Yirmi Yaş Dişi Nedir ?

"Yirmi yaş dişi", alt ve üst çenenin en sonunda bulunan 3. büyük azı dişleridir. Ayrıca; akıl dişi veya 8 numara olarak da isimlendirilir. Alt ve üst çenenin her iki tarafında birer tane olmak üzere, üstte ve altta, toplam dört tane yirmi yaş dişi bulunur. Genellikle 16 ve 20 yaş arasında çıksalar da aslında yirmi yaş dişleri 12 yaşından başlayarak ilerleyen yaşlara kadar çıkabilirler. Çoğunlukla 20'li yaşlar civarında çıktıkları için halk arasında bu dişlere "20'lik diş" denmektedir.


Yirmi yaş dişi çekilmeli midir ?


Yirmi yaş dişleri, çenedeki yer darlığı, çıkış pozisyonundaki sapma veya ilgili bölgedeki kemik yoğunluğundaki farklılıklar gibi sebeplerle ya kısmen çıkmakta veya çene kemiği içinde gömülü durumda kalmaktadır. Bu gibi sebeplerle yirmi yaş dişleri çoğu kişide sorun kaynağı olsa da çekilip çekilmemesi tartışma konusudur.

Yirmi yaş dişleri

Diş hekimleri, yirmi yaş dişleri çıkmadan önce, 16 ve 19 yaşlarındaki bireylerin çekim için değerlendirilmesini tavsiye etmektedir.

Yirmi yaş dişleri çıkarken, diş etinde iltihaplanma, ağrı, şişlik, ağız açmada güçlük, ön grup dişlerde çarpıklık, komşu dişlerde çürük ve diş eti problemleri oluşabilmektedir.

Uygun yerde çıkmayan, yan çıkan yirmilik dişler ağrı, çürüme, diğer dişleri itip çarpıklaştırmaya sebep oluyorsa bu dişler çekilmelidir.

Bu dişler şişliklere, iltihaplara da neden olabilir, iltihap oluşmuşsa önce antibiyotik ilaçlarla tedavi uygulanır. Kemiği eritemediği için yukarıya düzgün şekilde çıkamayan 20'lik diş cerrahi müdahale ile eritemediği kemik kısmı alınarak çıkartılır.

Eğer bir yirmi yaş dişi çıkmışsa ve aktif olarak kullanılıyorsa veya gömülü yirmi yaş dişi herhangi bir probleme neden olmuyorsa, çekimi zorunlu değildir. Böyle durumlarda dişlerimizi her 6 ayda bir kontrol ettirerek dişlerin son durumu hakkında bilgi sahibi olmalıyız.


Çekim sonrası nelere dikkat edilmelidir ?

Yirmi yaş dişlerinin çekimi sonrası diş hekiminizin tavsiyelerine uymalısınız. Bu tavsiyeler çekim sonrası kanama olmaması ve iyileşmenin hızlanması  için gereklidir.

Çekim sonrasındaki ilk gün tükürülmemelidir, dişler fırçalanmamalıdır.

Kuvvetli çalkalama, pipet kullanma, gargara yapılmamalıdır.

İlk iki gün ılık, taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir.

Her besin tüketimi ve diş fırçalamanın ardından doktor tarafından önerilen antiseptik gargaralar kullanılmalıdır.

Ağrı kesici ilaçlar ve eğer yazıldıysa antibiyotik düzenli kullanılmalıdır.

İyileşme sürecini bozacağından ilk 2 gün  sigara içilmemelidir.

Yorumlar

  1. bu 20 yaş dişleri banada çok çektirdi,bende onları çektirdimde kurtuldum.yazınızda güzel olmuş.teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder