PRP ( Platelet rich plazma ) nedir ?

"Trombositten zengin plazma" anlamına gelen İngilizce kelimelerin (Platelet Rich Plasma) baş harflerinden oluşan "PRP", uygulanan tedavi yönteminin de kısaltılmış ismi olarak kullanılır. PRP uygulaması için, kişinin kendisinden özel bir tüpe bir miktar kan alınır. Bu kan özel santrifüj hızlarında ayrıştırılarak trombosit adı verilen kan hücrelerinden yoğun bir plazma elde edilir. PRP, bu plazmaya verilen isim olup aynı kişide tedavi amaçlı kullanılır. 

Trombositler kan pıhtılaşmasında yer alan hücreler olup, damar bütünlüğünün bozulması durumunda aktive olup yara yerinden kan kaybını engeller.

Ayrıca, içerdikleri çeşitli büyüme faktörleri salınarak yara yerinin iyileşmesine katkıda bulunur. Trombositlerin bu özelliğinden faydalanarak, hedef dokuya PRP enjeksiyonu ile daha yoğun bir konsantrasyonda trombosit göndererek vücudun kendini yenileme kabiliyetine katkıda bulunulur ve iyileştirici etki güçlendirilir.

prp kanamanın durdurulması

Aslında uzun yıllardan beri kronik yaraların iyileştirilmesi ve özellikle omurga ameliyatlarında kemik yapımının uyarılması gibi alanlarda kullanılmakta olan PRP yöntemi, son yıllarda estetik uygulamalarda da yer almaya başlamıştır.


PRP nasıl elde edilir? 

PRP hastanın kendisinden elde edilir. Kullanıma hazır bir solusyon değildir. Genellikle hastanın kolundaki bir damardan belirli bir miktar kan alınır. Pıhtılaşmayı önleyici madde içeren özel bir tüpe alınan kan örneği,  santrifüj adı verilen cihazlarda uygun hızlarda çevrilir. Bu işlem ile trombosit dışındaki hücreler tüpün dibine çökerken kanın sıvı kısmı olan plazma ve trombositler üstte kalır. Bu kısım alınarak tedavide kullanılır. Bu işlemler steril ortamda yapılır.

PRP nasıl uygulanır


PRP nasıl uygulanır? 

Plazma elde edildikten sonra genellikle ilgili bölgeye enjekte edilir ya da deri üzerine yüzeyel olarak uygulanır. Bazı uygulayıcılar enjeksiyonu, plazma içinde bulunan trombositleri aktive ettikten sonra yapar. Enjeksiyon bölgesinde aktive olacaklarını düşündüklerinden, trombositleri aktive edici ajan kullanmayan uygulayıcılar da vardır. Aktivasyon sonucu trombositlerin içinde bulunan çeşitli büyüme faktörleri salınarak, tedavi edici etkilerini gösterirler.


Uygulamanın riski nedir?

Uygulamanın yan etkisi olduğuna dair bildirim yoktur. Uygulanan PRP kendi kanınızdan elde edildiği için ona karşı alerjik bir reaksiyon gelişmesi beklenmez.

Ancak, enjeksiyon uygulamalarında iğnenin vücuda giriş bölgesinde enfeksiyon oluşabilir. Bu durum steril malzeme kullanımı ve uygulama yapılan bölgenin enjeksiyon öncesi antiseptik solüsyonlarla temizlenmesi suretiyle engellenebilir.


PRP'nin estetik amaçlı kullanım alanları nelerdir?

  • Deride gerek yılların etkisiyle meydana gelen yaşlanmanın sonuçları, gerekse güneş ışınları, sigara ve çeşitli kimyasal maddelerin meydana getirdiği kırışıklık, yıpranma ve çöküntülerin düzeltilmesi,

  • Deriye yapılan peeling gibi estetik uygulamaların sonrasında hızlı iyileşmenin sağlanması,

  • Deri bütünlüğünün bozulduğu, yara veya çatlakların iyileştirilmesi,

  • Göz altı torbalanmalarının düzeltilmesi, morlukların düzeltilmesi,

  • Sivilce izlerinin ortadan kaldırılması,

  • Kol altı ve bacak kırışıklıkları ve sarkmalarının giderilmesi,

  • Saç dökülmesinin yavaşlatılması, saçlı derinin bakımı ve beslenmesi.


Estetik amaçlı PRP uygulaması ne kadar sürer?

PRP elde etme işlemi dışında, enjeksiyon veya deri üzeri uygulamalar genellikle 30 dakika sürmektedir. Bu işlem kolay ve acısız olmaktadır.


PRP kimlere uygulanmaz?

  1. Kanama problemi olan hastalar,

  2. Kan pıhtılaşmasını geciktiren (kanı sulandıran) ilaç kullananlar,

  3. Karaciğer hastalığı olanlar,

  4. Geçirilmekte olan enfeksiyonu bulunan hastalar,

  5. Kanser hastaları,

  6. Trombosit sayısı düşük olanlar.

Uygulama, steril şartlarda ve uzman ellerde yapılmalıdır.

Estetik amaçlı olan uygulamaların kalıcı olacağı düşünülmemelidir. Yaşlanma süreci ve çevresel yıpratıcı etkenlere maruziyet devam ettiğinden estetik amaçlı bütün uygulamaların tekrar edilmesi gerekebilir. Bunun sıklığı kişiden kişiye değişecektir. Uygulama sonrası kişinin verilen tavsiyeler doğrultusunda davranarak kendine bakması, sigara ve güneş ışığı gibi yıpratıcı etkilerden kendini koruması durumunda tedavinin tekrarlama aralığı uzatılabilir.

Yapılan bilimsel çalışmalarda; tendon, ligaman, eklem ve kas yaralanmaları gibi durumlarda PRP uygulamasının gelecek vadeden tedavi seçeneklerinden olduğu belirtilmiştir.  

Yorumlar

  1. hocam yaklaşık 3 sene önce düşme sonuncunda köprücük kemiğimde tip3 çıkık oluştu tedavi sonuncu yerine oturdu fakat fizik tedavi sonuncu tekrar çıktı şuan omuzum da herhangi bir ağrı ve hareket kısıntısı yok yalnız omuzumdan hatır hudtur sesler geliyor ayrıca omuzum da cadırlaşma oluştu özelile omuzumun görüntüsü beni sonderece rahatsız ediyor acaba gelişen tedavi metotları ile kopan bağlar tekrar bağlana bilirmi hocam ilginiz için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. Geçmiş olsun,
    Bu gibi tedavi yöntemleri üzerinde çalışmalar yapılmakta, deneysel olarak türlü metodlar denenmektedir. Ancak bunların standart uygulama haline gelmesi zaman almakta, yöntemin hastaya hiçbir zararı olmadığı kesinlikle ortaya çıkana kadar uygulanmamaktadır. Şikayetinizle ilgili yeni tedavi yöntemlerini bir ortopedi uzmanına sormanız gerekmektedir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder