Greyfurt ve ilaçların etkileşimi

Greyfurt ile ilaç etkileşimi konusunun daha iyi anlaşılması için, ön bir açıklama yapmamız yararlı olacaktır. Bir ilaç tedavisinin başarısı, o ilacın alınışından sonra iyileştireceği hedef doku veya hücrelere ulaşıncaya kadar olan mesafeyi katetmesine ve işi bittikten sonra vücuttan uzaklaştırılmasına bağlıdır. Bunun için bağırsaklardan uygun miktarda emilmeli, kana karışıp tedavi edici etkisini gösterebilmeli ve işi bittikten sonra, vücuda zararsız hale getirilerek vücuttan atılabilmelidir.

ilaç etkileşimi greyfurt

Bazı yiyecek ve içecekler, bu süreci etkileyerek ilacın göstermesi gereken etkiyi azaltabilir, uzatabilir veya çoğaltabilir. Greyfurt ilaçların etkileşimi konusuna en güzel örneği teşkil eder:

Greyfurt meyvesinin veya suyunun bazı ilaçlarla birlikte alınması uygun değildir. Yapılan araştırmalarda greyfurt ve suyunun, birlikte alındığında sayısız ilaçla etkileşime girdiği saptanmıştır. Örneğin; tansiyon düşürücü ilaçlar ile greyfurt suyu kesinlikle birlikte alınmamalıdır. Çünkü bu meyve tansiyon düşürücü ilacın vücuttaki düzeyini artırır ve birlikte alındığı taktirde, ilaç tansiyonunuzu beklenenden fazla düşürür.

Greyfurt ilaçların etkileşimi


Greyfurt etkisini nasıl gösterir ?


Ağız yoluyla alınan ilaçların kanda tedavi edici konsantrasyona ulaşabilmesi için barsak hücrelerinden uygun miktarda emilmesi gereklidir. Greyfurt, bazı ilaçların emilimini etkileyerek gereğinden fazla veya az emilmelerine yol açabilir.

Bazı ilaçlar etki gösterecekleri yere kan yoluyla taşınırken bir taşıyıcıya ihtiyaç duyarlar. Greyfurt bu taşıyıcıları bloke ederek ilacın gereken yere ulaşmasını engelleyebilir.

Greyfurt içeriğinde doğal olarak bulunan bir takım kimyasal maddeler meyve yenince vücuda girer. Bu kimyasal maddeler karaciğer tarafından vücuttan uzaklaştırılırken bir takım işlemlerden geçer.

İlaçların bazıları da aynı mekanizma ile zararsız hale getirilip vücuttan uzaklaştırıldığı için, greyfurt varlığında sistemin iş yükü artar.

Artan iş yükü nedeniyle ilacın uzaklaştırılması işi gecikir. Böylece, normalde belli bir sürede vücuttan atılması gereken ilaç belirlenen sürede atılamaz.

Zamanında alınan diğer dozlarla da birleşince, vücutta daha uzun süre daha fazla ilaç birikir. Yani ilaç sanki belirlenen dozdan daha fazla bir dozda kullanılmış gibi olur.

Bunun sonucu olarak, örneğin tansiyon düşürücü bir ilaç tansiyonu istenenden daha fazla düşürür.

Ayrıca, ilacın istenmeyen yan etkileri de daha fazla görülür. Normalde tolere edilebilecek düzeyde olan yan etkiler birikerek çoğalır.

Yukarıdaki sebepler nedeniyle kullandığınız ilacın greyfurt ile etkileşimi olup olmadığını mutlaka öğreniniz.

Kullandığınız ilacın greyfurt ile etkileşimi olup olmadığı henüz ortaya çıkmamış olabileceğinden en iyisi siz herhangi bir ilaç kullanırken greyfurt yemeyin, suyunu içmeyin.

Yorumlar

  1. hocam çok güzel yazılar yazıyorsunuz,sayenizde bilgileniyoruz.teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder