Dövme sildirme çeşitleri

Dövme yapılırken kullanılan mürekkep deri altına uygulandığı için, belli bir süre sonra çeşitli nedenlerle dövme sildirmek istendiğinde bir takım zor işlemler kişiyi beklemektedir. Bu işlemler dövmeyi yaptırmaktan daha zahmetli, acı veren ve pahalı işlemlerdir.
Ancak dövmesini sildirmek isteyenler bunlara katlanmak durumundadır.

dövme sildirmek

Dövme sildirme işlemi neden zordur ?


Dövme yapılırken deri altına gönderilen boya maddesi çevresinde bulunan kollajen lifler başta olmak üzere deri altında bulunan liflerle sarılır. Boya maddesi çevresindeki yumuşak doku ile bütünleşir. Bu nedenle çevre dokuyu etkilemeden deri altı dokusunu boyadan arındırmak zordur.


Dövme sildirmede sıklıkla hangi yöntemler kullanılmaktadır?

En sık kullanılan yöntemler şunlardır:

1. Cerrahi yöntem: Küçük dövmeler için daha geçerli olan bu yöntemde dövmenin olduğu bölge lokal anestezik ile uyuşturulduktan sonra kesilerek çıkartılır. Açılan bölgenin kenarları birleştirilerek dikilir ve dövmeli alan ortadan kalkmış olur. Tek sakıncası dikilen yerde iyileştikten sonra kalan yara izidir.

2. Derinin soyulması: Bu yöntemde dövmeli alan uyuşturularak dövmenin üzerindeki deri belirli yöntemlerle tabir yerindeyse zımparalanır. Böylece deri altındaki dövmenin mürekkebi dışarı çıkar. İşlem sonrası o bölge pansuman ile korunur ve mikrop kapması engellenir. 2 hafta kadar sonra yara bölgesi iyileşse de büyük ve aşırı mürekkep kullanılan dövmelerin tamamen ortadan kalkması zordur. Ayrıca uygulama yapılan bölgede yara izi de kalabilir.

3. Lazer yöntemi: Son 20 yıldan beri dövme silinmesinde lazer teknolojisi kullanılmaktadır. Dövmenin bulunduğu alan lokal anestezik bir madde ile uyuşturulduktan sonra özel lazer ışınları kullanılarak deri altındaki dövme mürekkebinin pigmentlerinin parçalanması sağlanır. Parçalanan bu pigmentler vücut savunma hücreleri tarafından yabancı cisim olarak algılanır ve ortadan kaldırılır. Farklı renkte olan mürekkepler için farklı dalga boylarında lazer kullanılır. Ancak bu yöntemle de %100 başarı şansı düşüktür. İşlem sonrası yanık ve keloid oluşumu gibi komplikasyonlar da görülebilmektedir.

Yorumlar