Diyet yapanlarda işe yarayacak ipuçları

Diyet yapan kişiler genellikle sonuç alamamaktan yakınır ya da kilo vermekte çok zorlanırlar.


Aşağıdaki ipuçları bu kişilere faydalı olabilir:


1. Bir miktar sıvı alın:  

su içme

Bir şey yemeye başlamadan önce bir miktar su için. Birçok kişi susama duygusu ile açlık duygusunu karıştırabilir. Bu sebeple, yemek öncesi içilen bir miktar su susuzluğunuzu giderirken ekstra kalori almanızı da engeller. Su içmekte zorlananlar bunun yerine maden suyu, soda veya bitki çayı gibi kalori içermeyen içecekler de deneyebilir. Böylece yemek öncesi sıvı alarak daha çok yemekten kurtulabilirsiniz.


2. Gece atıştırmalarından uzak durun:

gece atıştırması

Akşam yemeğinden sonra televizyon karşısında farkında olmadan yenen şeyler yaptığınız diyeti bozar. Gece geç vakitte bir şey yemekten kaçının. Bunu yapamıyorsanız, sadece düşük kalorili ve az miktarda tüketin. Akşam yemeğinden sonra mutfağı "yasak bölge" ilan etmeniz en hayırlısıdır.


3. Çok sevdiğiniz yiyecekleri yemeye devam edin:

Ancak bunu eskisi gibi bol miktarda değil de az yiyerek yapın.

kurabiye

Örneğin, çok sevdiğiniz bir tatlıdan eskisinden farklı olarak, bir kilo değil de küçük bir parça yeyin.  Bir avuç şekerleme yerine 1-2 tane yiyerek sevdiğiniz yiyeceklerden tamamen uzaklaşmanın stresini yaşamayın.


4. Ara öğünler yapın:

Tükettiğinizden daha az kalori alırsanız kilo verirsiniz.

öğün arası

Ancak, az yediğinizden devamlı aç hissedecek ve bu kez de diyetinizi sürdürmek zor olacaktır. Bu yüzden, günlük almanız gereken kalori miktarını 3 öğüne değil de 4-5 öğüne bölerek yemeniz daha faydalı

olacaktır. Böylece, kendinizi aç hissetmez ve devamlı bir şeyler yemeyi düşünmezsiniz.


5. Her yemekte mutlaka protein tüketin:

Proteinler, yağsız et, balık, peynir, yoğurt, yumurta, fasulye gibi sağlıklı besinlerde bulunan ve yendikten sonra uzun süre tok tutan besin maddeleridir. Karbonhidrat tüketildiğinde daha kısa sürede acıktığınızı hissederken, proteinler hem kas kitlenizin korunmasını sağlar hem de yağlarınızın yakılmasına katkıda bulunur.


6. Yemeklerinizde baharat kullanın:

Yediklerinize çeşitli baharatları eklemek, tat alma duyularınızı tatmin eder ve çok fazla yemenizi önler.

baharatlar

Bu nedenle, yemeklerinizi sevdiğiniz baharatlarla hazırlayarak diyet yaparken damak tadınızı da ihmal etmemiş olursunuz.


7. Elinizin altında sağlıklı gıda stoğu bulundurun:

sağlıklı gıda stoğu

Böylece, acıktığınızda dışarı çıkıp hazır bir gıda yemek zorunda kalmaz veya eve yemek siparişi vermezsiniz.
Dolabınızda bulunan sağlıklı gıdalarla kısa sürede açlığınızı giderebilirsiniz. Bunlar mevsiminde alınarak dondurulmuş sebzeler veya et ve et ürünleri olabilir.


8. Küçük porsiyonlar ısmarlayın:

Küçük porsiyon

Restoranlarda yemek ısmarlarken küçük porsiyonları tercih edin. Böylece, daha az yiyerek açlığınızı bastırmış olursunuz. Ayrıca küçük tabaklar kullanın. Bu tabaklara fazla yemek sığdırmak daha zor olacaktır. Tabaktaki yemek de daha çok görünecek, böylece en önce gözünüz doyacaktır.


9. Kahvaltınızı mutlaka yapın:

sağlıklı kahvaltı

Çoğu kişi kahvaltı yapmazsa, alacağı kalorilerden kurtulup kilo vereceğini zanneder. Halbuki araştırmalar, kahvaltı yapmayanların daha çok acıktığını ve bu sebeple öğlen ve akşam yemeklerinde çok daha fazla yemek yediklerini göstermiştir. Bunun için, kahvaltı mutlaka yapılmalıdır. Kahvaltıda bol tahıllı yiyecekler ile, yağsız süt ve yumurta bulunmalıdır.


10.Lifli besinler tüketin:

Yiyeceklerinizde bulunan lifler, sindiriminizi düzenleyerek kabızlığı önlediği gibi, kolesterolün bağırsaklardan emilimini engellediği için kan kolesterol düzeyinin de düşürülmesine katkı yapar. Sindirimi uzun süren lifler tokluk yaratacağı için kilo vermeniz kolaylaşır. Kadınlar günde 25 gram, erkekler ise 38 gram lif almalıdır. Bunun için, yulaf ezmesi, tam tahıllı yiyecekler, mercimek, fasulye, sebze ve meyve tüketilmelidir.


11. Yavaş kilo verin:

Yavaş kilo verin

Kilo vermeniz sizin istediğiniz hızda değilse moraliniz bozulmamalıdır. Kilo vermek, kilo almak kadar kolay değildir. Kendinize gerçekçi hedefler koyun. Bazı diyet programları kısa sürede fazla miktarda kilo kaybedilmesine sebep olsa da bunlar geçicidir. Önemli olan moralinizi bozmadan belirlediğiniz hedef doğrultusunda inançla devam etmenizdir.


12. Haftada bir tartılın:

Haftada bir tartılın

Ne kadar kilo verildiğinin görülmesi diyet yapanların başarı şansını yükseltmektedir. Diyete başlamadan önceki kilonuzu bir kenara not edin ve her hafta, aynı gün, günün aynı saatinde ve üzerinizde aynı giysilerle tartılın. Böylece, günlük değişiklikler ve giysilerden kaynaklanan ağırlık değişiklikleri engellenmiş olur.


13. Yeterli bir süre uyuyun:

yeterli uyku

Uykusuz kaldığınızda vücudunuz "ghrelin" adı verilen ve iştah açan bir hormonu daha fazla üretir ve böylece daha çok yeme ihtiyacı hissedersiniz. Aynı zamanda "leptin" adı verilen ve fazla yemenizi önleyen hormon da daha az salgılanır. Bunun sonucu olarak daha fazla kalori alınmış olur.


14. Sebze ve meyve tüketmeye özen gösterin:

sebze ve meyve tüketimi

Bunlar lif açısından da zengin olduğu için sizi tok da tutarak atıştırma yapmanızı engeller. Atıştırma yaparken de bol kalorili atıştırmalıklar yerine uygun miktarda sebze ya da meyve tüketimi ile diyet programınız korunur.


15. Alkol tüketimini sınırlayın:

Alkol tüketimini sınırlayın

Vücuda alınan alkolün tamamı yağa dönüştürülerek depolanır. Bir şişe bira takriben 150 kalori demektir. Buradan hareketle alkolü mümkün olduğu kadar kısıtlı kullanmak gerektiği ortaya çıkmaktadır.

Yukarıda sayılan maddeleri uyguladığınızda yaptığınız diyetten sonuç almanız daha kolay olacaktır.

Yorumlar