Adet sancılarını azaltan yiyecek ve içecekler

Adet dönemi gelen kadınların bir kısmı bu dönemi oldukça ağrılı geçirir ve bu yüzden her ay tekrarlayan bu dönem onlar için çekilmez hale gelir. Adet kanamalarından birkaç gün önce başlayan ağrılar, adet süresince devam eder ve oldukça sıkıntı verir. Ağrıların nedeni, rahim kaslarında meydana gelen kasılmalardır. Bu rahatsızlık ile ilgili doktorunuza danışmalı, şiddetli ağrıların herhangi bir patolojik durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenmelisiniz.

Bu dönemde çay, kahve ve çikolata gibi kafein içeren maddelerden uzak durmalısınız. Ayrıca aşağıda bulunan yiyecek ve içecekleri deneyerek adet ağrılarınızı azaltabilirsiniz.

adet sancısı

Muz: Besin değeri yüksek olan muz bol miktarda potasyum ve B6 vitamini içerdiğinden adet kramplarını azaltır. Potasyum içeriği vücutta su birikmesini önler.

Adet döneminizde muzu nasıl yemekten hoşlanıyorsanız o şekilde tüketebilirsiniz. Bazı kişiler meyve olarak tüketmenin yanında muzlu süt olarak veya meyve salatası içinde tüketmeyi de tercih edebilir. Nasıl olursa olsun birçok kadın adet döneminde muzun faydasını görmektedir.


Çiğdem: İzmirlilerin çiğdem adını verdiği, fakat yurdumuzun çeşitli yerlerinde farklı isimlerle anılan ayçiçeği tohumu da adet sancılarını azaltır.

İçerdiği çinko, magnezyum ve E vitamini sayesinde adet döneminde krampları azaltır. Ayrıca B6 vitamini de bulundurur. B6 vitamininin ağrı kesici etkisi, sinir iletisini sağlayan "dopamin" adı verilen maddenini sentezinde rol almasından kaynaklanır. B6 vitamini aynı zamanda bağırsaklardan çinko ve magnezyumun daha fazla emilmesini sağlar. Ancak muzda olduğu gibi karbonhidrat ve kalori içeriği fazla olduğu için, tüketimine dikkat edilmelidir.

adet sancısını azaltan yiyecek çiğdem

Marul: Geniş ve yeşil yapraklarında bulunan bitkisel kalsiyum içeriği nedeniyle adet sancılarını azalttığı düşünülmektedir.

Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar, kalsiyumun da adet dönemi sancılarını azalttığını göstermiştir, ancak bunun mekanizması hala bilinmemektedir. Marul, alışık olunduğu gibi marul salatası yapılarak yenebileceği gibi, tek başına da yenebilir.

Maydanoz: İçerdiği "apiol" adı verilen maddenin adeti düzenlediği ve adet dönemi sancılarını azaltmada etkili olduğu öne sürülmektedir.

Maydanoz genellikle salatalarda kullanılmaktadır. Tek başına da yenebilen maydanoz aynı zamanda C vitamini kaynağıdır. Adet sancılarını azaltmak için maydanoz çayı da yapılarak içilebilir.

Papatya çayı: Mayıs papatyası ya da Alman papatyası da denen papatyanın adet sancılarını azaltmada faydalı olduğu İngiltere'de yapılan bir çalışmada bulunmuştur. Adet sancıları başlamadan 2 gün önce içilmeye başlanacak papatya çayı kas spazmını azaltarak adet sancılarını geçirir.

Civanperçemi çayı: Bir tutam kadar civanperçemi kaynamakta olan yarım litre suyun içine atılıp kısık ateşte 3 dakika kadar demlenir. Soğuduktan sonra süzülen çayın sabah akşam kullanıldığında adet sancılarını geçirdiği ileri sürülmektedir.

civan perçemi çayı

Her gün taze olarak hazırlanması gerektiği Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından ifade edilen bu çay kürünün adet döneminden 3 gün önce başlaması ve adet boyunca kullanılması gerektiği önerilmektedir.

Yorumlar