan dolaşımında artan şekerin hücre içine girerek düşürülmesini sağlar. Böylece, şeker hücrede kullanılmaya başlar.


Bütün bu süreç normal şartlar altında genellikle 2 saat sürer ve bu sürenin sonunda kandaki şeker düzeyi normal seviyesine iner.


tokluk kan şekeri

Ancak, özellikle şeker hastalığı olan ve şekere toleransın bozulduğu kişilerde 2. saatin sonunda tokluk kan şekeri düzeyi hala yüksek bulunabilir.

Tokluk kan şekeri testi nasıl yapılır?

TKŞ testi istenen bir kişi tahlili yaptıracağı gün kahvaltıya başlarken saate bakar ve zamanı not eder. 
Not ettiği andan itibaren normal bir sabah kahvaltısı yapılır. Sabah kahvaltısı saatler süren bir sabah kahvaltısı olmamalıdır. 

Tokluk süresi kahvaltının başlangıcından itibaren 2 saattir. 

Örneğin sabah saat 9'da kahvaltıya başlandıysa bu saat not edilir. Kahvaltı sonrası 2 saatlik süre boyunca herhangi bir şey yenmemeli, sigara içilmemeli, strese girebilecek işler veya egzersiz yapmamalıdır. Çünkü bunlar TKŞ test sonucunu etkileyebilir. Saat 11'de süre dolar ve TKŞ testi için kan verilmesi gerekir. 

Tokluk kan şekeri sonucu nasıl değerlendirilir?


tokluk kan şekeri değerleri


Normal kişilerde TKŞ 140 mg/dL’nin altında olmalıdır.
TKŞ bu değerin üzerinde ise kişinin insülin hormonu ile ilişkili bir sorunu olduğu anlaşılır.

Yorumlar

  1. 2 saatlik süre boyunca su içilebilir mi ? keşke bunu da yazsaydınız şu an çok susadım ulen of :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Bu süre içinde su içmemeniz önerilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder