Fibromiyalji nedir ?

Fibromiyalji, kaslarda ağrı ve sertliğe neden olan ancak radyolojik incelemeler veya laboratuvar testleri ile bulgu vermeyen bir rahatsızlıktır. Fibromiyalji eklem veya organlara bir zarar vermez ancak kişi ağrı çeker ve kendini yorgun hisseder. Bu sebeple günlük hayatı etkilenir.


Fibromiyalji belirtileri nelerdir ?


Bütün vücutta hissedilen kas ağrısı başlıca belirti olup; yorgunluk, bitkinlik, uyku problemleri, depresyon ve tedirginlik ile vücutta bazı bölgelerde duyulan hassasiyet buna eşlik eder.


Vücuttaki hassas noktalar nerelerdedir ?

Kulak arkalarında enseye doğru, boynun 2 yanında, köprücük kemiklerinin üzerinde, omuzlarda, kürek kemiklerinin arasında, kol içlerinde, dizlerde, kalça ve kaba etlerin üzerinde olmak üzere belirlenen 18 hassas nokta  yandaki şekilde görülmektedir. Bu hassas noktalara bastırıldığında, fibromiyaljisi olan hastalar ağrı hissederken, sağlıklı kişiler sadece basınç hissederler.


Fibromiyalji risk faktörleri nelerdir ?

25-60 yaş arası kadınlarda daha fazla görülür. Sebebi belli olmasa da kadınlarda erkeklere göre 10 kat daha fazla görüldüğü bilinmektedir.

Ailesinde bu problem olanlarda daha sıktır.

Artrit gibi romatizmal hastalığı olanlarda da fibromiyalji görülme sıklığı fazladır.

fibromiyalji hassas bölgeler

Fibromiyalji sebepleri nelerdir?

Kesin neden bilinmese de çeşitli faktörlerin bir araya gelmesi neticesinde oluştuğu düşünülmektedir. Bu faktörler:

1. Genetik: Aynı aileden olan kişilerde fibromiyalji görülme sıklığının yüksekliği; genetik faktörlerin etkili olabileceğini düşündürmekte, bazı genetik mutasyonların hastalığa duyarlılığı artırdığı ileri sürülmektedir.

2. Enfeksiyonlar: Bazı hastalıkların hastalığı tetiklediği düşünülmektedir.

3. Travma: Fiziksel veya duygusal travma sonrası stres bozukluğu fibromiyalji ile ilişkilidir.

Yazının devamı için "sonraki sayfa"yı tıklayınız


Fibromiyalji günlük hayatı nasıl etkiler?

Devamlı ağrı çekmek ve yorgunluk kişiyi sinirli, endişeli ve depresif hale getirir. Kişi yapacağı işlere odaklanamaz, ev işleri, bahçe işleri gibi zevkle yapılan hobiler bile yıldırıcı gelir. Kişinin çevresi ile olan bağları zayıflar ve yalnızlaşır. Hastaların uyku kalitesi de bozuk olduğu için derin uyku uyuyamadıklarından dolayı kendilerini bitkin hissederler.


Fibromiyaljinin tanısı nasıl konur?


fibromiyalji muayenesi

Eskiden hassas noktalara bastırıldığında ağrı olup olmadığına bakılarak teşhis konurken, artık altında
yatan başka bir sebep olmadan 3 aydan fazla yaygın ağrı bulunması fibromiyaljinin tanısı için yeterlidir.


Fibromiyaljinin teşhisi için hangi testler yapılır?

Fibromiyalji tanısını doğrulamak için özgün bir laboratuvar testi yoktur. Kan sayımı, sedimentasyon hızı veya tiroid fonksiyon testleri gibi testler, bu ağrıya neden olabilecek bazı hastalıkları ekarte etmek için yapılır.


Fibromiyalji tedavisi nasıl yapılır?

İlaç tedavide amaç kişinin ağrısını kesmek, uykusuzluğunu gidermek ve depresyondan çıkmasını sağlamaktır. Bütün bu ilaçlar uzman doktor tavsiyesiyle olmalıdır.

Beslenme açısından dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Aspartam, kafein ve domates fibromiyalji belirtilerini kötüleştirdiğinden uzak durulmalıdır.

Egzersiz de fibromiyaljinin neden olduğu ağrıyı azaltır. Yürüyüş, yüzme, bisiklete binme faydalı olabilir.

egzersiz

Masaj bazı kişilerde faydalı olmakta ve ağrıları azaltmaktadır.

Akupunktur tedavisi ile fayda gördüğünü söyleyen birçok fibromiyaljili hasta da vardır.

Stres fibromiyaljideki ağrıları tetiklediğinden, stres yaratan ortamlardan uzak durmaya çalışmalıdır.

Yorumlar

  1. Mrb bende fibromiyalji hastasiyim heryerim agriyor ilaclarla braz azaldi ama cok bitkinim bir kac gun oruc tutmama ragmen cok kotu rahatsizlandim tutamadim yani oruc tutmam etkiliyor olabilirmi sakincasi varmi tsk

    YanıtlaSil
  2. Sayın Nazmiye Hanım,
    Bu uzun yaz günlerinde oruç tutmak sağlıklı kişileri bile zorlamaktadır. Gün boyu açlık ve susuzluk vücudu bitkinleştirir. Oruç tuttuğunuzda rahatsızlandığınızı ifade ediyorsunuz. Buradan da orucun sizi etkilediği anlaşılmaktadır.Tedavinizin aşamasına göre, en azından bir miktar iyileşene kadar, oruç tutmamanız daha uygun olabilir. Bu konuyu lütfen doktorunuza da danışınız. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  3. seliha yüksel10 Şubat 2017 08:20

    MERHABALAR,

    İLK DEFA FİBROMİYALJİ RAHATSIZLIĞINI DUYDUM AMA TÜM BELİRTİLERİ GÖSTERİYORUM.BELİMDE VE KOLLARDA GEÇMEYEN İNANILMAZ BİR AĞRI,UYKUSUZLUK,DEPRASYON , AĞRI ,SIZI LÜTFEN YARDIMCI OLUN NE YAPMAM GEREKİYOR.BANKACIYIM ÇOK STRESLİ BİR İŞİM VAR.İŞİMDEN AYRILAMAM.PSKOLOGA GİTTİM DESTEK ALIYORUM AMA AĞRILARIM VE RAHATSIZLIĞIM GEÇMEDİ LÜTFEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEN YARDIMCI OLUN

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Anlaşıldığı kadarıyla ağrılarınız sebebiyle fizik tedavi ve psikiyatri uzmanları tarafından muayene edilmiş, çeşitli tetkikler yapılmış ve tedaviler uygulanmış ve uygulanmaktadır. Kan tahlili sonuçlarınız normal gözükmektedir. Doktorunuz da muhtemelen aynı şeyleri söylemiştir. Kemik taramasının sonucu da doktorunuz tarafından değerlendirilmiş ve kemik erimesi teşhisi konmuştur. Şiddeti ile ilgili değerlendirmeyi yine doktorunuz yapacaktır. Doktorlarınız tarafından yapılan tavsiyelere ve tedavi şemasına uymanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar?
    Babam ve ablamda fibromilyalji var maalesef bende de
    Sabahları her yerim ağrıyor ve maalesef spor yapmadan geçmiyor bazen spor yapsam sa yorgunlugm oluyor asıl soylemek istediğim ORUÇ TUTARKE BU RAHATSİZLİKLARIM ARTİYOR
    gün boyuca yatakta geçiyorum oruçumu bu durumda oruç tutmaman gerekiyor mu ??

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    Oruç elbette vücudu etkiler. Oruç sağlıklı olan kişilere farzdır. Hastaların oruç tutması ile ilgili çeşitli kurallar mevcuttur. Bunlar tercih edilebilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Benimde yıllardır süren agrılarım var çeşitli doktorlara gittim ama sonuçlar hep temiz çıkıyor sürekli başım agrıyor omuzlarım ağrıyor ve omuzlarım çok sert gezen agrılarım var birden içimde sanki ateş yanıyor soguk terliyorum uyku sorunlarım var halsizlik ve bitkinlik çekiyorum anında uyku basıyor oturdugum zaman ama doktor tetkiklerinde sonuç temiz çıkıyor hangi doktora gitmem gerekir yada ne testi yaptırmam gerekir beni bilgilendirirmisiniz tesekürler:

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Ayşe hanım,
    Bir fizik tedavi uzmanına müracaat etmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder