LDL nedir ?

Türkçe'de düşük yoğunluklu lipoprotein anlamına gelen İngilizce kelimelerin (Low Density Lipoprotein) baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan kısaltma ile isimlendirilmiş, kan yağları profilinde istenen testlerden biridir. LDL aslında kolesterol taşıyan bir taşıyıcı protein olup, karaciğerde üretilen kolesterolü çevre doku ve hücrelere götürür.


LDL neden "kötü kolesteroldür" ?


Karaciğerden doku ve hücrelere LDL şeklinde taşınan kolesterolün miktarı fazla olduğunda damar duvarında birikir. Bu birikim nedeniyle damar daraldığı ve içinden geçen kan miktarı azaldığı, damar sertliğine sebep olduğu için LDL kolesterole "kötü kolesterol" adı verilir.

ldl kolesterol

Damar sertliği nasıl meydana gelir ?

Kolesterolün üretildiği karaciğer hücrelerinden vücutta ihtiyaç duyulan hücrelere taşınması gereklidir. Trigliserit gibi kolesterol de suda çözünemediği için taşınmak zorundadır. Taşıyıcılık görevini LDL yapar. Dolaşan kolesterolün bir kısmı damar duvarında birikirken, kandaki beyaz kan hücreleri adı verilen "lökositler" muhtemelen damar duvarını korumak için LDL'yi yutarak ortadan kaldırmaya çalışır. Ancak bu esnada iltihabi bir reaksiyon meydana gelir ve giderek daha fazla miktarda hücre ve kolesterol bölgede toplanarak damar duvarında harabiyete sebep olur. Bu da damar sertliğine yol açan plakları meydana getirir.

Bu sebeple, LDL düzeyinin düşük olması istenir. LDL ne kadar yüksekse kişide damar sertliği gelişme ve dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski de o kadar fazla olacaktır.


LDL düzeyi ne olmalıdır ?

LDL düzeyinin 100mg/dL'nin altında olması istenir.
Eğer LDL düzeyi 160mg/dL'nin, üzerinde ise "yüksek" olarak kabul edilir ve kalp krizi riskini artırır.


Diğer riskler nelerdir ?

Kolesterol ve LDL yüksekliğinin yanı sıra, sigara, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, şişmanlık gibi faktörler de kalp krizi riskini artıran faktörlerdir. Bu yüzden, LDL düzeyini düşürmenin yanında diğer risk faktörlerine yönelik tedbirler de alınmalıdır.


LDL düzeyi nasıl düşürülür ?

Kan yağları için alınması gereken tedbirler aynıdır. Kolesterolü düşüren önlemler LDL'yi de düşürmede etkilidir. Bunlar kolesterol nedir başlıklı yazımızda belirtilmiştir.  Burada başlıklar halinde değinecek olursak;

Diyet yapmalı, fiziksel aktiviteyi artırmalı, bunların etkili olmadığı durumlarda doktorunuzun önereceği ilaçları kullanmalısınız.  

İlaç kullanımı başta olmak üzere, diyet ve spor konusunda yapmanız gerekenleri en iyi bilen kişinin doktorunuz olduğunu unutmamalısınız.

Yorumlar