Yaşlılıktan dolayı uzak durulan, bazı gıdalar hakkında bilinmesi gerekenler

Gençken hiç düşünmeden tüketilen bazı gıdalar, yaş ilerlediğinde sorunlara yol açabilir. Yaşlandıkça ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle, bazı gıdaların alınmaması gerekebilir. Aşağıda problem yaratabilecek gıdalar ve çözüm önerileri yer almaktadır:

1. Greyfurt: İlaç tedavisi altında olanlar greyfurt suyu veya meyvesinden uzak durmalıdır. Greyfurttan elde edilecek vitamin ve mineraller ise portakal, mandalin ve limon gibi narenciyelerden alınabilir.

2. Çiğ sebzeler: Yaş ilerledikçe ağızdaki dişler hassaslaşır, çürür ve çekimlerden dolayı azalır. Bu sebeple çiğ sebzelerin çiğnenmesi zorlaştığından yaşlılar çiğ sebze yemek istemezler. Ancak, çiğ sebzeler vitamin ve lif içerdiklerinden öğünlerde mutlaka bulunmalıdır. Çiğ sebze yenemiyorsa, sebzeler yumuşayana kadar pişirilebilir veya püre haline getirilebilir.

kuru fasülye

3. Kuru fasulye: Gaz problemine neden olduğundan yaşlılar kuru fasulye yemekten kaçınırlar. Kuru fasulye, yüksek lif içeriğinin yanında protein ve demir açısından da zengindir. Bu sebeple, kuru fasulye de uzak durulmaması gereken besinlerdendir ve haftada 3-4 kez yenmelidir. Gaz sorunu olanlar kuru fasulyeyi azar azar yiyebilir veya bir gaz giderici kullanabilir.

4. Süt ürünleri: Yaşlandıkça süt ve süt ürünlerinin sindiriminde zorluk yaşanabilir. Ancak, süt ve süt ürünleri kalsiyum ve protein kaynağıdır ve mümkün olduğunca tüketilmelidir. Süt sindiriminde sorun yaşanıyorsa yoğurt veya peynir tüketilebilir. Problem yaratmayan süt ürünü tespit edilerek öğünlere o ürün dahil edilmelidir.

Yaşlılıktan dolayı uzak durulan, bazı gıdalar

5. Et: İleri yaşlarda yağlı et tüketimi doktorlar tarafından çoğunlukla yasaklanır. Fakat yağsız etlerin çiğnenmesi de oldukça zordur. Köfte ise çiğnenmesi daha kolay olduğundan tercih edilebilir. Marketlerde satılan hazır köfteler genellikle yağlıdır. Market köftesi yerine, yağsız kıymadan evde yapılan köfteler daha sağlıklıdır. Kırmızı et yanında, omega-3 yağ asitlerini de içeren balık da masalarda yer almalıdır.

6. Tuz: Kırk yaşın üzerinde olanlarla yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıkları açısından risk grubunda olanlar tuz tüketimini kısıtlamalıdır. Bunun için özellikle hazır gıdalarda ne kadar tuz bulunduğu kontrol edilmeli, tuzluklar masadan kaldırılmalı ve tuzsuz yemeye alışmalıdır.

7. Meyve: Hem şeker içeriği nedeniyle kısıtlanmakta olan, hem de çiğneme problemleri nedeniyle uzak durulan meyveler, vitamin, lif ve mineral kaynağıdır. Bunlar da sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezleridir. Çiğnenemeyen meyveler yerine daha yumuşak olanlar seçilebilir. Şeker hastası olanlar ölçülü bir şekilde meyve tüketmelidir.

Yorumlar