Bebeğinizin ilk günü

Doğduğu gün bebeğin görünüşü anne ve babasını endişelendirebilir çünkü bebek, dergilerdeki bebek resimlerine benzememektedir. Bu görüntünün sebebinin bilinmesi aslında kaygılanacak hiç bir şeyin olmadığının anlaşılmasını sağlayacaktır. Bebeğinizin ilk günü konulu yazımız size bebeğinizin doğduğu günkü resmini çizmeye çalışacaktır.


Bebeğinizin ilk günü özellikleri nelerdir?


Bebeğinizin başı:

Normal doğum yapan kadınların bebeklerinin başının şekli farklı görünebilir. Doğum kanalından çıkarken bebeğin başı kanala uyum sağlayabilmek için şekil değiştirir. Ancak ilk birkaç günden sonra baş normal şeklini alır. İkinci farklılık ise başın boyutlarındadır. Bebeğin başı vücuduna oranla büyük gözükmektedir. Bu durum da gayet normaldir. Bebeğin başı vücudunun uzunluğunun üçte biri kadardır.

Bebeğin başında halk arasında "bıngıldak" adı verilen yumuşak iki alan vardır. Bu alanların bulunması da normaldir. Bu alanlar kemiklerin henüz kapatmadığı alanlar olup önde ve arkada olmak üzere iki tanedir ve takriben 18. aya kadar açık kalabilir. Kafada bazen şişkinlikler de bulunabilir. Bunlar normal doğum sırasında kafa derisi altına meydana gelen kanamalar olup genellikle 24 saat içinde ortaya çıkar ve bazen kaybolması bir kaç ayı bulabilir.


Bebeğinizin saçları:

Bazı bebekler saçsız, bazıları ise saçlı hatta uzun saçlı doğabilir.

bebeğin ilk günü

Bebeğinizin gözleri:

Genellikle doğumda mavi renkli olan gözler birkaç ay içinde renk değiştirir. Esmer bebeklerin gözleri ise doğumda kahverengi olsa da bunlar da renk değiştirebilir. Gözler doğum sonrası şiş gözükebilir. Gözlerin beyazında doğum sırasındaki basınç etkisiyle bazı kılcal damarların patlayıp kanamasına bağlı kırmızılık olabilir. Bunlar zamanla geçecektir. Gözler odaklama yapamadıkları için şaşı bakıyormuş gibi görünebilir.

Yazının devamı için "sonraki sayfa"ya tıklayınız.


Bebeğinizin ilk günü cildi:

Yeni doğan bebeğin cildi dolaşımın tam olarak sağlanamamasından dolayı mavi beyaz alacalı gözükebilir.

Bebeğinizin ilk günü cildi

Cilt üzerinde Latince "verniks caseosa" adı verilen "peynir verniği" anlamına gelen beyaz, yapışkanımsı bir madde bulunabilir. Bu madde anne karnında iken bebeğin cildini kaplayan bir madde olup doğumdan sonraki birkaç gün içinde kaybolur. Bu tabakayı uzaklaştırmak için bebeğin cildi yıkanmamalı veya ovuşturulmamalıdır. Özellikle sırt ve omuzlarında "lanugo" adı verilen ince kıllar bulunabilir. Bunlar zamanla dökülecektir.


Göbek bağı:

Bebeğinizin göbeğinde göbek kordonu kesildikten sonra kalan bir parça klemp takılı bir halde bulunur. İlk gün yumuşak olan bu parça ikinci günden itibaren kurumaya başladığından sertleşir ve rengi de koyulaşmaya başlar. Ortalama olarak 10 gün içinde tamamen kuruyup siyahlaşarak düşer. Bebek bezinin dışında kalması hava almasını kolaylaştırarak bu süreci hızlandırır.


Bebeğinizin elleri ve ayakları: 

Eller genellikle yumrukları sıkılmış halde bulunur. Parmağınızı bebeğin avucuna koyduğunuzda parmakları ile hemen parmağınızı  kavrar.

Bebeğinizin elleri

Özellikle ağladığı zaman bebeğinizin kolları ve bacakları titreyebilir. Eller ve ayaklar genellikle vücudun diğer kısımlarına göre daha soğuktur. Bebeğin karnı sıcak olduğu sürece vücut ısısı ile ilgili sorun yoktur.

Bazen dolaşım sisteminin olgunlaşmaması nedeniyle eller hafif mavi renkli olabilir. Anne karnındaki pozisyonuna bağlı olarak bebeğin bacakları kıvrık durur. Altı ay kadar sonra bacaklar düzleşir.


Bebeğinizin ilk günü uzunluğu:

Yeni doğan bir bebek ortalama olarak 50 santim uzunluktadır.


Bebeğinizin ağırlığı:

Yeni doğan bir bebeğin ağırlığı 2.800 gram ile 4.200 gram arasındadır.

Yorumlar