Kolesterol nedir ?

Kolesterol testi kan dolaşımında bulunan yağlı maddelerden olan kolesterolün toplam miktarını ölçen testtir. Kolesterol kanda dolaşırken taşıyıcı bir proteine bağlanır. Bu proteine "lipoprotein" adı verilir. Kolesterol başta olmak üzere diğer yağlar ve yağda eriyen vitaminler de bu taşıyıcı proteinler sayesinde vücutta gidecekleri yerlere ulaşırlar. Kan yağları ölçülürken genellikle kolesterole ilave olarak trigliserit ve bu taşıyıcı proteinlerden olan "yüksek yoğunluklu lipoprotein yani HDL" ve düşük yoğunluklu lipoprotein yani ''LDL" ölçümü de birlikte yapılır.

kolesterolü yükselten yiyecekler

Kolesterol vücutta nerede kullanılır ?


kolesterolün yapısı


Vücut, resimde yapısı görülen kolesterolü hücre ve hormon yapımı başta olmak üzere bir çok yerde kullanır.

Hücre zarının normal fonksiyonunu sürdürebilmesi için kolesterole ihtiyaç vardır.

Erkeklik hormonu testosteronun, kadınlık hormonu progesteron ve östrojenin yapılabilmesi için de kolesterol gereklidir.

Böbreklerimizden su kaybının önlenmesi için kolesterolden üretilen aldosteron hormonuna gerek duyulur.

Vücudumuzda güneş ışınlarının etkisiyle oluşan D vitamininin başlangıç maddesi de kolesteroldür.

Safra yapımında kullanılan kolesterol sayesinde aldığımız yediğimiz besinler sindirilebilir.


Yüksek kolesterolün zararları nelerdir ?

kolesterolü yükselten yiyecekler

Vücut için burada sayamadığımız birçok işlev için bulunması vazgeçilmez olan kolesterol kan dolaşımında gerektiğinden fazla bulunursa, kan damarlarının duvarlarına birikerek damarların daralmasına sebep olur. Bu durum içinde kireç biriken su borularına benzetilebilir.

Plak adı verilen bu oluşumlar damar içinden geçen kan miktarını azalttığından, damarın beslemesi gereken doku ve hücreler beslenemez ve oksijensiz kalır.

Eğer bu durum kalbi besleyen damarlarda meydana gelirse, kalp hücreleri beslenemediği ve oksijen alamadığı için ölür.

Ölen bu hücreler sebebiyle kalp görevini yapamaz ve vücuda yeterli miktarda kan gönderemez. Kalp krizi adı verilen ve ölümlere sebep olan durumun en önemli sebeplerinden biri kan dolaşımında fazla miktarda bulunan kolesteroldür. Bu sebeple doktorunuz belirli aralıklarla sizden kolesterol testi yaptırmanızı isteyebilir.

kolesterolün damarlara etkisi

Kolesterol tahlili:

Kanda kolesterol tahlili aç karnına yapılmalıdır. Aç karnına olmak "8-12 saatten beri bir şey yememiş olmak" anlamına gelir. Kolesterol düzeyinin 200 mg/dL'nin altında olması normal kabul edilir.

Yorumlar

  1. Şimdiye kadar kolestrol denilen rahatsızlığın kilolu insanlarda olduğunu sanırdım, ama kilo vs ile hiç alakası yokmuş, hemen hemen herkeste beslenme ve vucudun çalışma düzeni ile alakalı sanırım oluyor.Konunuzu okuyarak daha geniş bilgi sahibi oldum teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Kolestrol hastalığı düzensiz beslenme ve vücudun düzensiz çalışmasıyla da oluşabilmektedir.Bu konuda nelere dikkat etmemiz gerektiğini açıklayıcı bilgiler paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Yazınızdan okuduğum kadarıyla kolesterol kan damarlarının tıkanmasına sebebiyet verebiliyor, bu nedenle ihmal edilmemesi gereken bir durum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder