Günde bir aspirin

Kalp krizi veya  felç geçiren kişilerde, günde bir aspirin (bebek aspirini) kullanımının, bu tip hastalıklara karşı koruyucu olduğu ileri sürülmektedir. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, günde bir aspirin (bebek aspirini) kullanan kişilerde bu hastalıkların tekrar görülmesi önlenmektedir.

aspirin

Herhangi bir hastalık geçirmemiş olanlar da koruyucu olarak aspirin kullanabilir mi ?


Elde edilen bilimsel çalışma sonuçlarına göre geçmişte belirtilen hastalık geçirmemiş olanlarda aspirin kullanımının yararlı bir etkisi saptanmamıştır. Ancak bu konudaki çalışmalar devam etmektedir.


Aspirin etkisini nasıl gösterir ?

Günde bir aspirin

Bu tip hastalıklarda damar içinde meydana gelen bir pıhtı kalbi besleyen damarlarda tıkanıklığına yol açarak kişinin kalp krizi geçirmesine veya beyin damarlarında tıkanıklığa yol açarak felç geçirmesine sebep olmaktadır. Aspirin, kanı sulandırarak damar içinde pıhtı oluşumunu, böylece damar tıkanıklığı meydana gelmesini engellemektedir.


Aspirin kullanmanın yan etkisi var mıdır ?

Aspirin kullanıldığında kişide "kanama" gibi yan etkiler meydana gelebilir. Bu kanamalar, burun kanaması, beyin kanaması veya mide kanaması şeklinde olabilir ve hayatı tehdit edebilir. Bu yüzden aspirin kullanmanıza doktorunuz karar vermelidir. Kullandığınız Aspirinin ne sıklıkta ve hangi dozda kullanılması gerektiği de yine doktorunuz tarafından belirlenmelidir. Herhangi bir kanama durumunda aspirin kullandığınız doktora mutlaka söylenmelidir.

Yorumlar

  1. Aspirin kullanan bazi kisilerde kani sulandirici etkisinin gerceklesmedigini okumustum. Boyle birsey varmi?

    YanıtlaSil
  2. Sayın Murat bey,
    Çok önemli bir konuya temas etmişsiniz. Aspirin direnci adı verilen bir durumda aspirinin kanı sulandırıcı etkisi gerçekleşmemektedir. Bu konuya başka bir yazımızda değinilecektir. Sorunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder