Kolesterol düşüren 3 besin

Fitosterol denen bitkisel sterollerden zengin ve bol posa içeren yiyecekler kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır. Bakliyatlar, yeşil yapraklı yiyecekler, esmer pirinç, keten tohumu, portakal, kivi, yulaf kepeği gibi besinler kan kolesterol düzeyinin yükselmesini engelleyen yiyeceklerdir.

Günde 2-3 elma yemenin kolesterol seviyesinde %10'luk bir azalma sağlayacağı ileri sürülmektedir. İçerdiği pektin sayesinde kolesterolü düşüren elma gibi havuçta da pektin bulunmakta ve aynı şekilde kolesterolü düşürdüğüne inanılmaktadır. Aşağıda sayılan 3 besin başta olmak üzere, sayılan maddeler özellikle kolesterol problemi olan kişiler tarafından mutlaka tüketilmelidir.

Fasulye ve mercimek: Kolesterolü ve LDL'yi düşürdüğü kanıtlanmış olan bu yiyecekler bizim geleneksel olarak tüketmeye alıştığımız yiyeceklerdir.

 Fasulye ve mercimek

Batı tipi beslenme ve fast food tarzı tüketim hayatımıza girdikten sonra eski önemini kaybeden bu besinler sofralarımızdan eksildikçe, toplumumuzun kolesterol düzeyleri de buna paralel olarak artmaktadır. Fasulye ve mercimeğin içerdikleri besin maddeleri ile kolesterolü düşürücü olmalarının yanı sıra, yaşlanmayı da geciktirirler. Lif içeriği sayesinde bir yandan bağırsaklardan kolesterol emilimini azaltırken, bir yandan da sindirimi düzenler. Mercimek ve fasulyenin yemeği yapılacağı gibi ayrıca salatalara ve çorbalara da ilave edilebilir.

Avokado: Bu meyve eskiden pek tanınmasa da artık neredeyse tüm marketlerde bulunmaktadır.

Kolesterol düşüren

Avakado'nun kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin üretimini azaltırken, iyi kolesterol HDL'yi artırdığı gösterilmiştir. (Bakınız. HDL nedir?) C, K, folik asit, pantotenik asit ve B6 vitaminleri içeren avakado, potasyum açısından da zengindir. Bir avokado günlük C vitamini ihtiyacının üçte birini, günlük K vitamini ihtiyacının ise yarısını karşılar. Yarım avakado 160 kalori içerir. Avakado da lif içeren bir besindir ve sindirimi düzenlemektedir. İçerdiği doymamış yağ asitleri ile kalbin dostu bir meyve olmasının yanında, meme kanserine  karşı da koruyucudur. Tek başına yenebileceği gibi salatalara da katılabilir.

Kolesterol düşüren badem

Badem: Çocukluk yıllarımızda ilkbaharda çok severek yediğimiz çağla badem, yazları kuruduktan sonra yenen kuru badem mükemmel kolesterol düşürücü besinlerdir. İçerdiği tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri sayesinde LDL miktarını düşürerek kalbi koruduğu gibi, içerdiği bol miktarda lif sayesinde sindirimi de düzenleyici etkisi vardır. (Bakınız. LDL nedir?) İçerdiği bitkisel steroller bağırsaklardan kolesterol emilimini engellediğinden, kolesterol düşürücü etkisi vardır. her 100 gramında 26 miligram E vitamini içeren badem B vitaminlerinin yanında önemli bir magnezyum, bakır ve manganez kaynağıdır. Her gün bir avuç kadar badem tüketilmesi önerilmektedir.

Yorumlar