CA 125 testi

Kanser antijeni 125 kelimelerinin İngilizce (Cancer Antigen 125) kısaltmasının baş harfleri ile anılan bu test, kanda bulunan CA 125 proteininin seviyesini ölçer.  Adı her ne kadar kanser antijeni olsa da, kanser dışı bir takım olaylar da CA 125 düzeyinin artışına yol açabilir.

ca 125

CA 125 testi neden istenir?


1. Kanser tedavisinin izlenmesinde: Yumurtalık veya rahim kanseri olanlarda düzenli aralıklarla istenen bu test tedavinin nasıl gittiğini, yani başarılı olup olmadığını izlemede doktora yol gösterir.

2. Yumurtalık kanseri olma riski yüksek kişilerde tarama amacıyla: Ailesinde yumurtalık kanseri olan veya yaptırdığı BRCA1 veya BRCA2 genetik testleri pozitif çıkan kişilerde tarama yapmak, hastalık olup olmadığını öğrenmek amacıyla istenebilir.

3. Kanserin tekrar edip etmediğini ortaya koymak amacıyla: Tedavi sonrası seviyesi azalan CA 125'in tekrar yükselmesi kanserin tekrarladığını gösterebilir.



CA 125'in normal sınırları nedir?

CA 125 düzeyi 35 U/mL'nin altında olmalıdır.


CA 125 düzeyi yüksekse ne düşünülür?

CA 125 düzeyinin yüksek olması mutlaka yumurtalık veya rahim kanserini düşündürmemelidir. Çünkü bu protein, kanser dışı aşağıdaki nedenlerle de yükselebilmektedir.

  • Karaciğer hastalıkları,

  • Hamilelik,

  • Karın içi enfeksiyonlar,

  • Rahim ile ilişkili bazı rahatsızlıklarda da yüksek CA 125 seviyelerine rastlanabilmektedir.


CA 125 seviyesinin azalması ne düşündürür?

Yumurtalık ya da rahim kanseri olan kişilerde tedavi sonrası düşen CA 125 düzeyi, tedavinin işe yaradığını ve kanserin tedaviye cevap verdiğini gösterir.


CA 125 testi öncesi nelere dikkat edilmelidir ?

Testten 12 saatten öncesine kadar biotin (B7) içeren multivitamin ilaçları kullanılmamalıdır. 

Yorumlar

  1. Karında şişlik ve gaz şikayeti ile doktora gittim. Karnın alt kısmında hafif sarkmada oluştu. Dahiliye uzmanı gastrolojide muayene olmamı önerdi. Kan tahlil sonucunda CA125:41.3, CEA:9.94 çıktı. bacaklarımdada şişkinlik var. Kansermiyim acaba?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Bu test sonuçlarına bakarak kanser teşhisi konması yanlış olur. Çünkü bu testlerin genel adı "tümör belirteçleri" olsa da kanser dışında birçok durumda da yükselebilir. Bu sebeple hemen endişe etmemelisiniz. Yapılacak olan farklı tetkikler yardımıyla şişliklerin nedeni ortaya çıkarılabilir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Hangi uzmana muayene olmam ve yapılması gereken testleri belirtebilirmisiniz?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba,
    Öncelikle bir Kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmelisiniz. O gereken testleri isteyecek ve sizi gerektiği şekilde yönlendirecektir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba: Annem yumurtalı kanseri, teşhis konduğunda Ca125: 484 civarında idi 3 kür kemoterapi gördü Ca125 14'e geriledi daha sonrasında annem ameliyat oldu ameliyat sonrası ca125 ilk tahlilinde 30.99 çıktı ve şu an 30.12 civarında ve kemoterapi almaya devam ediyor. Sormak istediğim soru ise ameliyat sonrası 2 kez tahlil sonuçları aşağı yukarı aynı herhangi bir düşüş sağlanmadı bu durum normalmidir yoksa tedaviye yanıt vermediğini mi gösteriyor ? korkmamıza gerek var mı ?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba,
    CA 125 test sonuçlarının yükselmiyor olması bizce iyiye işarettir. Ama annenizin durumunu en iyi değerlendirecek olan kişi tedaviyi yapan doktorlardır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba,

    Sağ da 5 cm sol tarafta 4.5 cm şeklinde iki tane çikolata kistim var. CA125 değerim 150 çıktı. Bu sonuca göre herhangi bir kanser riski varmıdır ?

    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. Merhaba,
    Bu sonuca göre bir şey söylemek mümkün değildir. Bunu size söyleyebilecek olan kişi muayenenizi yapan, tetkik ve test sonuçlarınız ile birlikte değerlendirecek olan doktorunuzdur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  9. Ca125 43.53 cikti sizce tehlikeli bi durum varmidir

    YanıtlaSil
  10. Merhaba,
    Bunu bilemeyiz. Yazımızda CA 125 hakkında genel bilgiler verilmiştir. Sadece bir sonuca bakarak birşey söylememiz mümkün değildir. Tahlil sonucunuzu doktorunuza gösteriniz. Gerekli değerlendirmeyi o yapacaktır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  11. CEA 9.43 ca 125 24.72 ca15-3 66.26 ca 19-9 94.31 sonuç ne olabilir henüz ultrason ve mamografi alınmadı.

    YanıtlaSil
  12. Merhaba,
    Kanser belirteçleri adı verilen bu testler genellikle bazı kanserlerin tedavi sonrası tedaviye olan cevabını belirlemek için kullanılır. Ancak çoğunlukla bu amacın dışında kanser olup olmadığının belirlenmesinde de kullanılmaktadır. Farklı kanserler için yapılan testler bir arada yapılarak kanser araştırması yapılmaktadır.
    Sizin tahlil sonuçlarına bakıldığında pankreas ve sindirim sistemi kanserlerinde yüksek çıkan testlere ilaveten meme kanserinde yüksek çıkan test de görülmektedir. Bu durumda doktorunuz değerlendirme yapacak ve teşhis koyacaktır. Anlaşıldığı kadarıyla buna yönelik olarak ultrason ve mammografi istenmiştir. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil
  13. hocam iyi günler.Annem yumurtalık kanseri teşhisi ile ameliyat oldu.Kötü huylu çıktı sonuç.1 seneye yakın onkoloji bölümüne gidiyoruz.Bugüne kadar CA 125 degeri 26 ile 29 arasında değişti.En son bugün sonuçta değer 34.99 çıktı.Sınır değeri 35 sanırım bu değer sizce neden böyle çıkmıştır?

    YanıtlaSil
  14. Merhaba Hakan bey,
    Nüks ihtimali açısından doktorlarınız gerekli incelemeyi yapacaktır. Geçmiş olsun dileklerimizle.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder