Bağırsak gazı

Mideden anüse kadar tüm bağırsaklar boyunca gaz mevcuttur. Gazın mevcudiyeti ancak miktarı arttığında ve ağrıya sebep olduğunda anlaşılır. Midede artan gaz geğirme ile kendini gösterirken, bağırsak gazları yellenerek ortaya çıkar. Bağırsaklarda olan gaz sıkışması da kramplara yol açar. Normalde sindirim sistemi ve bağırsakların normal aktivitesi ile alınan besinlerin parçalanması sonucu gaz ortaya çıkar ve günde bir kaç kere geğirme ve gaz çıkarma ihtiyacı olabilir. Ancak bu işin birkaç kereden fazlaya çıkışı sindirim sistemindeki bir problemi işaret edebilir.


Aşırı gaz sebepleri nelerdir?


Geğirmeye neden olan gaz, yemek yerken, birşeyler içerken veya sakız çiğnerken normalden fazla hava yutulması nedeniyle olur. Hızlı yemek yeme, gaz yutulmasının başlıca sebebidir.

Bağırsaklardaki gaz ise kalın bağırsaklara kadar sindirilmeden gelen besinlere orada bulunan bakterilerin etkisiyle meydana çıkar. Bu gaz içinde hidrojen, karbondioksit, metan ve bazen hidrojen sülfür gazı bulunur. Hidrojen sülfür içinde bulunan kükürt, genellikle kötü kokulu yellenmenin başlıca nedenidir.

Bağırsaklardaki bazı hastalıklar da gaz oluşumuna yol açabilir. İltihabi bağırsak hastalıkları bağırsaklarda gaz oluşturabilir.

Bağırsak gazı

Gaza sebep olan yiyecekler nelerdir ?

Fasulye, mercimek, süt ve bazı süt ürünleri, fruktoz veya sorbitol gibi tatlandırıcı içeren yiyecekler en sık gaz sebepleridir. Soğan, kereviz, lahana, brüksel lahanası, karnıbahar, kabak gibi sebzeler ile kuru üzüm kayısı gibi meyveler de gaza sebep olabilir.


Aşırı yellenmeye sebep olan sindirim sistemi bozuklukları nelerdir?

Gıda alerjileri, mide ülseri, (Bakınız: Ülser (peptik ülser) nedir) laktoz intoleransı, reflü, çölyak hastalığı, irritabl barsak sendromu gibi hastalıklar aşırı barsak gazına sebep olup günde 20'nin üzerinde yellenmeye sebep olabilir.


Tedavi için neler yapılabilir ?

  • Öncelikle aşırı gaz çıkışına neyin sebep olduğunun ortaya çıkarılması gerekir.

  • Yeme içme sırasında yutulan havanın azaltılması için daha yavaş yenmeye çalışmalıdır.

  • Gazın yenen yiyeceklere bağlı olabileceği düşünülüyorsa bu yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak veya daha az yemek bir çözüm olabilir.

  • Alınan yiyeceklerden ziyade, yukarıda bahsedilen hastalıklara bağlı olduğu düşünülen durumlar için bir sağlık kuruluşuna başvurularak hastalığın teşhisine yönelik araştırmalar yapılmalıdır.                                                                                             

Yorumlar