Beldeki dövme doğum sırasında epidural anesteziye engel midir ?

Doğum sırasında epidural anestezi uygulaması hamilelerin doğum sırasında çektikleri sancıyı oldukça azalttığından son yıllarda kadınlar arasında rağbet görmektedir. Günümüzde rağbet gören bir başka uygulama ise dövme yaptırmaktır. Beldeki bir dövmenin epidural anesteziye engel teşkil etmeyeceği düşünülür. Ancak dövmenin yeri kızarık, şiş veya duyarlıysa, dövme yeni yapılmışsa buradan epidural anestezi yapılması sakıncalı olabilir. Ancak eskiden yapılmış dövmeler ile ilgili farklı düşünceler vardır.


Dövmeli bir hamilede nasıl epidural anestezi riski nedir ?


Konu ile ilgili yapılmış bilimsel çalışma sayısı son derece kısıtlı olsa da, anestezistlerin çoğu dövme olan yerden yapılacak epidural anestezinin sakıncalı olabileceğini düşünmektedir.

dövme

Çünkü, dövme alanından geçen iğne burada bulunan boya içindeki kimyasal maddeleri de epidural alana taşıyarak bir enfeksiyon veya bir hasara sebep olabilir.

Buna karşın, bazı doktorlar ise dövme alanı iyileşmiş ve boya kuru ise bir sakınca olmayacağını ileri sürmektedir. Yine de, yakın zamanda çocuk sahibi olmayı planlayan kadınların dövme yaptıracakları yer konusunda daha seçici olmaları uygun olacaktır.


Dövmeli bir hamilede nasıl epidural anestezi yapılır ?

belde dövme

Doktorunuz anesteziyi yaparken dövmeli alanda şekil bulunmayan bir boşluktan anestezi iğnesini batırabilir.

Bu mümkün değilse, dövme alanında iğneyi batıracağı yere ufak bir kesi atarak anestezi iğnesini buradan sokar. Böylece, dövmede kullanılan boyaların iğne vasıtasıyla daha derine inme riski ortadan kalkar.

Yorumlar