Çocuk diş sağlığı

Çocuğumu diş hekimine ilk ne zaman götürmeliyim?

İlk dişin sürmesinden (çıkmasından) 6 ay kadar sonra başlayan çocuğun diş hekimi muayenesi, 6 ay aralıklarla düzenli şekilde yapılmalıdır.  Çocukluk dönemindeki ağız ve diş sağlığı eğitimi gelecekteki diş sağlığını ciddi şekilde etkilemektedir. Problem oluşmadan önlemlerin alınması büyük sorunlar oluşmasını engeller. Çocukların düzenli olarak diş hekimine götürülmeleri, korkularının giderilmesi, alışkanlık kazanılması açısından da önemlidir.

diş muayenesi


Dişlerin korunması ve daha güçlü hale gelmesi için neler yapılabilir?


diş fırçalamak

Öncelikle beslenme alışkanlığı doğru hale getirilmelidir. Dişlerin erken dönemde çürümesine yol açacak özellikle şekerli yiyeceklerin tüketimi mümkün olduğu kadar kısıtlanmalıdır.

Çocuğa iyi ve doğru fırçalama alışkanlığını edindirmek gerekir. Bu alışkanlığı kazandırmak aileye düşer. Bunun için ailelerin de bilinçli olması, doğru diş fırçalama tekniklerini bilmesi büyük önem taşır. Çünkü,  çocuk görerek ve uygulayarak diş fırçalama alışkanlığı kazanır.

Çocuğa uygun diş fırçası kullanılmalıdır. Çocuk diş fırçaları çocuğun ağzına uygun büyüklükte yumuşak  kıllı ve ergonomik olmalıdır.

Uygun diş macunu kullanılmalıdır. Genellikle 3 yaşından itibaren fırçalama ile tanışan çocuk diş macununun %90’a yakınını yuttuğundan çocuklar için üretilen diş macunu kullanılmalıdır. Fırçalama esnasında çocuğa az macun kullandırılması tavsiye edilir

Ağız ve diş bakımının çocukluktan itibaren eksiksiz yapılması diş fırçasının ve macununun doğru kullanımının öğrenilmesi, beslenme alışkanlıklarının doğru hale getirilmesi, düzenli hekim kontrolleri, sağlıklı ağız ve dişler ile sağlıklı bireyler oluşturmak açısından önemlidir.


Çocukluktan itibaren dişleri çürükten korumak için  neler yapılabilir?

Hijyen eğitimi: İyi ve etkili fırçalamanın öğretilmesi.

Yüzeyel flor uygulaması: Çocuğa 3 yaşından itibaren başlanabilen ve her 6 ayda bir tekrarlanması gereken basit ve ağrısız bir uygulamadır. Bu uygulama diş hekimi tarafından yapılır. Birkaç dakika süren uygulama sonrası çocuğun dişleri üzerinde koruyucu tabaka olarak depolanan florit dişleri sağlıklı ve güçlü yapacaktır. Ağrısız ve basit bir uygulama olduğundan çocuğun hekime alışması için iyi bir fırsattır.

Fissür örtücülerin uygulanması: Fissürler dişlerin çiğneyici yüzeylerindeki girinti ve çıkıntılardır. Özellikle büyük azı dişlerinde kolaylıkla çürüyebileceğinden bu fissürler örtücülerle kapatılabilir. Bakınız: (Dişlerde fissür ve fissür örtme).


Yer tutucu uygulaması nedir?

Süt dişlerinin çeşitli sebeplerle erken kaybı neticesinde alttan gelen dişin yerini diğer dişlerin kayarak kapatmaması için kayıp süt dişinin boşluğunu koruyan, metal ve ya akrilden hazırlanabilen apereylerdir.


Süt dişlerine dolgu yapmak gerekli midir?

Süt dişleri zamanla düşerek yerini daimi dişlere bırakır. Süt dişlerinin bazıları 11-12 hatta 13 yaşına kadar ağızda korunmalıdır. Süt dişleri altından gelen daimi dişlere yer tutucu ve rehberlik vazifesi görürler. Aynı zamanda, çene kemiği gelişimi için düşme zamanına kadar ağızda tutulmaları gereklidir. Özellikle çiğnemede önemli olan süt azı dişlerinin yerine gelecek olan daimi azı dişleri sürünceye kadar süt dişleri ağızda sağlıklı bir şekilde bulunmalıdır. Bu yüzden süt dişleri, çürük saptandığında erken dönemde dolgu ve daha sonra kanal tedavileriyle ağızda tutulmaya çalışılmalıdır. 

Yorumlar

  1. Aslında belki de en önemli olan çocuk diş sağlığı hakkında çok bilgilendirici bir yazı olmuş.Çok aydınlatıcı,emeği geçen herkesin eline sağlık :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder