Human Papilloma Virüsü ( HPV )

İnsan Papilloma Virüsü anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinin oluşturduğu HPV kısaltması ile isimlendirilen bu virüs, kadınlarda genital bölgede siğillere ve rahim ağzı (serviks) kanserine yol açar. İnsan Papilloma virüsünün 100'den fazla tipi vardır. Bu tipler sayılarla isimlendirilir. Bu virüsün varlığını tespit etmek için HPV testi yapılır.


HPV testi kimlere yapılır ?


Otuz yaşın üzerindeki kadınlarda tarama amacıyla,

Smear testi anormal çıkan kadınlarda etkeni ortaya çıkarmak amacıyla yapılır.


Test öncesi nasıl hazırlık yapılır? 

Test öncesi 2 gün cinsel ilişkiye girilmemeli, herhangi bir vajinal ilaç ya da preparat kullanılmamalıdır. Ayrıca test aybaşı dönemine rastlamamalıdır.

Human Papilloma Virüsü hpv

HPV taşıyan herkeste rahim ağzı kanseri gelişir mi?

Bazı kadınlar HPV virüsü taşısa da rahim ağzı kanseri gelişmeyebilir. Bu kişilerin bağışıklık sistemi güçlü olduğu sürece de kanser gelişme riski düşüktür. Ancak çeşitli nedenlerle bağışıklık sistemi zayıfladığında kansere yakalanma riski artar.


HPV nasıl bulaşır?

100 HPV tipinden takriben 40 tanesi cinsel bölgelerde deri ve membranlarda bulunup, cinsel yolla bulaşır.


Tüm HPV tipleri rahim ağzı kanserine yol açar mı?

Rahim ağzı kanserlerine en sık yol açan tipler sıklıkla 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, 52 ve 58 nolu HPV tipleridir. Bunlar yüksek riskli HPV'ler olup serviks kanserlerinin takriben %70'ine sebep olurlar. Diğer HPV'lerden 6 ve 11 gibi tipler genital bölge siğillerinin %90'ını meydana getirse de rahim ağzı kanserine sebep olma riski oldukça düşüktür.


Smear testi dışında HPV nasıl tespit edilebilir?

Yüksek riskli olan HPV tipleri HPV DNA adı verilen genetik bir test ile de tanımlanabilir. Bu testte kanda HPV'nin DNA'sı aranarak, HPV'nin bulunup bulunmadığı ortaya konur.

Yorumlar

  1. Merhaba,
    HPV virüsü taşıyan kişinin kendisinin gözlemleyebileceği başka belirtileri var mıdır?

    YanıtlaSil
  2. Sayın Cahide Hanım,
    HPV enfeksiyonları özellikle genital bölgede olmak üzere, el ve ayaklarda da siğillerin oluşmasına sebep olur. Kişi bu siğilleri fark edebilir. İlginize tekrar teşekkür eder, sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder