HER2

İnsan epidermal büyüme faktör reseptörü 2 anlamına gelen İngilizce kelimelerin baş harflerinin bir araya gelmesiyle oluşan HER2, meme kanseri gelişiminde rol oynayan bir proteindir.


HER 2 proteinin normal fonksiyonu nedir ?


HER2 geni tarafından üretilen HER2 proteini, meme hücreleri yüzeyinde bulunan ve "reseptör" denilen algılayıcılardır.

Yandaki 1. resimde görüldüğü gibi, bu reseptörler, epidermal büyüme faktörlerinin sinyallerini hücre içinde çekirdeğe aktarırlar. Böylece, meme hücreleri sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişir ve bölünerek çoğalırlar.


HER 2 reseptörlerinin meme kanseri gelişimindeki etkisi nedir ?

her2 reseptör


HER2 geni gerektiğinden fazla HER2 proteini üretirse, meme hücrelerinin yüzeyinde alttaki resimde görüldüğü gibi, çok fazla reseptör bulunur.

her2


Bu durumda, meme hücresi oldukça fazla büyüme ve çoğalma sinyaline maruz kalır. Bunun sonucu olarak, meme hücreleri kontrolsuz bir şekilde büyüyüp çoğalır ve meme kanseri gelişir.


HER 2 testi neden yapılır ?

HER2 proteini çok fazla üretilen meme kanserlerine HER2 pozitif adı verilir. HER2 pozitif meme kanserleri, HER2 negatif meme kanserlerine göre daha hızlı büyür ve daha fazla yayılım gösterir.

Meme kanserinin HER2 durumuna göre tedavi şekli değişir. HER2 pozitif çıkan meme kanseri vakaları, bu reseptörleri hedefleyen özel ilaç tedavisi ile tedavi edilirler. Herceptin bu tedavide kullanılan en bilinen ilaçtır.


HER 2 nasıl tespit edilir ?

Kanserli meme dokusuna yapılacak bir takım laboratuvar testleri ile HER2 reseptörleri açısından pozitif veya negatif olduğu ortaya konur.

Bunu ortaya koymak için; özel boyalar veya farklı renklerde sinyaller kullanılır. Boya veya sinyallerin varlığı, yokluğu ve yoğunluğu mikroskop altında değerlendirilerek sonuç verilir.

Yorumlar