MR (EMAR) nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile, bilgisayar teknolojisi de buna paralel olarak gelişmiş ve günlük hayatımızda farklı alanlarda kullanılan yeni cihazlar icat edilmiş ve bu cihazlar hayatımızda büyük kolaylıklar sağlamıştır. İşte bunlardan biri tıbbi alanda hizmete sunulan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)'dir. MRG kısaltması yerine dilimize İngilizce baş harflerin okunuş şekliyle MR (EMAR) olarak geçmiştir.

manyetik rezonans cihazı


MR (EMAR) çalışma prensibi nedir?


MR, büyük mıknatıslarla oluşturulan güçlü manyetik alan içinde radyo dalgaları kullanılarak, belirli anatomik yapıları ayırt etmek, sağlıklı ve hastalıklı dokular arasındaki farklılıkları saptamak ve tanımlamak için kullanılan radyolojik bir yöntemdir.

Ağrısız, alerjiye yol açacak ilaç verilme zorunluluğu olmayan ve x-ışını gibi zararlı olabilecek araçlar kullanmayan bir tanı tekniği olması nedeniyle sık kullanılır.

MR (EMAR) çekiminde, incelenen alanın oldukça kaliteli bir resmi elde edilir.

MR görüntülemenin, canlı organizma üzerinde şu ana kadar kanıtlanmış herhangi bir zararı yoktur. Buna gebeler de dahildir, ama yine de organ gelişiminin gerçekleştiği ilk üç ayda MR (EMAR) çekimi önerilmez.


MR (EMAR) çekimi sakıncalı olan durumlar nelerdir?

Metal etkileşimi olan, vücudunda mıknatıs ya da metal protez taşıyan, kalp pili kullanan, göz içinde yabancı cisim bulunan, ateşli silah yaralanması geçirmiş olan ya da kalıcı dövme sahibi kişilerin MR cihazına girmeleri sakıncalı kabul edilir.


MR (EMAR) çekim süresi ne kadardır?

MR incelemesi için cihazda 10 ile 60 dakika kadar kalmak gerekebilir. Sürenin değişkenliği, incelenecek olan alanın yerine ve hastalık hakkında toplanması gereken bilgi miktarına bağlıdır.

manyetik rezonans görüntüleme


MR hangi durumlarda istenir?

Aşağıda sayılan yapıların incelenmesinde MR kullanılabilir. Ayrıca MR kullanılarak bir takım özel görüntülemeler de yapılabilir:

  1. Boyun yapısı, gırtlak, yutak, tükürük bezleri, dil ve çevre yapıları,

  2. Beyin, göz, iç kulak ve kulak yapıları, hipofiz, çene eklemi, beyin atardamar ve toplardamar sistemleri gibi kafa bölgesi,

  3. Karın içi organlar, alt karın bölgesi,

  4. Oyun, sırt ve bel bölgesi omurga,

  5. Tüm vücut anjiografi (MR anjiyografi),

  6. Akciğerler, kalp ve kalple ilişkili büyük damarlar,

  7. Omuz, kol, dirsek, el bileği, el, kalça, uyluk, diz, bacak, ayak bileği ve ayak gibi uzuvların ve eklemler

  8. Kranial ve abdominal diffüzyon görüntüleme,

  9. MR pyelografi ve MR myelografi,

  10. BOS akım çalışması,

  11. Kinematik incelemeler,

  12. MR spektroskopi,

  13. Perfüzyon MR,

  14. Tüm vücut metastaz tarama,

  15. Dinamik doku (karaciğer, meme, tümör) MR  cihazı sayesinde gerçekleştirilebilmektedir.

Yorumlar