Kuru erik: Yüksek miktarda lif ve laksatif içeriği nedeniyle son derece yararlı bir kabızlık önleyici yiyecektir. Her gün bir miktar kuru erik yiyerek kabızlık derdinize çözüm bulabilirsiniz. Bağırsak içeriğinin kıvamını yumuşatıp, geçiş zamanını kısaltarak kabızlığı önleyen kuru erik, bağırsak bakterileri için de faydalıdır.
Bağırsaklarda bulunan bakteriler kuru erik sayesinde ürettikleri maddelerle vücudumuza yarar sağlar.
Yüksek miktarda K, B6 ve B2 vitaminleri içermesinin yanında antioksidan özelliği de vardır.
Erikler kuru olarak tüketileceği gibi, akşam yatmadan önce suyun içine konan erikler, sabah yumuşamış olarak sudan çıkartılıp yenebilir. Hatta içinde bulundukları su da içilebilir.
Armut: Bu meyve de içerdiği çözünmez liflerin sayesinde kabızlık önlemede son derece yararlıdır. Lif içeriğinin etkin olabilmesi için güzelce yıkandıktan sonra kabukları ile birlikte yenmelidir. Çünkü önemli miktarda lif, armutun kabuklarında bulunur.
Vitamin C ve vitamin K da bulunan armutun içerdiği "flavanoid" adı verilen maddeler ile insülin duyarlılığını artırarak şeker hastalarında son derece faydalı olduğu ileri sürülmektedir.
Kuru Fasulye: Fasulyenin sağlamış olduğu lif içeriği oldukça fazladır. Fasulye hem çözünür hem de çözünmez lif içeriği sayesinde kabızlığı önler. Bir tabak kuru fasulyede ortalama olarak 10 gram kadar lif bulunur. Böylece sindirim sisteminden geçerken liflerin çekmiş olduğu sıvı sayesinde barsak içeriği yumuşar ve kabızlık önlenir.
Kuru fasulye sofralarımızdan eksik olmaması gereken mükemmel bir besin kaynağıdır ancak fasulyenin gaz yaptığı kişiler dikkatli olmalıdır.
Yukarıda adı geçen besinlerin yanında su içilmesi ihmal edilmemelidir.
Vücut susuz kaldıkça bağırsaklar sindirilen besinlerin tüm suyunu emmeye çalışacak ve dışkının kıvamı sertleşecektir. Bu sebeple, her gün mutlaka en az 1,5-2 litre su içilmelidir.
Yorumlar
Yorum Gönder