Omega 3 nedir ?

Balık yemenin sağlıklı olduğu konusunda birçok yazı vardır. Özellikle omega-3 yağ asitlerini içerdikleri için somon balığı başta olmak üzere uskumru, alabalık, ton ve sardalye balığı gibi balıklar sofralarımızda mutlaka bulunmalıdır. Omega-3 yağ asitleri içeren besinlerin tüketilmesiyle orantılı olarak yaşam kalitesi de artar.

somon balığı omega 3


Omega-3 yağ asitleri nelerdir?


Kısaca DHA, EPA adı verilen bu yağ asitleri başlıca balık ve balık yağında, ALA ise ceviz ve ıspanak gibi bitkilerde bulunur.


DHA nedir ?

İngilizce'de Docosahexaenoic acid kelimelerinin kısaltması olarak kullanılan DHA aslında Yunanca'dan gelmektedir. DHA 22 karbon içerdiğinden Yunanca'da 22 demek olan -docosa ile başlayan kelime, 6 çift bağ içerdiğinden, altı anlamına gelen hexa  ve çift bağ anlamına gelen -enoic kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.


EPA nedir ?

İngilizce'de Eicosapentaenoic acid kelimelerinin kısaltması olan EPA 20 (eicosa) karbon ve 5 (penta) çift bağ içeren bir omega-3 yağ asididir.


ALA nedir ?

Bitkisel kaynaklı olan bu yağ asidi ise ceviz, fındık gibi gibi bitkisel yağlarda bulunan 18 karbonlu ve 3 çift bağ içeren bir omega-3 yağ asididir.


Omega-3 vücutta yapılır mı ?

Bu yağ asitleri vücutta yapılamadığı için besinlerle alınmak durumundadır. En çok balıkta bulunduğu için de öğünlerde bulunması şiddetle tavsiye edilmektedir.


Balık yağı balığın yerini tutar mı ?

Somon, uskumru, alabalık, ton gibi balıklar ve balık yağı omega-3 yağ asidi içerir. Ancak balık yerken omega-3 yağ asitlerinin yanında; protein başta olmak üzere kalsiyum, B2 ve D vitaminleri olmak üzere birçok besin maddesi alınır. Bu yüzden, haftada en az 2 kez balık tüketilmelidir.

Yazının devamı için "sonraki sayfa"yı tıklayınız


Balık yerine omega-3'ü başka hangi kaynaklardan alınabilir?


balıkta omega 3

Balık en iyi seçenektir. Ancak, balık kadar olmasa da cevizde ve sakatat olarak tüketilen karaciğerde de bu yağ asitleri bulunur. Şaşırtıcı olabilir ama, brokoli ve özellikle semizotu mükemmel bir omega-3 kaynağıdır.


Omega-3 yağ asitleri hangi hastalıkların iyileşmesinde etkili olur?

omega 3 bulunan bitkiler

Bu yağ asitlerinin başlıca damar içinde ve eklemlerde olmak üzere, iltihabı azaltıcı etkisi vardır. Damar içinde meydana gelen plakları da yavaşlatıcı etkisi bulunan bu yağ asitleri yüksek miktarda alındığında kalp ritmini düzenleyicidir. Omega-3'ün trigliseritleri düşürücü etkileri de bulunmaktadır. Bu yağ asitleri; kalp sağlığının korunmasında, eklem ağrıları ve sertliğinin giderilmesinde, bağışıklık sistemi güçlendirilmesinde faydalıdır. Ayrıca; depresyon, erken yaşlanma ve hatta kanserden de koruyucudur.

Yorumlar