Diş çürüğü

Yediğimiz yiyecek ve içecekler diş üzerinde birikirler. Bu birikim içinde mikroorganizmalar çoğalırlar ve bu esnada asit üretirler. Oluşan asit, dişin yapısını bozarak erimesine neden olur. Dişte madde kaybının olduğu yerde rengi kahverengiden siyaha doğru giden, kötü kokulu yapıya diş çürükğü adı verilir. 

diş çürümesi


Dişler neden çürür?


  • Diş çürüklerinin en başta gelen sebeplerinden biri beslenme şeklidir. Çünkü alınan besinlerin çeşidi ağızda mikroorganizmaların üremesi için uygun ortam sağlaması açısından önemlidir. Şekerli unlu gıdalar diş üzerinde çok fazla yapışırlar.

  • Bol lifli gıdaların dişi temizleme özelliği vardır. Yiyeceklerimizin lif içeriğinin düşük olması diş çürüklerinin sebebi olabilir. 
  • Ağız hijyeninin iyi olmaması, yani birikintilerin fırçalama ile diş üzerinden uzaklaştırılmaması dişin çürümesini hızlandırır. 
  • Genetik faktörler de diş çürümesinin sebepleri arasındadır. 
  • Bazı kişilerin dişleri yapısal olarak zayıftır. Çürük bu kişilerde daha hızlı ilerler.

  • Kişinin tükürük yapısı da çürüğü önlemede veya oluşumunda rol oynar. Tükürük salgısı dişi yıkayarak antibakteriyel özellik gösterir. Asit ortamı düzene sokar ancak tek başına etkili değildir.


Dişinizin çürüdüğünü nasıl anlarsınız?

Ağız ortamında herhangi bir olumsuzluk yoksa dişlerimiz düzgün yapıda ve pürüzsüz beyaz renktedir. Diş üzerinde önce açık kahverengi ve giderek daha koyu renk olan alanlar dişin o bölgeden çürüdüğünü gösterir.

Bazen dişimizin göremediğimiz bölgelerinden çürükler başlar. Bunlar genellikle dişlerin ara yüzeylerindedir ve düzenli diş hekimi kontrollerinde ortaya çıkartılırlar.

Bazen sıcak ya da soğuk yiyecek içecek hassasiyeti, bazen şekerli gıdaların aniden o dişi ağrıtmasıyla çürük dişler bize sinyal verirler.

Çürük genellikle dişin en üst yüzeyinden başlar. Daha öncede belirttiğimiz gibi ilerlemesi de kişiden kişiye değişir.


Dişlerimizi çürükten koruyabilir miyiz?

  • Dişlerimizi çürükten korumak daha anne karnında başlar. Annenin iyi beslenmesi dişin yapısının daha sağlam ve dayanıklı olmasını sağlar.

  • Çocukluktan itibaren kalsiyumdan zengin beslenme,

  • Anne sütü alımı,

  • Bol şekerli unlu, dişe çok yapışmayı artırıcı gıdalardan uzak durma,

  • Düzenli ve etkili fırçalama yoluyla dişlerin temizlenmesi,

  • Diş ipi kullanılması,

  • Çocukluktan itibaren diş hekimine gitme alışkanlığının edinilmesi ve hekimin önerdiği koruyucu uygulamaların dişlere uygulanmasıyla dişlerimizi çürükten koruyabiliriz.

Yukarıda sayılan maddeler tek başına anlamlı değildir. Hepsi bir bütünün parçalarıdır ve hepsi birbirini destekleyen unsurlardır. Hepsinin bir arada olmasıyla çürük önlenebilir.


Çürük önlemek için ilaç var mıdır?

dişlerin çürümesi


Çürük oluşumunu engelleyecek herhangi bir ilaç yoktur. Çünkü birden fazla faktörün bir araya gelmesiyle çürük gerçekleşir.


Çürük oluştuktan sonra ne yapılır?

Diş hekimi çürüğü temizleyerek diş üzerinde oluşan çukurcuğu uygun dolgu maddeleri ile doldurur.

Diş bölgesi lokal anestezi ile uyuşturulduğundan hiç ağrı duyulmadan dişin dolgu işlemi ile estetik ve fonksiyon kazanması sağlanır.

Dolgu ile kurtarılması mümkün olmayan dişlerde kanal tedavisi veya kaplama gibi seçenekler denenebilir.

Bu işlemler de dişi kurtarmaya yetmiyorsa diş çekilerek kişiye daha fazla zarar vermesi önlenir.

Meydana gelen boşluk ise protez, köprü veya implant gibi değişik uygulamalarla kapatılır.

Yorumlar

  1. Diş çürüğü için dolgu tercih etmiştim, ama gerçekten çok feci acıtıyor. En iyi anestezi hangisiyse sonraki için onu tercih edeceğim, gerekirse varsın olsun dişi çeksinler. Çürük dert, ama onu yaptırması da ayrı bir dert doğrusu. :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder