İyi huylu meme kitleleri

Belirli aralıklarda memenizi kontrol ederken bir memede kitle fark ederseniz hemen panik yapmamalısınız. Kitlenin incelenmesi için doktorunuza başvurun ama memedeki kitlelerin %80'inin iyi huylu olduğunu da aklınızdan çıkarmayın. Doktorunuz ilk muayene sonrası size kitle hakkındaki ilk kanaatini söyleyebilir. Memede iyi huylu kitlelerin bir çok sebebi vardır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır:

memede kitle

1. Fibrokistik değişiklikler: Bazı kadınlarda, normal adet dönemlerindeki hormonal dalgalanmalar, fibrokistik meme değişiklikleri adı verilen değişikliklerin meydana gelmesine sebep olur. Bu kadınlarda, adet kanamasından bir süre önce, her iki memede boyutları ve hassasiyeti artan kitle ele gelir. Bazen meme ucundan akıntı da olabilir. Bu kitleler, süt kanalları ve çevresindeki doku olup, salgılanan hormonların etkisiyle büyüyüp genişleyerek kist oluşturur.

Fibrokistik değişiklikler sıklıkla 40'lı yaşlarda fark edilir. Menapoz sonrası kadınlarda bu tip kitlelere rastlanmaz.

2. Basit kistler: Genellikle her iki memede rastlanan sıvı dolu keseler olup, tek veya birden fazla, farklı boyutlarda olabilir. Hassasiyetleri ve boyutları adet dönemi boyunca değişiklik gösterir.

3. Fibroadenomlar: Kadın memesinde en sık bulunan iyi huylu kitleler meme fibroadenomlarıdır. 20-30 yaşları arası en sık görülen fibroadenomlar da süt bezleri ve çevresindeki dokunun aşırı büyümesi nedeniyle oluşur.

4. İntraduktal papillomlar: Meme ucuna yakın meme kanallarını döşeyen, küçük siğil benzeri oluşumlar olup 45-50 yaş arası kadınlarda görülür. meme ucundan kanamaya da sebep olabilirler.

5. Travmatik yağ nekrozları: Meme travmaları sonucu yağ dokusunun oluşturduğu yuvarlak, sert ve ağrısız kitlelerdir.

Yorumlar