ANA testi nedir ?

İngilizce kelimeler olan "Anti Nuclear Antibody" sözcüklerinin ilk harfleri ile oluşan kısaltma ile adlandırılan ANA testi, Türkçe'de "çekirdeğe karşı antikor" anlamına gelmektedir. ANA testi vücuttaki hücre çekirdeğine karşı, kişinin kendi bağışıklık sistemi tarafından üretilmiş olan antikorları tespit eden bir testtir. 

ana testi

ANA testi hangi durumlarda istenir?


Normalde vücut, enfeksiyonlarla savaşmak için bağışıklık sistemi tarafından üretilen "antikor" adı verilen proteinleri kullanır. Vücuda giren yabancı bir maddeye karşı üretilen bu antikorlar, yabancı maddenin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Ancak bazen vücudun bağışıklık sistemi, çeşitli nedenlerle kendi vücut hücrelerini hedef alır ve onlara karşı antikor üretir. Otoimmün hastalıklarda bu duruma sık rastlanır. Lupus, romatoid artrit ve skleroderma gibi hastalıklar bu tip hastalıklar olup, doktorunuz sizde böyle bir hastalıktan kuşkulandığında sizden ANA testi isteyebilir.

Yukarıda belirtilen otoimmun hastalıklarda görülen bir takım belirtiler, başka bazı hastalıklarda da bulunabilir. Bu yüzden, diğer olası hastalıkları ekarte etmek amacıyla istenen ANA test sonucunun pozitif çıkması durumunda tanı kolaylaşır.


ANA testi nasıl yapılır?

Bu testin yapılması için sizden bir tüp içine bir miktar kan alınır. Alınan bu kan laboratuvarda uygun yöntemlerle çalışılarak ANA test sonucu çıkarılır.


ANA test sonucu nasıl değerlendirilir?

ANA testi sonucunun pozitif çıkması vücudunuzda ANA varlığını gösterir. ANA testinin pozitifliği tek başına anlamlı değildir. ANA test sonucunun pozitif çıkması, sizde mutlaka Lupus, romatoid artrit ve skleroderma gibi bir hastalık olduğunu göstermez.  Sağlıklı bireylerde % 20 oranında düşük pozitiflik  izlenebilir. Ayrıca lupus hastalığı ile ilişkisi olmayan bazı tiroid hastalıkları, bazı karaciğer hastalıkları veya başka bazı otoimmün hastalıklarda da ANA test sonucu pozitif olabilir. Herhangi bir hastalığı olmayan 65 yaşın üzerindeki kadınlarda ANA test sonucu pozitif çıkabilmektedir. Ayrıca kullanılan bazı tansiyon ilaçları da ANA testinin pozitif çıkmasına sebep olabileceğinden, kullanılan ilaçlar mutlaka doktora  söylenmelidir.

ANA test sonucunuz; yakınmalarınız, muayene bulgularınız ve diğer bazı testlerin yardımıyla doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

Yorumlar

  1. merhaba, ANA pozitif(1:320 ince benekli), diğer tüm alt antikorlar negatif, sabahları diz tutulması, kafa derisinde ve kollarda döküntü ve güneşle çıkan kaşıntı, karnın alt bölgesinde nefes almada güçlük,üst bacak arkasında sebepsiz agrısız belirip sönen morluklar, c3 değeri 74,c4 degeri 12, pdw değeri 19, idrarda 7-8 lökosit, eser miktarda eritrosit, 10-12 epitel hücresi, eser miktarda keton görüldü. Diğer tüm kan ve idrar sonuçları (CRP, ESR,RF..)normaldir. Yorumlayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Test sonuçlarınızı isteyen doktora gösteriniz. Tahlilleri ne düşünerek istediğine bağlı olarak onun değerlendirmesi daha doğru olacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Kandida mantar enfeksiyonu ve sızıntılı bağırsak sendromu var mı araştırınız temel sebep olarak

    YanıtlaSil

Yorum Gönder