İlaç içme talimatları

Herhangi bir hastalık için doktorunuz tarafından ilaç yazılırken nasıl kullanılmaları gerektiği ile ilgili ilaç içme talimatları da anlatılır. Bu tarifler eczacınız tarafından da size aktarılır. ilaç içme talimatları anlaşılır gözükse de uygulamada bazı faklılıklar olabileceğinden talimatların ne anlama geldiğini iyi bilmek ve ona göre davranmak gerekir. Yazımızda bu ilaç içme talimatları ne anlama geldiği ile ilgili açıklamalar yapılacaktır:


"İlacınızı yemeklerden önce alın" demek, yemekten 2 dakika önce al demek değildir!


ilaç içme talimatları

İlacınızı yemekten en az 30 dakika önce almalısınız. Bunun sebebi; bazı ilaçların etkisi yiyeceklerle birlikte alındığında azalabilir veya kaybolabilir.

"İlacınızı yemeklerden sonra alın" demek, ilacı yemekten sonraki 5-10 dakika içinde al demektir. Bunun sebebi; bazı ilaçlar mide ve barsak sistemini tahriş edebilir. Sindirim sisteminde yiyecek bulunması bu tahrişi azaltacaktır.

ilaç içmek

"İlacınızın tamamını bitirin" demek, birkaç gün sonra iyileştiğinizi düşünseniz de ilacı almaya devam edin, ilacınızı kesmeyin demektir. Özellikle antibiyotikler ilacın tamamı bitene kadar alınmalıdır. Bunun sebebi; vücudunuzda kalan tüm mikropları temizlemek içindir. Eğer ilacı erken keserseniz, kalan mikroplar çoğalmaya devam edip güçlenecek ve sizi yine hasta edecektir.

"Vitamin takviyesi alın" demek gündüz yemeklerden sonra vitamininizi alın demektir. Asla aç karnına vitamin alınmamalıdır. Bunun sebebi; vitaminler boş mide ve bağırsaklardan hızla geçeceği için emilim miktarı yeterli olmayacak ve emilenler de dolaşımdan daha erken atılacaktır.

Yorumlar