Kalsiyum ve önemi

Günümüzün yaygın problemlerinden olan kemik erimesi (osteoporoz) gelişmesini önlemenin en başta gelen yolu yeterli düzeyde D vitamini ve kalsiyum almaktır. D vitamini bağırsaklardan kalsiyum emilimi için gereklidir. Bu iki maddenin yeterli alınması durumunda vücudunuzdaki kalsiyum dengesi sağlanır. Ancak eksik kalsiyum ve D vitamini bir yandan kemiklerin güçsüzleşmesine yol açarken kemikler dışında vücudumuzda kalsiyuma ihtiyaç duyulan başka işlevleri de engeller. 



Kalsiyumdan zengin besinler alıyor muyuz ?


kemiklerde kalsiyum

Çocukluğumuzdan beri büyüme ve kemiklerimizin iyi gelişmesi için bol süt içmemiz öğütlenir. Sütün yanında peynir, yoğurt gibi süt ürünleri de zengin kalsiyum kaynağıdır. Ancak süt ve süt ürünleri tek kalsiyum kaynağı değildir.
Hiç aklımıza gelmeyecek; lahana, kara lahana, brokoli gibi yeşil sebzeler ile  somon balığı ve sardalye balığı da zengin kalsiyum kaynağıdır.


Hamilelikte kalsiyumun önemi


kalsiyumdan zengin yiyecekler

Hamileler sadece kendi kalsiyum ihtiyacını değil, bunun yanında bebeğinin kalsiyum ihtiyacını da düşünmek durumundadır. Çünkü anne karnındaki bebeğin kemik gelişimi için son üç ayda daha fazla olmak üzere kalsiyuma ihtiyacı vardır. Hamile bir kadının diyetinde yeterli kalsiyum bulunmuyorsa bebeğe yine de kalsiyum sağlanır. Bu kalsiyumun kaynağı annenin kemikleridir. Ancak bu istenmeyen bir durum olup annenin kemiklerinin erimesine yol açar.


Günlük kalsiyum ihtiyacı ne kadardır ?

Yetişkinlerde kalsiyum ihtiyacı günde 1000 miligram kadardır. Gelişmekte olan çocuk ve gençlerin kalsiyum ihtiyacı biraz daha fazladır. O yaşlarda hızla büyüyen gençlerin kemik gelişimi için 1300 miligram civarında kalsiyuma ihtiyaçları vardır.  Bu miktar kalsiyum 2 bardak süt veya 1 bardak yoğurt ile karşılanabilir. Bu tip besinleri alırken kutularının üzerinde yazan kalsiyum içeriklerine de dikkat etmek gerekir.

sütte kalsiyum

Kalsiyumun vücuttaki görevleri nelerdir ?


kalsiyum sinyal yolu

En önemli görevi kemiklerin yapımında yer almaktır. Sağlam ve güçlü kemikler içinde yeterli miktarda kalsiyum ve fosfor bulunan kemiklerdir. Ancak kalsiyumun görevi sadece kemik yapımı ile sınırlı değildir. Kasların kasılabilmesi ve hareket edebilmemiz de kalsiyum sayesinde olur. İskelet ve kaslarımızın yanında sinir sistemimiz de kalsiyum kullanır. Bir sinir iletisinin gideceği yere ulaşabilmesi için kalsiyum gereklidir. Hormonal sistemimizde bazı hormonlar da etkilerini kalsiyum sayesinde gösterir.

Kalsiyumun bağırsaklardan emilimi için ne gereklidir ?


kalsiyum kaynağı süt

Besinlerle alınan kalsiyumun bağırsaklardan emilimi D vitamini tarafından ayarlanır. Bunun için D vitamini seviyelerimizin normal olması gerekir. D vitamini düzeyleri yeterli olmazsa kalsiyum emilimi de yeterli olmaz ve kalsiyum içeren besin alınmasına rağmen kalsiyum emilemez. En ucuz ve zahmetsiz D vitamini kaynağı güneştir.

kalsiyumun emilimi

Güneş ışınlarının etkisiyle deri hücrelerimizde kolesterolden D vitamini üretilir. Ayrıca, ton balığı ve somon balığı gibi balıklarda da D vitamini bulunur. Nadir durumlarda ilaç şeklinde de D vitamini alınabilir.

İlaç kullanımı doktorunuzun tavsiyesi doğrultusunda olmalıdır.

Yorumlar

  1. Demekki kalsiyum bizim bildiğimizden daha da önemli imiş.Dikkat etsek iyi olur.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder