York testi nedir ?

York testi, kişinin hangi yiyeceklere karşı toleransının olmadığını ortaya koyan bir kan testidir. Gıda intoleransı (Bakınız: gıda intoleransı nedir?), besinlerde bulunan bazı maddelere karşı gelişen, alerjik olmayan gıda duyarlılığı şeklinde tanımlanabilir. Eğer kişide bazı gıdalara karşı duyarlılık varsa, "York testi" ile ortaya çıkarılabilir.

Uzun yıllardan beri bilinmekte olan "gıda intoleransı" ve bu konu ile ilişkili testler, şüpheli sonuçlar verdikleri için güvenilirlikleri açısından kafalarda soru işaretleri oluşturuyor ve konunun uzmanları tarafından pek tercih edilmiyordu.

Gıda intoleransında, besinlere karşı gelişen immünglobulin G (IgG) antikorlarının rolü olduğuna ilişkin bilgiler arttıkça, kişinin duyarlılığı bulunan gıdaları tespit etmede bu antikorların belirlenmesinin faydalı olacağı düşünüldü. Gıdaya özgü bu antikorların varlığı saptandığında, kişinin pozitif çıkan antikora özgü yiyecekten uzak durmasının, duyarlılık nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıkları önleyeceği hesaplandı.


York testinin prensibi nedir?


York testi  ile, kişiden alınan kan örneğinde gıdalara özgü IgG alt tipi seviyesi (IgG4) ölçülür. Gıdaya özgü IgG antikoru varlığı, vücudun o gıdaya karşı daha önceden bir reaksiyon gösterdiğini ortaya koyar. Buradan hareketle, kişinin o gıdaya karşı intoleransı olduğuna karar verilir ve özel bir diyet programı uygulanır.

Aslında hepimizin kanında çeşitli gıdalara karşı IgG antikorları bulunur. Ancak bu antikorların seviyeleri önemlidir. Kişide duyarlılık yaratacak ve rahatsızlıklara yol açacak olan IgG antikor seviyeleri yıllar süren çalışmalar sonucu belirlenmiştir. Belirlenen bu seviyelere göre test yapılan kişi bazında gıda intoleransı testpit edilmekte ve o kişiye özgü bir diyet uygulanmaktadır.


york testi


 Yazının devamı için "Sonraki sayfa"yı tıklayınız.


York testi eski testlere göre avantajlı mıdır?

Eski testlerde, eleme yapılmaksızın 40-50 adet gıdaya karşı intolerans saptanması, kişileri karamsarlığa sürüklemekteydi. Çünkü, uzak durulması gereken bu kadar çok besin varlığında, uygun bir diyet listesi oluşturabilmek başa çıkılmaz görülüyordu.

Klinik çalışması olan tek gıda intoleransı testi olan York testinin en önemli özelliği, kişide bulunan pasif intoleransları, yani klinik bulgu vermeyen, rahatsızlık yaratmayan intoleransları eleyerek, kişinin uzak durması gereken gıdaları minimuma indirgemesidir. Böylece, kişi sadece aktif olan gıda intoleransını öğrenerek ona yönelik tedbir alabilir.

Yapılan istatistiklerde de eski testleri kullanan hastaların ancak %3'ü kendilerine verilen diyet programını anlamış ve uygulayabilmiş iken, York testinde bu rakam %93'lere çıkmıştır.

York testi'ni uygulamış olan  hastalar ile yapılan anket sonucu; mide-barsak sorunlarının %80, solunum rahatsızlıklarının %72, nörolojik problemlerin %78, cilt lezyonlarının %76, psikolojik problemlerin ise %81 oranında iyileştiği saptanmıştır.  


York testi ile kaç çeşit gıdaya karşı test yapılır?

York testi 158 çeşit yiyecek ve içeceği test ederek  gıda intoleransı bulunup bulunmadığını belirler. Bu gıdalar arasında; tahıllar, balıklar ve kabuklu deniz ürünleri, meyveler, sebzeler, et, tavuk, otlar, baharatlar, kabuklu yemişler ve içecek çeşitleri bulunmaktadır. 

Yorumlar

  1. Merhaba. İntoleransa sebep olan gıdaların tekrar kullanımında yüzde doksan şikayetlerin geri geldiğini belirtmişs
    Niz. Benim daha önce yaptırdığım york testte çıkan maddeler yeni yaptırdığım pinnerda çıkmadı. Daha önce çıkmayan bazı maddeler ise yasaklı çıktı. Öncekilerin pasif intoleransa dönüştüğünü mü var saymalıyım? Peki diyetin ardından tekrar kuşlanımda zararlı oşabilecek gıdalar olarak sadece son nner testimde çıkan gıdaları mı düşünmeliyim. Yoksa önceki intolerans testinde çıkan godaları da bunun içine katmalımıyım? Cevap alabilirsem sevinirim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Sayın Esra Hanım,
    Muhtemelen önceki test sonucuna göre yapmış olduğunuz diyet, yasaklı besinlere karşı olan intoleransınızı belirli bir süre için pasif hale getirmiştir. Ancak, bu gıdalara karşı olan intolerans, tekrar maruziyet nedeniyle pasiften aktife dönüşebilir. Bunun ne kadar zaman sonra olacağı veya olup olmayacağı kişiden kişiye değişebilir. En iyisi, intolerans çıkan tüm besinler için diyet yapmanızdır. Konu hakkında daha net bilgiler alabilmeniz için, testi yaptırdığınız laboratuvar ile bağlantı kurup kendinize özel değerlendirme istemeli ve doktorunuza danışmalısınız. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Bu testi hangi dr basvup yaptirabiliyoruz...belli bir ucret aliniyor mu ve antalyada yapilabiliyormu bu test cunki iletisim adresinde ist kodu var..bilgi alabilirsem sevinirim

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Bu test özel laboratuvarlarda yaptırılan bir testtir. Gerekli bilgiyi belirtilen telefondan alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Sn.yetkililer öncelikle iyi günler dileyerek bizlere aydınlatıcı bilgiler verdiğiniz için teşekkür ederim.Benim 27 yaşında dawunsendurumlu oğlum var.bu testin ona faydalı olup olmayacağını öğrenmek istiyorum.kendisinin rahatsızlığı gereği birçok rahatsızlığı var.bunların bazılarına teşhis konulamıyor.Biz izmirde yaşıyoruz.burada bize yardımcı olacak bir kişi veya kurum tavsiyeniz olurmu? Birde maliyeti konusunda bilgi verirseniz çok memnun olurum.saygılarımla

    YanıtlaSil
  6. Down Sendromlu hastalarda çöliak ve gluten enteropatisi gibi bağırsaklarla ilgili problemlere sık rastlanmaktadır. Bunların araştırılabilmesi için Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Bölümüne başvurabilirsiniz. Gerekli testler ve araştırmalar orada yapılabilir ve Pinner Test gibi testlere ihtiyaç olup olmadığı da ortaya çıkar. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar ben bu testten yaptırmak istiyorum fakat 19 yaşındayım ve sigara kullanıyorum ailemin bu durumdan haberdar olmasını istemiyorum bu test sonuncunda bu durum anlaşılır mı? Beni bu konudu bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Bu test gıda maddelerine duyarlı olup olmadığınızı ortaya koyar. Bu sebeple sigara içtiğiniz ortaya çıkmaz. Sigarayı bırakmanız dilekleriyle.

    YanıtlaSil
  9. Bayram Kapıyoldaş6 Ocak 2017 05:19

    Merhaba,

    Sağ kaburga altından başlayıp, sağ kol ve sağ el parmaklarıma kadar devam eden ağrı , sızlama vs. var.2 yıldır çeşitli tedaviler gördüm çözemedim.Gıda alerjisi böyle bir ağrıya neden olur mu? Gıda testi-Pinner testi yaptırarak çözebilir miyim.?

    Bilgi verirseniz sevinirim.

    Tşk.

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Gıda alerjisi farklı kişilerde değişik belirtilerle kendini gösterebilir. Ancak şikayetlerinizin gıda alerjisi sebebiyle olduğunu söylememiz zordur. Doktorunuz öneriyorsa testi yaptırabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. merhaba
    benim oğlum 14 yaşında. 1.5 sene önce pangreas ameliyatı oldu. Ama halen 15 günde bir defa falan pangeatit atağı geçiriyor.bir sürü test yapıldı hepsi normal geldi. hiç bir problem bulunmuyor. bu testi yaptırsam oğlum için iyi oluyormu acaba

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Bu test yazımızda da anlattığımız gibi gıdalara karşı bulunabilecek intoleransı gösterir. Oğlunuz için faydalı olup olmadığına doktorunuz karar vermelidir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder