HDL nedir ?


Yüksek yoğunluklu lipoprotein anlamına gelen İngilizce kelimelerin (High Density Lipoprotein) baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan kısaltma ile isimlendirilmiş, kan yağları profilinde istenen testlerden biridir. HDL aslında kolesterol taşıyan bir taşıyıcı protein olup, vücudun çeşitli hücrelerinde bulunan kolesterolü karaciğere götürür.

hdl kolesterol


HDL neden "iyi kolesteroldür" ?


Doku ve hücrelerden kan damarları içine aktarılan kolesterolün temizliğini yaptığı için "iyi kolesterol" olarak da bilinir. Topladığı kolesterolü karaciğere taşır ve burada kullanılmasını sağlar. Bu sebeple, diğer kan yağlarının aksine, HDL düzeyinin yüksek olması istenir. HDL ne kadar yüksekse kolesterol temizliği de o kadar fazla olacaktır.


HDL düzeyi ne olmalıdır ?

HDL düzeyinin 60mg/dL'nin üzerinde olması istenir.

Eğer HDL düzeyi erkeklerde 40mg/dL'nin, kadınlarda 50mg/dL'nin altında ise "düşük" olarak kabul edilir ve kolesterol temizliği tam yapılamıyor demektir.


HDL düzeyi neden düşük olur ?

Bunun sebebi kalıtımsal olabileceği gibi kötü beslenme, fiziksel aktivite azlığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar, sigara içimi veya kullanılan çeşitli ilaçlar olabilir.


HDL düşük ise ne yapılabilir ?

HDL düzeyiniz düşük ise kolesterol düzeyleriniz genellikle yüksek olduğundan, kalp ve damar hastalığı riskiniz de yüksektir. Bu riski azaltmak için HDL düzeyinizi yükseltmeniz gerekir. HDL düzeyinizi yükseltmek için;

hdl ldl kolesterol

  • Egzersiz yapmalı,

  • Kilo vermeli,

  • Sağlıklı beslenmeli,

  • Sigarayı bırakmalısınız.


Egzersiz, en az 30 dakika kadar yapılmalıdır. Düzenli yapılan sporun HDL düzeyinizi kısa zamanda en az %5 artırdığını göreceksiniz.

Kilo; aşırı kilolu iseniz gerekli önlemleri alarak kilo vermeli ve uygun kiloda kalmalısınız. Uygun kilonuzun ne olduğunu vücut kitle indeksi hesabı ile bulabilirsiniz. Vereceğiniz her 3 kilo HDL düzeyini 1 mg/dL kadar artıracaktır.

Sağlıklı beslenme; sebze, meyve, balık, fasulye, mercimek gibi baklagiller ile soğan, sarımsak, ceviz ve fındık gibi yiyecekler ölçülü miktarlarda tüketildiğinde hem sağlıklı beslenmiş olur hem de HDL düzeyinizi yükseltirsiniz.

Sigara, HDL miktarınızı düşürdüğünden sigarayı bırakmak sayısız yararının yanında HDL miktarınızı da takriben %10 oranında artırır.

Yorumlar