Lazerle dövme sildirme

Dövme silinmesinde kullanıma giren lazer teknolojisi uygulama sonrası başarısız olunması, yara izi kalması gibi olumsuz faktörleri en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Özel lazer ışınları kullanılarak deri altındaki dövme mürekkebinin ortadan kaldırılması hedeflenir. Uygulamada, dövme yapılırken deri altına verilen boya maddesinin parçalanması sağlanır. Parçalanan bu pigmentler vücut savunma hücreleri tarafından algılanır ve ortadan kaldırılır. Belirli sayıdaki seans sonrası aşağıdaki resimde görüldüğü gibi sonuçlar alınabilir.

lazerle dövme sildirme

Dövme sildirmede önerilen lazer uygulaması hangisidir ?


Q-switched lazer adı verilen lazer uygulamasının lazer ile sildirme işlemlerinde daha etkili olduğu bildirilmektedir. Q-switched lazerler de kendi aralarında dövme rengine göre farklılık gösterir. Q-switched ruby lazer (694 nanometre dalga boyu), Q-switched Nd:YAG lazer (532 ve 1064 nm) ve Q-switched alexandrite lazer (755nm) lazer tipleri vardır.

dövme sildirme

Her rengin silinmesinde aynı lazer uygulaması mı yapılır ?

Her renk farklı ışık spektrumunu abzorbe eder. Bu nedenle, dövmenin rengine göre faklı dalga boylarında lazer enerjisi göndererek deri altındaki boya maddesinin parçalanması sağlanmalıdır. Q-switched ruby ve alexandrite lazerler siyah, mavi ve yeşil pigmentleri silmede, 532 nm Nd:YAG lazer kırmızı boyaları silmede, 1064 nm Nd:YAG lazer ise siyah ve mavi renkli mürekkepleri silmede etkindir.


Hangi renk dövme sildirme işleminde daha iyi sonuç verir ?

Koyu renkli olan dövmelere yapılan uygulamalar daha iyi sonuç vermektedir. Sarı, yeşil ya da floresan renklerin bulunduğu dövmelerin sildirme işlemi daha zordur.


Lazerle dövme sildirmenin başarısı nelere bağlıdır ?

  • Dövmenin yapıldığı cilt rengi,

  • Dövmede kullanılan boyanın özellikleri,

  • Dövmenin yapıldığı cilt derinliği,

  • Dövmede kullanılan boyanın yoğunluğu,

  • Dövmenin kaç sene önce yapıldığı,

  • Dövmede kullanılan renklerin çeşitliliği, dövme sildirmenin başarısını etkiler.


Tek bir seansla dövme silinebilir mi ?

Tek bir seans ile başarı şansı düşüktür. Dövmenin büyüklüğü ve renkleri ile kişinin cilt rengi ile hassasiyeti de işlemin kaç seansta yapılacağını belirler.


Seans araları ne kadar olmalıdır ?

Lazer uygulamalarında seans araları 6-8 hafta arasındadır. Lazerin cilt üzerindeki etkileri kısa sürede ortadan kalksa da boyanın deri altından uzaklaşması daha uzun sürdüğünden seansın etkinliğinin ortaya çıkması için 6-8 hafta beklenmelidir.


İşlem sırasında acı duyulur mu ?

Lazer uygulaması da diğer uygulamalar gibi acı verici bir işlemdir. İşlem öncesi dövmenin bulunduğu alan lokal anestezik bir madde ile uyuşturularak acı duyulması engellenir. İşlem sırasında da alanın soğutulması ile acı duyulması engellenmeye çalışılır.


İşlem sonrası neler yapılmalıdır ?

Dövme sildirme işlemi sonrası, deri üzerinde acı hissedilir. Bölgeye belirli aralıklarla buz ile kompres yapılması önerilir. Bu bölgede şişme, kızarıklık ve kabuklanma meydana gelir. Bölgenin mikrop kapmamasına özen gösterilmelidir. Bu amaçla verilen krem ya da pomatlar önerilen aralıklarla kullanılmalıdır. İşlem sonrası 2 gün sıcak banyo, sauna ve buhar banyosu gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır.

Yorumlar