Kilo vermenizi sağlayacak bazı yiyecekler

Bazı yiyecekler içerdikleri yüksek kalori nedeniyle kolayca kilo almamıza sebep olur. Bu gibi yiyecekler sağlık açısından da uzak durulması gereken yiyecekler olarak bilinir. Ancak bazı yiyecekler vücut ağırlığı fazla olan kişiler için uygun besinler olabilir. Bu yiyecekleri tüketmeniz kilo almanızı ve şişmanlamanızı önleyecektir. Bu yazımızda kilo vermenizi sağlayacak bazı yiyecekler listelenmiştir.


Kilo vermenizi sağlayacak bazı yiyecekler şunlardır:


Çorba:

çorba

Yemeklere mutlaka çorba ile başlayın. Böylece diğer yemeklerden fazla yeme şansınız azalır.  Ama çorbanız en fazla 150 kalorilik bir çorba olmalıdır. Bunun için çorbanıza krema, tereyağı gibi kalori artırıcı maddeler koymamaya özen gösterin.


Fasulye:

Bitkisel protein kaynağı olan fasulye, doyurucu olmasının yanında bol miktarda lif de içerir. Bu sayede sindirimi uzun sürdüğünden, hemen acıkmanızı önler. Böylece uzun süre tok hissettiğinizden daha az yemek yemiş olursunuz.


Sebzeler:

Yemeklerinizde ne kadar fazla yer alırlarsa, içerdikleri lif nedeniyle sindirimleri uzun sürecek, bunun yanında lifler kolesterolün emilimini de azaltacaktır.

sebzeler

Bazı sebzeler püre haline getirilerek de tüketilebilir. Karnıbahar ve kabak gibi bazı sebzeler pek de sevilerek tüketilmez, ancak besin değerleri fazladır. Bazı araştırmacılar hamburger köftesi içine bu iki sebzeyi püre haline getirerek eklemişler ve yiyenler bunu fark etmedikleri gibi ortalama 250 kalori daha az tüketmişlerdir.


Yumurta:

Yumurtanın tok tuttuğunu bilmeyenimiz yoktur. Uzun yıllar boyunca yumurta kolesterol içerdiği öne sürülerek sofralardan uzak tutulmuştur. Ancak, artık yumurta yine revaçtadır. Güne yumurtanın da içinde bulunduğu, bol protein içeren bir kahvaltı ile başlanırsa öğleden sonraya kadar pek acıkılmadığı saptanmıştır. Bol şekerli ve yağlı kahvaltılar ise kısa sürede acıkmaya sebep olmaktadır.

Yazının devamı için "sonraki sayfa"yı tıklayınız:


Yoğurt:

Barsak florasını düzenlemesinin yanında kilonuzun kontrol altında kalmasını sağlayan kalsiyum kaynağı olan yoğurt da bol tüketilmelidir.

yoğurt

Yoğurt ile önerilen bir takım diyetler olsa da sadece yoğurt tüketilerek yapılacak olan bir diyet sağlıklı olmayabilir. Bu yüzden, sağlıklı bir şekilde kilo vermek için kalori kısıtlaması ve doygunluk veren gıdaların yanında yoğurttan da faydalanılmalıdır.


Çerez:

Bir avuç kadar badem, fındık, fıstık veya ceviz yenmesi sizi tok tutacak ve takip eden öğünde daha az yemek yemenizi sağlar. Ancak, çerez tüketiminin aşırıya kaçmaması son derece önemlidir.


Bitter çikolata:

Çikolata yemeyi sevenler bitter çikolata yemelidir.

Bitter çikolata

Yapılan bilimsel çalışmalarda, sütlü çikolata yiyenlere göre bitter çikolata yiyenlerin takip eden öğünlerinde daha az yemek yedikleri görülmüştür.


Elma:

Her gün bir elma yiyebilirseniz son derece sağlıklıdır. Ancak, elma suyu aynı derecede sağlıklı değildir. Çünkü, elmanın kendisinde bol miktarda lif bulunur ki bu elma suyunda yoktur.


Greyfurt:

Kilo kaybetmeyi sağlayan bir diğer meyve de greyfurttur.

Greyfurt

Yapılan bilimsel çalışmalarda, her yemekten önce yarım greyfurt yenmesinin bile kilo kaybına sebep olacağı bulunmuştur. Greyfurt suyu da aynı etkiye sahiptir. Ancak, ilaç tedavisi altında olanlar ve devamlı bir ilaç kullananların greyfurt yemesi veya suyunu içmesi sakıncalı olabilir. Bunun için doktora danışılmalıdır.

Yorumlar