Akupunktur nedir ?

Geleneksel Çin Tıbbı'nın yüzyıllardır uyguladığı bir yöntem olan akupunktur, vücudun belirli noktalarına çok ince iğneler batırılarak iyileştirme esasına dayanır. Çin Tıbbı'na göre, vücutta yer alan enerji akım yollarının iğnelerle uyarılması, bozulmuş olan dengeyi düzelterek iyileşme sağlamaktadır. Batı tıbbına göre ise, iğnelerin batırıldığı yerde kas, sinir ve bağ dokusundan salgılanan vücudun doğal ağrı kesicileri olan "endorfin" ve artan kan akımı sayesinde iyileşme olmaktadır.

geleneknel çin tıbbı akupunktur


Akupunktur iğneleri acı verir mi?


İğneler çok incedir ve çoğu kimse iğne batırıldığında hissetmediğini veya çok az bir acı hissettiğini söylemektedir.


Akupunktur yaptırmanın riski var mıdır?

Bunun yanında, iğne batırılan yerde hafif bir kanama ve zedelenme olabilir. İğneler çok derine batırılmadığı sürece herhangi bir iç organ yaralanması veya delinmesi gerçekleşmez. Kullanılan iğneler uygun şartlarda sterilize edildiğinde veya tek kullanımlık iğneler ile yapıldığında enfeksiyon riski de bulunmaz.

ilk çağlarda akupunktur


Riskler kimlerde artar?

Kanama bozukluğu olanlar veya kan pıhtılaşmasını önleyen ilaç kullananlarda işlem sonrası kanama riski daha fazladır.

İğne ile birlikte hafif bir elektrik akım uygulanan akupunktur tipleri kalp pili olanlarda sorun yaratabilir.

Hamilelerde akupunkturun bazı türleri sakıncalı olabilir.

Yazımızın devamı için "sonraki sayfa"yı tıklayınız.



Akupunktur hangi durumlarda denenebilir ?

  • Sırt ağrısı,

  • Baş ağrısı,

  • Fibromiyalji,

  • Adet dönemi krampları,

  • Doğum sancıları,

  • Migren,

  • Diş ağrıları,

  • Artrit

  • Tenisçi dirseği,

  • Kemoterapiye bağlı bulantı, kusma,

  • Sigara bırakma,

  • Kilo verme.


Akupunkturda kullanılan iğneler

akupunktur iğneleri

Üstteki resim akupunkturda kullanılan iğneler hakkında fikir verilmektedir. Elmanın sağında bulunan iki iğne yeni nesil akupunktur iğneleridir. Onların sağında daha önceki yıllarda kullanılan daha kalın bir akupunktur iğnesi görülmektedir. Normal dikiş iğnesi ve en sağdaki yorgan iğneleri de kalınlık farkını göstermek için resme konmuştur.


İşlem nasıl yapılır?

akupunktur uygulaması

1. İğnenin batırılması:

Tipik bir uygulamada 5 ile 20 arasında iğne kullanılır. Akupunktur iğneleri çok ince olduğundan batırılmaları esnasında büyük bir acı vermez. İğne uygun derinliğe ulaştığında derinden gelen hafif bir ağrı hissedilebilir.


2. İğnenin yerleştirilmesi:

İşlemi yapan kişi iğneyi batırdıktan sonra uygun pozisyonu alması için iğneyi yavaşça oynatabilir ve doğru şekilde yerleşmesini sağlar. Ek olarak, bazı uygulamalarda iğne yoluyla elektrik akımı veya ısı da verilebilir.


3. İğnenin çıkarılması:


akupunktur iğnelerinin çıkarılması

İğneler genellikle 10 ile 20 dakika arası batırıldıkları yerde kalır ve sürenin bitiminde teker teker çıkartılırlar. Bu esnada herhangi bir rahatsızlık hissedilmez. Akupunktur yaptırılacağı zaman kurallarına uygun olarak steril şartlarda çalışan ve konusunda uzman kişilere yaptırılmalıdır.


Akupunktur sonrası ne hissedilir?

Seans sonunda bazı kişiler kendini rahatlamış, bazıları ise enerji dolu hisseder. Ancak, bazı kişilerde yanıt alınamaması da mümkündür. Eğer yakınmalarınız birkaç hafta içinde azalma göstermezse, akupunktur tedavisi sizin için uygun olmayabilir.

Yorumlar