Hiperürisemi nedir ?

Kanda ürik asit seviyesinin yüksek olmasına "hiperürisemi" denir. Ürik asit, besinlerle alınan ve "pürin" adı verilen maddenin vücutta parçalandıktan sonra ortaya çıkan son ürünüdür. Üretildikten sonra kanda taşınarak böbreklere gelir ve idrarla atılır. Kanda ürik asit seviyesinin yükselmesinin 2 sebebi vardır: Ürik asidin üretimi artmıştır veya böbrekler yoluyla atılması azalmıştır.


Hiperüriseminin bir tehlikesi var mıdır ?


Kanda yükselen ürik asit vücudun çeşitli yerlerinde birikebilir. Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi en sık ayak baş parmağı olmak üzere, eklem aralıkları ve yumuşak dokularda biriken ürik asit kristalleri "gut" adı verilen bir hastalığa sebep olur. Gut atakları esnasında şiddetli ağrı hissedilir.

Ürik asit kristalleri böbreklerde yetmezliğe veya idrar yollarında ürik asit taşlarının oluşumuna sebep olabilir.


Hiperürisemi sebepleri nelerdir ?

Aşağıda sayılan etmenler kanda ürik asit seviyesinin yükselmesine sebep olabilir:

1. İdrar söktürücü (diüretik) kullanımı

2. Fazla alkol kullanımı

3. Genetik sebepler

4. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı

5. Böbrek yetmezliği

6. Sedef hastalığı

7. Pürin'den zengin yiyecekler (et ve et ürünleri..)

8. Kemoterapi alanlar.

hiperürisemi

Ürik asit seviyesi nasıl normale döner ?

Hiperüriseminiz varsa, doktorunuz size bazı ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar kanınızdaki ürik asit seviyesini düşürmeye yönelik olacaktır. Ayrıca, doktorunuz bir diyet de önerecektir. Böylece besinlerle daha fazla pürin alımı engelleneceğinden, ürik asit seviyesi yükselmeyecektir. İlaçların da yardımıyla ürik asitin idrarla atılımı veya ürik asitin üretimi azaltılacaktır.

Yorumlar