Kordon kanı nedir ?

Kordon kanı, bebeğin doğumundan sonra göbek kordonunda ve halk arasında "eş" adı verilen plasentada bulunan, kök hücrelerden zengin olan kandır. Kök hücreler, farklı hücre tiplerine dönüşebilme potansiyeline sahip olduklarından, çok değerli hücrelerdir. Bu hücrelerin birçok hastalığın tedavisinde kullanılabileceği düşünülmektedir.

Doğumdan hemen sonra bebeği plasentaya bağlayan göbek kordonu kesilir. Ardından da plasenta anneden ayrılır. Göbek kordonu içinde ve plasentada takriben 100-150 mililitre kadar kan bulunur ki bu kan bebeğe ait kök hücrelerden zengindir. Doğumdan hemen sonra, bu kan özel yöntemlerle toplanarak en kısa zamanda bankalarına ulaştırılır. Burada bir takım işlemler yapılır ve kök hücreler ayrıştırılır, (-) 196 derecede dondurularak uzun yıllar saklanır.


Kordon kanı toplamanın anne veya bebek için bir riski var mıdır ?



kordon kanı

Kordon kanı toplamanın anne veya bebek için hiçbir riski yoktur. Bu işlem bebek doğduktan sonra göbek kordonu kesilip bağlandıktan sonra yapılmaktadır.


Kordon kanı alınmayan plasenta ne olur ?

 Plasenta ve göbek kordonu biyolojik bir atık olarak işlem görmektedir.


Kordon kanındaki kök hücreleri ne amaçla saklanır ?

Kordon kanı


Kök hücreleri farklı hücre tipine dönüşebilme özelliğine sahiptir. Bunun pratik anlamı şudur: Vücuttaki herhangi bir organ veya hücrede meydana gelen bir hasar bu kök hücreler sayesinde tamir edilebilir veya yenilenebilir. Çünkü bir kök hücre gerektiğinde bir karaciğer hücresine veya bir kas hücresine dönüşebilecek kapasitededir.

Kordon kanındaki kök hücreler; lösemi, kan hastalıkları, kanserler, kalp hastalıkları gibi 80 civarında hastalığın tedavisinde kullanılabilmektedir. Kordon kanını saklayarak hem bebeğinize hem de kendinize en değerli sağlık yatırımını yapmış olursunuz.


Bebeğin kendi kök hücresinin kullanılmasının avantajı nedir ?

Bebeğinizin doğumu sırasında kordon kanından elde edilecek kök hücreler yıllar sonra belki de hayat kurtarıcı olacaktır. Genetik özellikleri bebeğinize ve anne babasına benzeyen bu hücreler, özellikle hücre veya doku nakli gereken hastalıklarda meydana gelebilecek organ reddi gibi olumsuzlukları da ortadan kaldıracaktır.


Kimlerin kordon kanı saklaması önerilir ?

Özellikle ailesinde birtakım hastalıklar bulunan kişilerin kordon kanı saklamasında fayda vardır.

Yorumlar