Antibiyotik kullanımında yanlışlar

Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Antibiyotikler güçlü ilaçlardır ancak her hastalığı tedavi edemezler. Antibiyotiklerin virüs ya da mantar enfeksiyonlarının tedavisinde yeri yoktur. Ancak, çoğu kişi soğuk algınlığı ya da nezle gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda da antibiyotik kullanmadan iyileşemeyeceğini düşündüğünden, antibiyotik kullanmak ister. Bu durumda antibiyotikler gereksiz olarak kullanılmış olur. Gereksiz antibiyotik kullanımında hem vücutta bulunması gereken bakteri toplulukları ortadan kalktığından kişi zarar görür, hem de bakteriler direnç kazanır.

Antibiyotik kullanımında yapılan yanlışlar nelerdir?


antibiyotikler

Antibiyotik kullanımını erken kesme: Antibiyotik kullanımında yapılan önemli bir yanlış, kendini iyi hissetmeye başlayan kişinin antibiyotiği kesmesidir. Tedavi esnasında bakterilerin sayısı azalsa da bazıları canlı kalıp, antibiyotiği kestikten sonra çoğalarak sizi yeniden hasta edebilir. Antibiyotik kullanımı kesinlikle doktorun reçete ettiği şekilde olmalı, erken bırakılmamalıdır.

Önerilen dozda kullanmama: Antibiyotik kullanımında doz da çok önemlidir. Belirtilen dozda alınmayan antibiyotik ya hastalığı tedavi etmeye yetmeyecek ya da bakterinin direnç kazanmasına yol açacaktır. Belirlenen dozdan fazla kullanılan antibiyotik de faydadan çok zarar getirebilir. Hastalığı iyileştirirken, aşırı doz nedeniyle böbrek veya karaciğer yetmezlikleri ile karşılaşılabilir.

Önerilen zamanda kullanmama: Antibiyotikler belirlenen zamanlarda alınmalıdır. Belirlenen zamanlarda alınmayan antibiyotikler beklenen etkiyi, yani iyileştirici etkiyi gösteremezler. Zamanı gelmeden antibiyotik kullanımı vücudu zehirleyici etki gösterirken, antibiyotik kullanımının geciktirilmesi, yani ilacın zamanında alınmaması, etkisini azaltır. Zamanında alınmayan ilaç bakterinin antibiyotiğe direnç kazanmasına da sebep olur.

Kafaya göre antibiyotik kullanımı: Sık yapılan yanlışlardan biri de kafaya göre antibiyotik kullanımıdır. Başka birisine iyi gelen bir antibiyotik sizi tedavi etmeyebilir. Bu sebeple boşu boşuna ilaç kullanmış olursunuz. Antibiyotikler aslında kültür testi ve antibiyogram yapılmadan kullanılmaması gereken ilaçlardır. Antibiyogram sayesinde sizde hastalık yapan bakteriyi ortadan kaldıracak antibiyotik seçilerek kesin sonuç alınabilir.

Sık antibiyotik değiştirme: Başka bir yanlış da 1-2 gün antibiyotik kullanıldıktan sonra etkili olmadığını düşünerek kullanılan antibiyotiği değiştirmektir. Bir antibiyotiğin etki gösterebilmesi için kan dolaşımında belli bir konsantrasyona ulaşması gerekir. Bunun için de belirli bir süre kullanılmalıdır. Ancak bundan sonra antibiyotik etki gösterecek yoğunluğa ulaşabilir.

Doktora antibiyotik yazması için baskı: Çoğu kişi kendisine antibiyotik yazması için doktora baskı yapar. Kendi istediği ilaçları yazmadığı için doktorun "kötü" olduğunu söyleyen, onunla tartışan bir çok kişi vardır. Bu tip tartışmalardan bıkan birçok doktor da gerekmediği halde antibiyotik yazmaktadır. Bu durumda yukarıda defalarca yazdığımız mahsurlar ortaya çıkmaktadır.

gereksiz antibiyotik kullanımı

Unutulmamalıdır ki, gereksiz kullanılan her antibiyotik, gerçekten gerektiği zaman kullanıldığında hastanın antibiyotik tedavisinden fayda görmemesine sebep olacaktır.

Yorumlar