Hamilelikte yapılmaması gereken hareketler

Hamile iken basit egzersizlerin yapılması oldukça faydalıdır. Yürüyüş veya yüzme gibi egzersizler hamilenin daha iyi bir uyku uyumasını, dayanıklılık ve direnç kazanmasını sağlar.  Ancak hamile iken uzak durulması gereken hareketler ve yapılmaması gereken egzersizler vardır. Bunların bilinmesi hem anne adayını hem de bebeğini gereksiz risklerden korur.

Eğer hamile kalmadan önce de spor yapıyorsanız, öncelikle bu sporu devam ettirip ettirmeme konusunda doktorunuza danışınız. Hamilelik sırasında hangi egzersizleri nasıl yapmanız gerektiği konusunda mutlaka doktorunuzun tavsiyelerini uygulayınız.

Aşağıda uzak durmanız gereken spor, hareket ve egzersizler konusunda tavsiyeler bulunmaktadır.

Kilo verdirici egzersizler: Hamilelik süresince kilo almanız kaçınılmazdır. Fiziksel ve duygusal olarak bu durum rahatsız edici olabilir. Ancak, kilo verme işini doğum sonrasına bırakmalısınız. Sağlıklı bir şekilde beslendiğiniz sürece kilo almanız bebeğinizin de sağlıklı bir şekilde geliştiğinin göstergesidir.

gebelik egzersiz

Sert sporlar: Futbol, basketbol gibi oyun esnasında sert darbelere maruz kalınabilecek sert sporlar hamilelik süresince yapılmamalıdır. Oyun esnasında karına gelebilecek bir darbe bebeğin zarar görmesine yol açabilir.

Düşmeye sebep olabilecek sporlar: Bisiklete binmek, kayak yapmak gibi denge gerektiren sporlardan kaçınmalıdır. Özellikle hamileliğin 3 ayı sonrası bu tip sporları yaparken meydana gelebilecek düşmeler bebeği tehlikeye atacağından uzak durulmalıdır.

Atletik performans gerektiren sporlar: Bu tip sporlar bebeğe gidecek kan akımını çok azaltacağı için sakıncalıdır.

Zıplama ve sıçrama: Eklemler hamilelik sırasında gevşediğinden zıplama ve sıçrama hareketleri zarar verebileceğinden kaçınılmalıdır.

Aşırı sıcak: Özellikle sıcak ortamlarda veya yaz sıcaklarında egzersiz yapmaktan kaçınmalıdır. Egzersiz sabah veya akşam serinliğinde yapılarak aşırı sıvı kaybı önlenmeli ve bol su içilmelidir.

Sırt üstü yatma: Egzersiz yapılırken uzun süre sırt üstü yatıldığında bebek ve içinde bulunduğu rahim kan damarlarına baskı yaparak bacakları ve ayakları besleyen damarlara baskı yapabilir. Ayrıca bebeği besleyen damarlar da baskıya uğrayabileceğinden uzun süre sırt üstü yapılan hareketlerden kaçınmalıdır.

Yüksek rakım: Yüksek dağlara gezi planlıyorsanız 2000 metreden yükseklere çıkmamaya çalışın. Bu yüksekliklerde oksijen azalacağından hem kendinize hem de bebeğinize yeterli oksijen gönderemeyeceğinizden yükseklere çıkmak ve buralarda egzersiz yapmaktan kaçının.


Dalgıçlık: Dalış sporları ile ilgilenmeyi hamilelik sonrasına bırakmanız gerekir. Dalış yaptığınızda meydana gelen basınç değişiklikleri bebeğiniz için zararlı olabilir. İdeal olarak egzersiz süreniz 45 dakikayı aşmamalıdır. Ancak, egzersiz sırasında yorgunluk, bitkinlik, nefes darlığı, baş dönmesi gibi durumlarda egzersiz yapmayı hemen durdurmalısınız.

Yorumlar