Argan yağı nedir ?

Argan ağacının yemişlerinden elde edilen yağ "argan yağı" adını alır. Argan ağacının ana vatanı Fas'dır. Üretim sahasının sınırlı, buna ek olarak elde edilme aşamalarının zahmetli olması nedeniyle argan yağının fiyatı epey yüksektir. Ancak içerdiği faydalı maddelerin kozmetik faydası nedeniyle oldukça rağbet görmektedir.
Eski zamanlarda geleneksel metodlarla elde edilen bu yağ, keçi pisliklerinden toplanan argan meyve çekirdekleri ezilerek elde edilirmiş. Bu yağ hem yemeklerde, hem de kozmetik amaçlı kullanılırmış.


Yağın içinde bulunan faydalı maddeler nelerdir?



Günümüzde modern yöntemlerle elde edilen bu yağ, başlıca oleik asit, linoleik asit, palmitik asit ve stearik asit gibi yağ asitleri içerir. Bunun yanında, yüksek miktarda E vitamini ve A vitamini bulunur.

İçerdiği E vitamini miktarı, zeytin yağında bulunan miktarın 2 katıdır. Bu özelliğinden dolayı zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bunlara ek olarak, çeşitli besleyici bileşenleri de içerdiğinden, kozmetik alanda kullanımı had safhaya ulaşmıştır.


Argan yağı kullanım alanları nelerdir?


Ciltte argan yağı kullanımı:


argan yağı

Bu yağ, antioksidan ve nemlendirici özellikleri olması sebebiyle hem derinin elastikiyetini korumada hem de nem kaybını önleyerek yaşlanmayı geciktirmede etkilidir.

Aşırı güneş ışığı, kirli hava, sigara dumanına maruziyete bağlı hasarlar ve kırışıkları sınırlandırarak cildin daha yumuşak görünmesini sağlar. Derideki yağ üretimini de dengeleyerek,  sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar.


argan yağı cilt güzellik

Ciltte kullanım öncesi cilt güzelce temizlenmeli, birkaç damla argan yağı damlatılan parmaklarınız birbirine sürtülerek ısıtıldıktan sonra cildinize uygulanmalıdır. Tüm yüz bölgenize nazikçe masaj yaparak uygulayacağınız argan yağı, kısa sürede cildiniz tarafından emilecek ve cildinize bir canlılık kazandıracaktır.

Argan yağı, duştan sonra avuç içinizde ısıtılarak masaj için de kullanılabilir. Yapışkan bir formda olmadığından ve kısa sürede emildiğinden, masaj sonrası tekrar duş alınmasına da gerek yoktur.


Saçlarda kullanımı:

Saçlara argan yağının tatbiki ile saçlar daha sağlıklı bir görünüm kazanır, kırıklar ortadan kalkar, saç kökleri kuvvetlenir, yıpratıcı etkenlerin saçlara verdiği zarar azaltılarak parlak ve canlı saçlara kavuşulabilir.


argan yağı saçlarda kullanım

Argan yağı saçlı deriyi ıslatacak miktarda damlatılmalı, parmak uçları ile yavaş hareketlerle masaj yapılmalı, masaj sonrası 30 dakika kadar süreyle ılık bir havlu ile örtüldükten sonra saçlar yıkanmalıdır.


Tırnaklarda kullanım:

Limon suyu ile eşit miktarda argan yağının oluşturduğu karışım içinde haftada 1 kez 15 dakika kadar bekletilen tırnaklar sağlıklarına kavuşacaktır. Farklı bir uygulama olarak, birkaç damla yağ ile tırnakların üzerine ve diplerine yapılacak masaj da tırnakları güçlendir.


argan yağı sağlıklı tırnaklar

Yukarıda bahsedilen uygulamalara ek olarak, yağ ağızdan da alınabilir. Isıtılan yiyeceklerde argan yağı kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çünkü yemeklerin içinde yağın ısıtması, sağladığı yararları azaltabilir. Bu sebeple, salatalarda kullanımı daha faydalıdır.

Yorumlar