Mantar kültürü

Mantar enfeksiyonu olduğu düşünülen bölgeden alınan örnekte mantar mikrobu bulunup bulunmadığının belirlenmesi için mantar kültürü testi yapılır. Mantar kültürü işlemleri "mikoloji" laboratuvarında gerçekleştirilir.  Mantar enfeksiyonları mantar resminde olduğu gibi sevimli değildir.

Örneğin, hastanın ayak parmakları arasında kaşıntı ve beyazlıklar vardır, o bölge tatlı tatlı kaşınır ve kaşındıkça deriden bir bölüm soyulur ve sulanır. Hasta biraz rahatlar gibi olur fakat bu kaşıntılar bir türlü geçmez. İşte böyle bir durumda doktor o bölgede mantar enfeksiyonu olabileceğini düşünür ve bunu doğrulamak için mantar kültürü isteyebilir. Sadece mantarları üretip çoğaltmak için, mantarlar için hazırlanmış özel besiyerleri kullanılır.

mantar

Mantar enfeksiyonlarına en sık nerede rastlanır?


En sık rastlanan mantar enfeksiyonu ayak parmakları arasında olandır. Buna "atlet ayağı" adı da verilir. Terleyen ve havasız kalan ayak parmakları arası mantarların yerleşmesi, büyüyüp çoğalması için uygun bir ortam oluşturur. bu sebeple ayak parmakları arasında mantar enfeksiyonuna daha sık rastlanır.

Tırnak mantarı da sık rastlanan mantar enfeksiyonlarındandır. İyileşmesi uzun süren bir enfeksiyon olduğundan genellikle tedaviler yarım bırakılır. Bu sebeple tırnak mantar enfeksiyonu tam iyileşmeden tekrarlar.

Ağız içinde ve kadınlarda cinsel bölgede mantarlara sık rastlanır.


Mantar örnekleri nasıl alınmalıdır?

Başarılı ve doğru sonuçların elde edilmesi için, mikoloji laboratuvarına gönderilen örneklerin, doğru bir şekilde alınmış olması gereklidir. Örnekler, uygun yerlerden steril bir şekilde alınmalı, steril ve uygun kaplarda laboratuvara 2 saat içinde gönderilmelidir.


Alınan örnekler laboratuvarda nasıl saklanır?

Alınan örnekler laboratuvara ulaştıktan sonra mümkün olan en kısa sürede işleme alınmalıdır. Bekletilmesi zorunlu durumlarda;
-Gözden alınan  örnekler, deri kazıntısı, tırnak ve saç örnekleri oda ısısında,
-Beyin omurilik sıvısı, plevra, eklem sıvıları, 30-37 derecede,
-Solunum yolu örnekleri, balgam, vajinal, uterin, servikal örnekler, idrar, doku örnekleri +4 derecede (buzdolabında) bekletilir.


Mantar kültürü nasıl yapılır?

Laboratuvara gönderilen örneklerden, öncelikle mantarları çoğaltmak için SDA adı verilen özel bir besiyerine ekim yapılır. Bu besiyeri içinde mantarların üreyip çoğalırken ihtiyaç duydukları besin maddeleri bulunur.

mantar kültüründe üreyen bakteriler

Mantar kültürü sonucu nasıl yorumlanır?

Test sonucu "negatif" çıkabilir. Bu durum normaldir. Bunun anlamı, alınan örnekte herhangi bir "mantar üremedi" demektir.

Test sonucu "pozitif" çıkabilir. Bu durum normal değildir. Alınan örnekte bir mantar ürediği zaman pozitif sonuçtan söz edilir. 
  

Yorumlar

  1. özlem yıldız23 Haziran 2016 06:07

    merhabalar kolay gelsin ben ürününüzden almak denemek istiyorum fakat o kadar değişik şeyler alıp bir sürü paralar verdim.bunada bu kadar parayı verip yarıda atmak istemiyorum.bunun küçük paketi yada deneme amaçlı numine olanı yokmudur.bilğilendirirseniz sevinirim.teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Yazımız mantar kültürünün nasıl yapıldığı hakkında bir bilgilendirme yazısıdır. Alıp denenecek bir ürünümüz yoktur. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder