İkili test nedir ?

Gebelerde 11 ile 14. haftalar arasında yapılması önerilen bir tarama testi olan ikili test ile bebekte Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 18 (Edwards Sendromu) Trizomi 13 bulunma riski ortaya çıkar. Anne kanındaki 2 farklı maddenin düzeyine ek olarak, anne adayının yaşı, sigara içip içmediği gibi bilgiler ve bebeğin ense kalınlığı gibi veriler de hesaba katılarak özel bir bilgisayar programının yardımıyla bir sonuç alınır.  

down sendromu


İkili testin içindeki tahliller nelerdir?


Pregnancy associated plasma protein-A (gebelik ile ilişkili plazma proteini-A) PAPP-A ve serbest beta HCG. İkili testte bu ölçümlere dayanarak biyokimyasal Trizomi 21 riski belirlenir.

PAPP-A; gebelik ilerledikçe seviyesi yükselen bir proteindir. Bu artışın Trizomili bebeklerde daha yavaş olduğu belirlenmiştir.

Serbest (free) beta HCG; gebelik ilerledikçe seviyesi azalan bir hormon olup Trizomili bebeklerde azalmanın daha yavaş olduğu belirlenmiştir


İkili testin avantajı nedir?


Biyokimyasal ölçümlere ek olarak, ultrason ile ölçülen; bebeğin ense kalınlığı, bebeğin burun kemiği gibi verilerin de anneye ait bilgilerle beraber bilgisayar programında değerlendirilmesiyle "kombine ikili test" olarak adlandırılan ve doğruluk oranı daha yüksek olan bir sonuç, daha erken dönemde elde edilir.


Bebeğin ense kalınlığı ölçümü ne demektir?


Ultrason ile yapılan incelemede, anne karnındaki bebeğin, ense bölgesinin milimetrik ölçümü, bebeğin ense kalınlığını verir. Burada biriken sıvı ense kalınlığını artırır. Kalınlaşmış ense ölçümü bebekte bazı anormalliklerle ilişkili bulunmuştur. Bu ölçümün ikili testte kullanımıyla risk analizinin duyarlılığı artmıştır ve üçlü test ve dörtlü teste göre daha doğru risk analizleri yapılmaya başlanmıştır.


Burun kemiği ölçümü ne demektir?


Burun kemiği, gebeliğin 11-14. haftaları arasında normal bebeklerin %98'inde ultrason ile görülebilmektedir. Anne karnında gelişmekte olan Trizomi 21'li bebeklerin %70'inde, Trizomi 18'li bebeklerin %50'sinde, Trizomi 13'lü bebeklerin %30'unda burun kemiği görülememektedir. Bazı merkezler risk hesaplanmasında burun kemiği de değerlendirmeye katar.

Yazının devamı için "sonraki sayfa"yı tıklayınız


Bir İkili Test rapor örneği:

Aşağıda bir anne adayına gebeliğinin 11,5 haftasında yapılan bir ikili test sonuç raporu görülmektedir.


Demografik veriler başlığı altında, anne adayının 23 yaşında olduğu, gebeliğinin 11,5 haftasında bulunduğu görülmektedir. Düzeltme faktörleri başlığı altında anne adayının tek bebeğe hamile olduğu, ağırlığının 76 kilo olup sigara kullanmadığı bilgileri bulunmaktadır.

Biyokimyasal sonuçlar başlığı altında anne kanındaki PAPP-A ve serbest beta HCG düzeyleri bulunmaktadır. Anne adayının serbest beta HCG düzeyi beklenenden yüksek bulunmuştur.

Yan kolonda, ultrason ile ölçülen bebeğin ense kalınlığı verisi yer almaktadır. Ölçümde burun kemiği ile ilgili veri olmadığından değerlendirmeye alınmamıştır.

Bu veriler ışığında verilen ikili test sonucunda anne adayının Trizomi 21 için belirlenen riski 1/111 olup, yüksek bir risk olarak değerlendirilmiştir.

İkili testte Trizomi 18 ve Trizomi 13 bulunma riskinin 1/10.000'den düşük olduğu hesaplanmıştır.

Tüm bu risk oranları, istatistiksel değerlendirmeler olup, riskin yüksek çıkması bebekte kesin problem varlığını göstermeyeceği gibi, düşük risk bebeğin sağlam olduğunun göstergesi değildir.

İkili test sonucunuz, tıpkı Üçlü Test (üçlü test nedir ?) veya Dörtlü Test'de olduğu gibi, doktorunuz tarafından değerlendirilmeli, teşhis için ne yapılması gerektiğine doktorunuz karar vermelidir.

Yorumlar

  1. merhaba ben 25 yaşındayım 2li tarama testim şu şekilde çıktı yorumlarsanız sevinirim çok tedirginim
    papp-a 305.00 ng/ml 0.25 mom
    hcg 149389.0 mlU/ml 1.55 mom
    nt 1.0 mm 0.74 mom
    down sendromu 1:379
    sadece yaş 1:1340
    trisomy 18 1:31700

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Yapılan test ile bebeğinizin kromozom anomalisi ile doğma riskleri belirlenmiş. Bu risk down sendromu için 379 da 1, trisomi 18 için 31 bin 700 de 1 olarak belirtilmiş. Ancak bunlar sizden alınan kan, yapılan ultrasonda elde edilen bilgiler ve muayene sırasında sizin bazı sorulara verdiğiniz cevaplara göre hesaplanan bir oran. Çıkan sonucun doktorunuz tarafından yorumlanması çok önemlidir. Çünkü sizi muayene eden, belki ultrasonu yapan kişi odur. Bu sebeple 2li tarama sonucunun değerlendirmesini en iyi o yapacaktır. bundan sonraki aşamada belki 3lü ve 4lü testleri de isteyecektir. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Ben 34 yasindayim bir kizim vat 3.5 yasinda herhangi bir sorunu yok 2li tarama testim bu sekilde cikti.doktorum beni petinatolog bolumune uonledirdi cok tedirginim 2 li tarama testinin dogruluj oranini sordugumda yuzde 20 dedi. Sonuclat bunlar: papp-a deger 10.6 ml U/ml duzeltilmis mom 3.77 hcg deger 114ng/ml duzeltilmis mom 3.20 yas riski 1:291 kombine trisomy 21 riski 1:1758 trisomy 13/18+nt <1:10000

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Bu testlerin duyarlılık oranı doktorunuzun da dediği gibi düşüktür. Risklerin oranları yapılan test sonuçları, yaşınız gibi faktörlere göre hesaplanır. Test sonucunu doktorunuz daha iyi yorumlayacaktır. Çünkü gebelik döneminde sizi izleyen ve elde ettiği muayene bulgularıyla beraber test sonuçlarını en iyi değerlendirecek kişi doktorunuzdur. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. benim sonuçlarımıda incelermisini
    Tetkik Adı Sonuç Birim Normal Değer Bir Önceki

    * İkili Trm FBC 75.5 ng/mL -



    * İkili Trm PAPP-A * <1/10 000 mIU/mL -

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Test sonucunuzu sizi takip eden kadın doğum uzmanına göstermeniz daha uygun olacaktır. Muayene bulguları ve test sonuçlarıyla birlikte değerlendirmeyi o daha iyi yapacaktır. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. PAPP 0,97mlU/ml 0,29Düzeltilmiş MoM
    fB-hCG 97,6 ng/ml 0,39Düzeltilmiş MoM
    CRL 74,1 mm Nuchal translucency 1,16mm 0,63 MoM
    Kombine Risk >1:150 Cut Off değerinin üzerinde
    Yaş Riski 1:184
    Trisomy 13/18+NT 1:6409 Cut off değerinin altında
    Merhaba DRadmin;
    yukarıda sizinle 2'li tarama testi sonuçlarımı paylaştım bu sonuçlara göre risk durumumuz nedir, bebeğin ulutrason görüntüleri ve ense kalınlığı gayet normal.yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Test sonuçlarınıza göre iki ayrı risk verilmiş; bunlardan biri yüksek, biri düşük çıkmış. Sizi takip eden doktorunuz bunları daha iyi yorumlayacaktır. Lütfen sonuçlarınızı ona gösteriniz. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. Kombine risk
    İkili test
    Yaş riski
    mIU/ml
    ng/ml
    .
    1:943
    1:213
    Trisomy 13/18 + NT
    <1:10000
    37,7
    Sigara Hayır
    Etnik köken Beyaz
    Risk
    Yaş
    AKIN ŞİRİN
    Cut off değerinin altında
    1:230
    Hayır
    DÜZELTİLMİŞ MoM'LAR ve RİSKLER
    RİSKLER doğumdaki
    Cut off değerinin altında
    Cut off değerinin üzerinde
    doğumdaki
    Hasta No 16189985
    ##Nasal Bone Mevcut
    Önceki trisomy 21
    hamilelikleri
    bilinmiyor
    Rapor tarihi 29/11/16
    Cut off değerinin altında Cut off değerinin altında, Yaş Riskinin üzerinde Cut off değerinin üzerinde
    NT

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Test sonuçlarınızın değerlendirilmesi için lütfen doktorunuza başvurunuz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba 2 li test yapıldı 11 hafta 5 günlük hamileyine sonuçlar şöyle Nuchal Transluceney (NT) 1.3 mm PAPP-A 1.99 mlU/ml PAPP-A MOM 0.84 Free beta hcg 57.6 ng/ml Free beta hCG MOM1.45 acil yorumlayabilirmisiniz teşekkürler

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Yazımızda da belirttiğimiz gibi ikili test sonuçları ultrason, kan tahlil sonuçları ve sizden alınan bazı bilgilerin de eklenmesiyle hesaplanan bir risk değerlendirmesidir. İkili test sonucunda bebekte Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 18 (Edwards Sendromu) Trizomi 13 bulunma riski ortaya konmaya çalışılır. Sizin yazmış olduğunuz ultrason ve kan tahlil sonuçları tek tek değil, topluca değerlendirilir. Bu değerlendirmeden sonra çıkan risk oranına göre doktorunuz size bazı tavsiyelerde bulunur. Hamileliğin gidişatı bu tavsiyelere göre sizin kararınızla şekillenir. Size önerilerimiz; yazımızı bir kez daha okumanız ve test sonucunuzu doktorunuza gösterip onun değerlendirmesini almanızdır. Sağlıklı hamilelikler dileriz.

    YanıtlaSil
  13. 2 li test yaptırdım ve kan degeri yuksek cikti su alalım dedi doktor ben kabul etmedim sizce bir sorun olur mu

    YanıtlaSil
  14. Merhaba,
    Amniyosentez de bebeğin durumunu gösterebilecek testlerden biridir ancak bazı riskleri de vardır. Konunun uzmanı başka bir doktordan da görüş almanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  15. merhabalar.2 li test sonucunda kan degerleri yuksek cikti .endiselenilecek bir durum var mi

    YanıtlaSil
  16. Merhaba,
    İkili test sonucunuzu doktorunuz değerlendirmelidir. Çıkan sonuçlara göre ne yapılması gerektiğine o karar verecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  17. Merhaba 2 li test yapıldı. 11 hafta 4 günlük. NT 1.5 mm PAAP-A 1,91 free beta hcg 38 yorumlayabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Mdne hanım,
    Sonucunuz doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir. Sağlıklı bir hamilelik dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder